Translate

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Общественият съвет към „Фонд за лечение на деца" одобри 43 молби за лечение в чужбина


Това стана на първото заседание през тази година на Общественият съвет към „Фонд за лечение на деца". Девет от децата ще се лекуват  извън страната, а 11 ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. При14 от тях ще бъде подпомогнато лечението им у нас . Фондът одобри и 9 случая за доплащане на лечението. Общият размер на утвърдените средства за децата, са в размер на 606 026 лева.През миналата година „Фондът за лечение на деца" е помогнал на 387 деца от цялата страна или със 117 повече, отколкото през 2010-а. От тях 273  са получили финансиране за лечение в чужбина, а други 114 - за покриване на различни медицински изделия или медикаменти в България. 
Общо за лечението на  децата са гласувани 9.7 млн. лв.. Сред най-честите заболяванията, за които са отпускани средства, са ортопедични, офталмологични, онкологични, неврологични и урологични. За лечение на ортопедични заболявания са изразходвани 1 550 000 лв., а за онкологични заболявания – 1 700 000 лв. За офталмологични заболявания Фондът е отпуснал 880 000 лв., за урологични - 700 000 лв., за неврологични – 400 000 лв., други заболявания – 2 400 000 лв. За осъществяване на трансплантации са заплатени 2 050 000 лв. Най-високите суми, заплащани през изминалата година, са за осъществяване на трансплантация – 265 000 евро, 240 000 евро за лечение на онкологично заболяване, 70 000 евро за урологична операция и по 60 000 евро за провеждане на специфично радиологично лечение. 
Най-малкият пациент, финансиран чрез Фонда е на 4 месеца и е лекуван в Австрия. Най-продължително е било лечението на дете, изпратено за костно-мозъчна трансплантация в Германия - 8 месеца, като лечението продължава и в момента.
Германия, Австрия, Франция, Англия, Турция, Белгия са държавите, в които са изпращани най-много от децата.Най-много деца са лекувани в Университетска клиника Тюбинген, Университетска клиника Грайфсвалд, клиника „Шарите“ /Берлин/, Многопрофилна болница Виена, Ортопедичната клиника „Шпайзинг” /Виена/, Университетска клиника Грац, болница „Робер Дебре“ /Париж/, Институт „Гюстав Руси” /Париж/, Детска болница в Бирмингам, болница Грейт Ормънд Стрийт /Лондон/, болница Мурфийлдс /Лондон/. Лечението на децата е извършвано от световноизвестни медицински специалисти като проф. Франц Грил и д-р Валтер Щробл /Ортопедична клиника „Шпайзинг”/, проф. Ерик Маскар /Париж/, проф. Клеменс /Университетска клиника Грайфсвалд/, проф. Йорг Фукс /Университетска клиника Тюбинген/, проф. Хьолварт /Университетска клиника Грац/ и др.
-------

За да сбъдне мечтата си 8-годишният Тодор Чаушев от Момчилград се надява на помощта  на хората с добри сърца. Опитите на семейството му да  бъде включен във Фонда за лечение на деца в чужбина, в Българската Коледа или пък инициативите, които събират средства за болни деца, досега са неуспешни. Отговор отникъде няма. Момченцето вече започна лечението си в чужбина. Нужни са още средства, с които да го продължи в клиника в Израел.
Тошко е с диагноза детска церебрална парализа. У нас е претърпял няколко операции. Родителите му се свързали с клиника в Израел, където успешно лекуват деца със заболяването на Тошко. Той е преминал и втория курс на лечение, предстои му трети, който ще е в  началото на следващата година.  Може да се наложи да се направи и още един, последен.
Тошко в момента се движи с проходилка сам. Опитва се да ходи и като го водят с една ръка. Вече се справя доста добре, казва развълнувано майка му. Той е много упорито и добро дете и ще постигне много, но ,за стане това, е необходима подркепа и финансова помощ.
Много са благотворителните акции и кампании, всеки открил и малка надежда, търси начин да събере пари за болното си дете, казват родителите на Тошко. Но след като държавата абдикира от отговорността да помогне на децата, пред родителите остава алтернативата да набират средства като разчитат на съпричастността на всички нас. Затова и те се надяват  на подкрепата на хората от региона.
Тошко е борбено момче, мечтата му е да стане лекар и да помага на всички болни дечица. Безплатно, натъртва той. За да няма такива като него, чието здраве зависи от благотворителността.
Лечението се състои от три до пет курса, като един курс и 12 265 евро, казват родителите му.  В тази сума не са включени разходите за път и нощувки, както и престоят на придружителите.
За съжаление тези средства са непосилни за нашето семейство.
Ако решите да помогнете на Тодор по банков път, ето неговите  дарителски сметки:

BIC: STSABGSF
Тодор Славчев Чаушев
BG 37STSA93000019160028 – лева
BG 78STSA93000019160745 – евро
BG 72STSA93000019221866 – долари
Банка ДСК – Момчилград
За връзка може да използвате е-mail : fidanka_chausheva@abv.bg  и телефон 0888141724

Няма коментари:

Публикуване на коментар