Translate

петък, 6 януари 2012 г.

5 храни - предпазват от грип и укрепват имунитета ни зимата


Зимните студове и променливото време са предпоставка за активизиране на вирусните заболявания. Затова трябва се храните с разнообразна и питателна храна, за да си набавите всички необходими за организма вещества. Не се лишавайте и от месото, което е богато на животински белтъчини, особено важни през зимата. В менюто ви е задължително присъствието и на гъби, които също съдържат много полезни вещества за организма като например цинк. Според експертите 5 храни са изключително важни и подходящи особено за децата в училище, през този сезон:
-По 1 шепа (около 40 гр.) различни видове ядки дневно подобряват работата на белите кръвни телца, жизнено важни за здравата имунна система и способността й да се бори с инфекциите и вирусите, тъй като са богати са на витамини, минерали и микроелементи. Добавени към зърнената ви закуска сутрин са още полезни. Особено подходящи са бадемите, в чиято обвивка се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система и предотвратяват разпространението на вирусите в организма.
Бадемите са изключително богати и на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Редовният прием на орехи, които са богати на йод, също има роля на чудесно профилактично средство. Фъстъците пък съдържат фолиева киселина, която е много важна за здравето. Цинкът пък повишава броя на Т-клетките, произвеждани от тялото, за да се борят с инфекциите. Нужната дневна препоръчителна доза може да се достигне освен чрез тиквено семе, още и чрез морски дарове-раци и стриди, говеждо и тъмно пуешко месо.
Предпочитайте ядки в трипластови опаковки, за да са максимално защитени от външни влияния - влага, въздух и пряка слънчева светлина.
-Медът е популярно средство за лечение на редица заболявания и се използва често и в народната медицина. Той има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 100 гр. (1-2 супени лъжици) на ден. Препоръчително е сутрин на гладно или размесен със сока и кората на лимон, за укрепване на имунната система.
-Млечни продукти - те са богати на белтъчини и са източник на витамин D, който също засилва имунната система и предотвратяват настинките и грипа.
-Храни с голямо съдържание на витамин С - всякакви плодове и зеленчуци. Особено богати на витамини са лимоните, боровинките, червените чушки и кивито. Магданозът също е много полезна храна за предпазване от простуди и грип. Добре е да се похапва и тиква, която съдържа големи количества витамин А и калий. Дневната доза трябва да е около 200 гр.
-Подправки - Консумацията на подправки също има стимулиращ ефект за имунитета. Сред най-важните са канела, карамфил, анасон,босилек и мента, които също са богати на антиоксиданти.
Възрастните могат пък да приемат по една-две чашки червено вино на ден, което също ще помогне да преборим зимните болести. Може да се консумира и греяно с подправки. Червеното вино неутрализира свободните радикали и действа благотворно на целия организъм. Това се дължи основно на полифенолите в него, които имат антивъзпалителен и очистващ ефект за тялото.
Щом ви побият ледени тръпки, предвестник на настинката, е добре да започнете да пиете чай от джинджифил или пилешки бульон. Ако болката в гърлото се появи в началото на грипната инфекция, правилото е: пазете се от студеното, обличайте се топло. В случая помага и чай от джинджифил. 30 грама от корена се нарязват на ситно и се варят 10 минути. Чаят може да се подслади с мед или кафява захар. Топлината навлиза в тялото и го отпуска, прогонвайки навлязлата студенина.
Лошото време често се отразява отрицателно върху настроението ни. Ето защо в подобни дни е важно да приемате три пъти на ден топла храна. Особено вечер се препоръчва супа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар