събота, 12 ноември 2011 г.

До две години ще може да избираме личния си лекар в интернет


Това става ясно от обнародваната в Държавен вестник обществена поръчка на НЗОК,  на стойност 2 млн. лв. със срок за изпълнение  36 месеца. Цената включва и изработването на електронно здравно пациентско досие.
Очакванията са от 2014 г. да заработи специален сайт, наподобяващ пълният регистър на ОПЛ в страната.
На всеки заинтересован, след като въведе адресът си, системата автоматично ще посочва най-близкия до него общопрактикуващ лекар, както и най-краткото разстояние до кабинета му. Интернет страницата ще поддържа актуална база данни и ще показва на търсещия информация човек кои са най-близките до  дома му болници, поликлиники,и спешни центрове, както и къде е разположена специализираната апаратура като скенери и ядреномагнитни резонанси.

Поддавате ли се на масови истерии

При масовите истерии огромни части от населението внезапно приемат за действително някакво нереално явление или твърдение, което най-често е с общочовешки застрашителен характер. Примери за такива са идеите за края на света, икономическият крах, нападението от извънземни, епидемии от силно заразни заболявания и други. За да обхванат максимално широки слоеве от населението, масовите истерии въздействат върху някои най-първични и основни човешки реакции, каквито са страхът и инстинктът за оцеляване. Колкото и да сме интелигентни, разумни и практични, ние винаги ще останем роби на тези два фактора. Няма значение дали те се задействат от истинска заплаха, или от мнима опасност. Стадният принцип се оказва определящ за нашите реакции. Ако всички около нас решат по някаква налудна причина, че сигурността им е застрашена, няма как да се опазим от общото влияние. Пример за това е паниката в някои краища на България по време на ядрената катастрофа във „Фукушима" по-рано тази година. Нямаше как да има конкретно пряко въздействие върху нас това, което ставаше там, но все пак мнозина в родината се изплашиха сериозно. Световен пример за изкуствено създадена паника е радиопиесата по едноименния роман на Хърбърт Уелс „Война на световете". Големият американски актьор Орсън У е лс я чете по радиото в няколко щата, в Нова Англия, САЩ, на 30 октомври 1938 г. за Хелоуин. Населението полудява. Хората масово решават, че Америка наистина е нападната от марсианци. Намесва се полицията. Стотици хора напускат панически домовете си, за да избягат от зловещите марсианци. В днешно време някои масови истерии надминават артистичната провокация и представляват внимателно режисирани диверсии, най-често с финансова облага за първоизточниците. Пример за това са слуховете, че еди-коя си банка щяла да фалира. Колкото по-голяма е тя, толкова по-масова е психозата и всички вложители се втурват да изтеглят парите си от нея, като я довеждат до съвсем истински фалит. Все пак не всички се поддават на подобни масови истерии по един и същи начин. Значение имат степента на хладнокръвие, информираността, както и някои други качества. Поддавате ли се на подобни неща, преценете сами.
 
1. Доверчиви ли сте?
A. Не мога да определя............2
Б. По-скоро да...........................3
B. По-скоро не...........................1
2. Има ли авторитети, чието мнение приемате безпрекословно?
A. Има........................................3
Б. Няма такива..........................1
B. Не знам..................................2
3. Падате ли си по конспиративни теории:
A. Определено..........................3
Б.Не бихказал(а).....................1
B. Не мога да преценя...............2
4. Какво може да предизвика любопитството ви в най-голяма степен: 1) странни истории; 2) красиви хора; 3) изящни предмети; 4) удоволствия; 5) пари; 6) власт; 7) друго?
A. Отговор №1..........................3
Б. Отговор №5 и/или №6..........2
B. Отговор №2 и/или №3, и/или №4, и/или№7.................................1
5. Търсите ли мнението на врачки?
A. Не, защото ме е страх..........2
Б. Да, постоянно.......................3
B. Не, не ме интересуват шарлатански истории.........................1
6. Смятате ли, че постоянно ви лъжат по средствата за масова информация?
A. Абсолютно съм убеден(а).1 Б. Не мога да преценя...............2
B. По-скоро не...........................3
7. Смятате ли, че скептицизмът помага?
А. Определено..........................1
Б. Не мога да отговоря.............2
8. По-скоро пречи....................3
8. На кои източници на информация се доверявате най-много?
A. На официалните медии......2
Б. На никои................................1
B. На периферните блогове в интернет, на всичко, което не е официално....................................3
9. Страх ли ви е от неща, които не можете да промените?
A. Постоянно............................3
Б. Не мога да определя.............2
B. По-скоро не...........................1
10. Кое е най-страшно за вас: 1) природни бедствия; 2) лични финансови проблеми; 3) проблеми със здравето; 4) друго?
A. Друго.....................................1
Б. Едно от изброените без
№4....................................................2
B. Две и повече от изброените без №4............................................3
11. Притеснявате ли се за незначителни неща?
A. Непрекъснато......................3
Б. Понякога...............................2
B. Не се притеснявам изобщо.1
12. Отстъпчиви ли сте?
A. Не...........................................1
Б. Да............................................3
B. Не мога да отговоря.............2
13. Влияете ли се от мнението на околните?
A. Само за маловажни неща...2 Б. Само за истински важните
неща...............................................3
B. Не се влияя изобщо..............1
14. В кое от изброените бихте повярвали: 1) в извънземните; 2) прераждането; 3) магиите; 4) телепатията; 5) късмета; 6) Бог?
A. В три или повече от изброените неща......................................3
Б. В едно или две от изброените......................................................2
B. В нито едно от изброените.. 1
я
До 14 т. Няма да се поддадете на масови истерии и внушения, защото най-вероятно сте балансирана личност. Не се увличате по загадъчни неща, не прекалявате с конкретните досадни неща от битието.
От 15 до 30 т. Сред вас има хора, които са убедени, че са скептици. Скептицизмът означава да проявявате силна доза съмнение относно повечето неща, които ви заобикалят..Това може да ви спаси от масови истерии, но може и да ви потопи във водовъртеж от конспиративни теории срещу официалната информационна среда. А те могат да ви внушат доста апокалиптични неща, така че в крайна сметка да се уплашите не по-малко от лесно доверчивите хора.
Над 31 т. По-скоро ще се поддадете на масови истерии, психози и внушения, ако такива се появят в обществото. Можете да се превърнете в жертва на чуждото влияние и във всекидневния си живот, ако вземате важни решения за своето и на близките си бъдеще под влияние на невежество и ирационални страхове.

 Д-р Веселин Тенев


Повишената телесна температура подобрява функцията на отбранителните ни сили

Високата температура при грип и настинка помага за по-доброто функциониране на имунната система.До този извод достигнали  американски учени, след проведени опити с мишки.
Те им инжектирали  протеини,  предизвикващи имунна реакция с антигени, с цел изследване активността на имунните клетки. 
В първата група телесната температура на мишките се повишила с 2 градуса, а във втрата останала нормална. При тези, които имали температура, учените открили повече от онези имунни клетки, които разрушават инфектираните клетки -подобряват функцията на отбранителните ни сили. Те вероятно променят мембраните на имунните клетки и по този начин повлияват процесите вътре в самите тях. Ето защо  лекото покачване на температурата е по-скоро полезно и затова невинаги трябва да се третира.Твърде високата температура обаче може да бъде опасна и налага да се вземат мерки срещу нея..

-----
Две-три по-сериозни настинки с вирусен причинител са нормални за всеки възрастен, обяснява проф. Фолкер Ван от бол­ница „Шарите" в Берлин пред в. „Билд". Децата боледуват обичайно 6-8 пъти в годината с вдигане на температура. Ако човек има оплаквания в продължения на седмици или те се повтарят твърде често, вероятно страда от възпалени околоносни кухини, добавя проф. Ван.