Translate

четвъртък, 26 януари 2012 г.

След 8 години търсещите работа ще бъдат двойно повече

През 2020 г.: търсещите работа ще са с 660 000 повече от местата


Ако правителството не промени държавната политика в сферата на заетостта след 8 години търсещите работа ще бъдат двойно повече, отколкото сега регистрираните безработни в бюрата по труда. В зависимост от промяната ситуацията може да се подобри, но може и да се влоши, тъй като очакваното продължаващо намаляване на населението и икономическата активност, като прогнози са, че работната сила (хората, които са в трудоспособна възраст) ще намалее с почти 10%.  
В следващите 8 г. заетостта ще намалее съществено в селското, горското, рибното стопанство и преработващата промишленост.За сметка на това ще има увеличение в услугите, в научните изследвания, образованието, здравеопазването, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.
Това са официалните данни от проучване на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).
По данни на Агенцията по заетостта през декември регистрираните безработни са 342 хил. души. Те са се увеличили спрямо предходния месец, но на годишна база почти няма промяна.  

Основни проблеми са неадекватните образование и квалификация на трудещите се. Структурата на икономиката се променя, но на образованието не. Този проблем ще продължи да расте и ще се превърне в основен, показва проучването на трудовото министерство.

Паралелно именно секторите, в които има най-сериозен недостиг на кадри, ще продължат да се разширяват - интернет и високи технологии (виж графиката). Търсенето ще се засилва и в секторите, свързани с предоставяне на услуги, и ще намалява в селското стопанство и промишлеността.

Най-обучените са най-безработни. Данните на МТСП показват, че през 2020 г. най-голям ще е дисбалансът в групата на завършилите средно образование -предлагането на работна сила ще надвиши с 400 хил. търсенето. При висшистите се очаква търсещите да са с 200 хил. повече, а при хората с основно и по-ниско образование - с 60 хил. души или почти два пъти повече от настоящото състояние на пазара на труда.Най-тежката целева група са хората без образование.

МТСП въз основа на проучванията ще създаде електронен „барометър" на състоянието и тенденциите на пазара на труда. Целта е по него хората да се ориентират какви специалисти търси бизнесът - какво образование да завършат или към каква квалификация или преквалификация да се насочат. Очаква се информацията да е основа и за формирането на по-адекватна национална политика, свързана с пазара на труда. Сайтът трябва да бъде активен към 2013 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар