Translate

вторник, 10 януари 2012 г.

Здравните каси - чудовищата, които се хранят с пари

Нова, че всеки дърпа чергата към себе си, е нормално. Ненормално е обаче, когато здравните каси - и тук имам предвид далеч не само българската, а и германските здравноосигурителни каси - отказват да плащат лекарства за тежко болни, спешно необходими изследвания за редки заболявания или превенция за здравите. Ненормално е най-вече, защото класическият аргумент гласи: пари няма.
И понеже уж няма, постоянно се увеличават месечните вноски, закриват се болници, нараства броят на услугите и лекарствата, които касите не поемат. В същото време обаче постоянно се раздува бюрократичният апарат на самите осигурителни каси. Администрирането на финансовия недоимък е процъфтяващ бранш! По лукс и обзавеждане централите на редица здравни каси не отстъпват на банковите!
Германско изследване, проведено наскоро, показа, че близо една четвърт от общите разходи на обществените здравноосигурителни каси отиват не за болните, а само за бюрокрация. Става дума за 176 милиарда евро! Нещо повече - бюрократичният вихър въвлича във воводъртежа си още и аптеки, частни лекарски практики, болници и пациенти. Така към официално декларираните административни разходи от около 9,5 милиарда евро годишно се добавят и "скрити" разходи от близо 18 милиарда, които не фигурират в никакъв бюджет.
Цитираното изследване сочи, че ако се намали бюрокрацията в здравните каси, месечните здравноосигурителни вноски биха могли да спаднат от 15,5% на поне 14,2 на сто. Подобно нещо никак не е учудващо, като се има предвид, че в Германия има 140 здравни каси и 15 сдружения на практикуващи с касата лекари. И цялата тази самозахранваща се с бюрокрация система държи изряден отчет за всяка рецепта и всяко лекарско посещение, но пък няма пари за всички лекарства и процедури, необходими на осигуряваните.
Преди да дадат на тежко болен човек от хоспис най-простото очистително средство, струващо по-малко от 2 евро, медицинските сестри са принудени например да отговорят на въпроса: "Какви предварителни мерки предприехте, за да не се стигне до предписването на очистително?". И това не е виц!
В същото време здравните каси в Германия бомбардират лекарите с циркулярни разпоредби, някои от които са ненадминати по своя абсурд. Ето един пример от реалността: "Слагането и свалянето на компресионни чорапи да се изписва вече не с помощта на съюза "и", а с наклонена черта, смятано от 1.7.2011 година! Всяко неспазване на горната разпоредба превръща бланката в недействителна!" - край на цитата.
И още един пример: на 91 -годишен пациент, нуждаещ се от спешно катетризиране, здравните каси отказали да платят манипулацията - с аргумента, че е трябвало предварително да представи план-сметка за очакваните разходи... Ако всичко това ви е напомнило за други болници и страни, вината не е ваша.
 
Бистра Узунова, Дойче веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар