Translate

събота, 1 октомври 2011 г.

В Световният ден на сърцето - 29 септември-представиха Електронният регистър за интервенциите по инвазивна кардиология

При представянето на Електронния регистър за интервенциите по инвазивна кардиология министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов съобщи, че около 60% от общата смърт в страната е резултат от остри сърдечносъдови заболявания като инфаркт, инсулт и аортна дисекация. Засегнати са предимно по-възрастни лица над 70-годишна възраст, но в последните години се отчита плашеща тенденция все повече млади хора между 30 и 50 години.
В последните две години обаче от 15 на 10 на сто е намалена смъртността от тях, в резултат на качествено лечение. Въпреки това 62% от пациентите стигат късно до лекар специалист и затова умират или се инвалидизират, допълни доц. Юлия Джоргова, национален координатор на програмата „Стент за живот”.
Регистърът, чрез който ще се подобри контролът над лекарите, а оттам и резултатите при лечението на пациентите, представлява електронен формуляр, в който се вписват данните на лекаря, пациента и процедурата, през която е преминал последният т. е. дали е планова или спешна, диагностична или терапевтична, началото и края на съответната интервенция. Вписването трябва да става до 24 часа от извършване на процедурата. Електронният регистър е задължителен, а тези лекари, които не вписват данните на пациентите си в него, ще отнасят солидни глоби. От 500 до 2 000 лева варира санкцията за такова нарушение, ако то се повтори, следва отнемане на лекарските права и дори отнемане на лиценза на болницата по ЗЗ за тази дейност.
В електронния регистър всеки кардиолог ще влиза със своя електронен подпис. Веднъж вкарани, данните от прегледите и операциите на пациента няма да могат да се изтриват.
По думите на проф. Асен Гудев, председател на Националното дружество по кардиология, това е един от начините не само да са събрани всички изследвания и особености на заболяването на всеки един болен на едно място, но и да се ограничат излишните манипулации и изследвания.
Той посочи, че около 60-80% от инфарктите могат да бъдат предотвратени, ако се разпознаят симптомите навреме. . Науката счита всяка смърт от инфаркт преди 65-годишна възраст за преждевременна. Целта е до 2020 г. тя да бъде намалена с 20%, каза проф. Гудев. По данни на Българското дружество по интервенционална кардиология 6000 българи годишно загиват вследствие на инфаркт.
От 1 ноември регистърът ще бъде въведен в 36 болници в страната. Електронният регистър ще се поддържа от Националния център за обществено здраве и анализи.
Д-р Константинов се закани, че на 1 декември ще избере на случаен принцип няколко болници, за да провери дали спазват стандарта в кардиологията. Той обаче отказа да каже колко струва новият регистър, както и коя фирма го е изработила с мотивите, че цената е много ниска и не иска да прави реклама на фирмата. Обществена поръчка за изработването не е имало, защото сумата е под законовия праг от 50 хил. лв.
След това обаче съобщи, че цената е колкото стойността на три клинични пътеки от инвазивната кардиология, тоест около 9 хил. лв.
-----
Освен осигуряването на адекватно лечение на сърдечно-съдовите заболявания изключително важна е и профилактиката им. Основните рискови фактори за тяхната поява са повишеното кръвно налягане, холестерол и кръвната захар, наднорменото тегло, стресът, тютюнопушенето, обездвижването и пасивният начин на живот. За да съхраним здравето си, трябва да избягваме всички тези вредни навици на живот. Освен това човек трябва редовно да посещава профилактични прегледи при кардиолог и да прави лабораторни изследвания на кръвната си захар и на липидния си профил. Също така е важно да знае какви са първите симптоми на най-острото сърдечносъдово състояние - острият миокарден инфаркт. Те са болки в гърдите, определяни като усещане за стягане, натиск или притискане, болка в други части на тялото (обикновено в лявата ръка, към врата или челюстта), затруднено дишане, гадене и повръщане, нарушен сърдечен ритъм, студена пот, прималяване, панически страх. При появата им незабавно трябва да се потърси спешна медицинска помощ, тъй като от това зависи живота на човек.
За да се повиши здравната култура на населението в тази посока у нас ще започне и информационна кампания на тема остър миокарден инфаркт. Тя е част от международната инициатива Стент За Живот ( Stent For Life-SFL) на Европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенции, Европейското дружество по кардиология и EuroPCR. У нас тя се организира от Българското дружество по инвазивна кардиология с подкрепата на МЗ. Кампанията ще продължи една година. За това време ще бъдат организирани различни информационни събития за пациентите и обучения за лекарите. Ще се раздават и множество информационни материали. Целта е да се достигне до всеки дом и хората да научат как да се предпазват от инфаркт, как да го разпознават и как да реагират при появата му.
 
Световният ден на сърцето се отбелязва на 29 септември. Тази година той е под мотото "Един свят, един дом, едно сърце". На 29 септември ще се проведат безплатни консултации в болниците "Царица Йоана-ИСУЛ" в София, "Св. Георги" в Пловдив, "Г. Странски" в Плевен и "Св. Марина" във Варна.

Фармацевтичните фирми ще могат да подаряват на лекари подаръци до 40 лв


Над тази сума подаръците, от фармацевтични фирми или техни служители, ще се счита за рушвет, даден с цел лекарят да предписва лекарство на съответната компания.
Това е записано в Етичният кодекс на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) съобщи Деян Денев, директор на (ARPharM).
В него е записано още, че лекарите ще могат да получават лекарствени мостри от най-малките опаковки, до два броя, и то през 4 години.
Етичната комисия при асоциацията вече ще може да се самосезира при нарушения, извършени от фармацевтични производители, за които има съмнение за нарушаване на кодекса.
Нарушителите ще бъдат давани за назидание на всички останали членове на асоциацията, а служителите, потъпкали етичните норми, ще бъдат издавани пред ръководството на компанията.
Асоциацията ще поддържа публичен регистър на конгреси, семинари и други мероприятия за медицински специалисти, който ще сигнализира за евентуални несъответствия на програмата с етичния кодекс. Той например не допуска такива форуми да се правят в курорти, както и да се поемат разходите на съпрузите. В регистъра ще се предоставя предварителна оценка за мероприятията с цифров код - зелено, жълто и червено. Ще се оценява програмата на форума, която трябва да е строго научна, а поеманите разходи на участниците трябва да са съобразени с етичния кодекс - на медиците да се поемат само пътни, нощувки и храна, а мероприятията да не са на екзотични места. Ако дадено събитие бъде оценено с червен код, това ще означава, че не се препоръчва то да бъде спонсорирано от фирмите, които членуват в асоциацията.
Денев съобщи още, че за последните пет години в етичната комисия са постъпили около 30 жалби за неправомерна реклама на лекарствени продукти. Той добави, че комисията не се е занимавала със случаи на съмнително гостоприемство към лекари. До нея не са достигали и сигнали за раздавани, отстрана на  фармацевтичните фирми, на чекове и ваучери за магазини и хипер-маркети на лекарите.

Табекс на „Софарма"- хит в Лондон


Това сочи първото голямо проучване на лекарството, публикувано във в. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". 
 Цитизин или Табекс на българската фармацевтична компания „Софарма", се произвежда от семената на храста лабурнум известен и под името Златен дъжд, които съдържат естествен заместител на никотина.
„Цитизинът е толкова евтин, че в развиващите се страни, ако можеш да си позволиш да пушиш, можеш да си позволиш и да се откажеш", твърди ръководителят на изследването д-р Робърт Уест от Лондонския университетски колеж. Българското лекарство може да се превърне в ново оръжие за борба с тютюнопушенето в бедните страни, но не е ясно дали някога ще може да достигне пазара на САЩ или Западна Европа, отбелязва АП.

Какво трябва да прави една жена в менопаузата, за да не пълнее?

Менопаузата е естествен етап от живота на всяка жена на възраст между 40 и 50 години. Тя е свързана с хормонална пренастройка, от което протичат серия от промени в тялото, метаболитния статус, психоемоционапното и психосоциалното й състояние.
Вследствие на естественото намаление функцията на яйчниците и производството на хормони се забавят обменните процеси и възникват проблеми с наддаване теглото.
Освен теглото неблагоприятно реагират липидната обмяна - наблюдава се увеличение на нивото на холестерола и триглицеридите, обикновено започват да се повишават стойностите на артериалното налягане. Това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Нарушава се калциевата обмяна и се повишава рискът от остеопения и остеопороза.
Трябва да се отбелижи, че тези проблеми се наблюдават и в по-млада възраст, особено след проведени операции на гениталния тракт, химио- и лъчетерапия.
Важно е да се има предвид, че през периода на пременопаузата и климакса за предотвратяване на тези проблеми е необходима промяна на хранителното поведение.
Адекватното хранително поведение изисква:
оптимално хранене;
по-висока, изпълнима и системно прилагана двигателна активност;
всекидневни общи физически упражнения, упражнения за корем, тяло, фъб с продължителност 10-15 минути.
Поне 2-3 пъти седмично аеробни (кардио) натоварвания - основно ходене с добро "постижимо" темпо с продължителност поне 30 минути, аеробика, каланетика и др. А също плуване, танци. Те ще помогнат за подобряване на физическото състояние, имунната реактивност и психоемоционалния статус.
Но, разбира се, за профилактика на неконтролируемото увеличение на теглото основно остава оптималното хранене.
Основните диетологични препоръки следва да бъдат насочени към промените в хормоналния статус, в мастната обмяна, сърдечносъдовата и чернодробната функция, калциево-фосфорната
обмяна.
При неправилно хранене и увеличение на нивото на телесните и особено коремно натрупаните мазнини се създават условия за възникване на "порочен кръг", свързан с промяна на метабо-литния статус и развитие даже на метаболитен синдром.
При липса на сериозни здравословни проблеми основният подход следва да бъде:
известно редуциране/ ограничение на количеството на приеманата храна, нейния енергиен състав;
подбор и контрол върху качеството на храната -приемания за деня продуктов набор;
прилагане на щадящи кулинарни технологии - варене, задушаване, печене, ползване на листни подправки - копър, магданоз, чубрица, босилек, розмарин, мента, джоджен;
избягване на пикантни подправки, готови сосове и бульони;
добър режим - ритъм на хранене - 4-5-кратно хранене с неголеми количества храна - средно 400-500 г на прием. Лека вечеря. Оправданието 'Нямам време за хранене през деня" нека се игнорира, винаги може да се отделят 5-10 мин за прием на плод, ядки, зеленчук и салата.
Важно е жената да си създава сама предварително условия за "добро хранене":
от значение е доброто комбиниране на приеманите храни - както за теглото, така и за усвояването на калция и намаляване на неговото отделяне от организма;
прием на достатъчно течности - вода, билков и зелен чай, зеленчукови фрешове и сокове. Общо за деня приемът на вода и течности следва да бъде около 30
мл на кг телесно тегло.
По отношение на качеството и вида на приеманите храни особено внимание се обръща на намаляване на приема на прости въглехидрати: захар, бяло брашно, бял ориз, бели видове хляб, нишесте, съчетани с наситени мазнини предимно от животински произход - краве масло, сметана, тлъстини и др.
Задължително намаляване на приема на готварска сол! Избягват се газирани напитки, сокове и напитки със захар и добавки. Контролира се приемът на кафе!
В храненето следва да преобладават:
нискомаслено мляко -прясно и кисело 0,1-2 % поне 400 мл. дневно;
нискомаслени млечни продукти - извара, крема сирена, сирене и кашкавал с ниско съдържание на мазнини - под 20%;
риба и морски храни -източник на калций и полиненаситени мастни киселини, цинк, желязо и др.;
богати на калций, на други микроелементи, витамини - тъмнозелени зеленчуци - броколи, зелен фасул, салати, чушки и др.
сурови ядки - лешници, бадеми, бразилски орех, сусам, тиквени семки, ленено семе;
умерено плодове - до 300-400 г дневно;
пълнозърнести храни -кафяв ориз, овесени ядки,
елда, жито, тъмни видове хляб - ръжен, хляб без брашно;
постни видове птици и месо - пиле, пуйка без кожата, телешко и заешко, умерено нетлъсто свинско;
месни продукти с ниско съдържание на мазнини -шунка, филе, качествени сушени колбаси;
задължително достатъчно сурови растителни мазнини - зехтин, ленено масло, олио от фоздови семки -средно дневно 25-30 г.
Този продуктов набор ще осигури достатъчно пълноценни белтъчини, ненасите-ни мазнини, сложни полезни и необходими въглехидрати и баластни вещества, калций и др. минерални елементи, витамини и нутриенти, необходими за този период от живота на жената.
В никакъв случай не се подлагайте на драстични диети и глад, хранете се пълноценно, но умерено, като се спазват горепосочените препоръки!
За вас това вече не е диета, а необходим начин на хранене!

Д-р Митко Ригов, диетолог, главен асистент, началник отделение "Хранене", УМБАЛ "Александровска"
В-к "24 часа"

петък, 30 септември 2011 г.

74% от хората имат симптоми на стомашно-чревни болести, но не взимат мерки

На симпозиум, организиран от Софарма АД, водещи медицински специалисти дискутираха проблемите на модерната цивилизация – неправилното и не балансирано хранене и произтичащи от тях многобройни болести на стомашно-чревния тракт. 
Лекари -специалисти алармираха, че много хора страдат от различни болести на стомашно-чревния тракт, но повечето от тях пренебрегват или омаловажават проблемите и симптомите. 
7% от населението в световен мащаб има проява на гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ) ежедневно, а нощната пареща болка зад гръдната кост, главният симптом на рефлуксната болест, се наблюдава при - 74%, съобщи  доц. Николай Ламбов, декан на Фармацевтичния факултет към МУ-София, който в своята презентация акцентира върху ефективните медикаменти, спомагащи за овладяването и лечението на заболяванията, каквито  са капсулите Sopral например
Стомашните киселини, рефлуксът и язвените болести могат да бъдат ефикасно лекувани, стига пациентът да се отнася отговорно към своето заболяване и предписаното му лечение, подчерта доц. Ламбов.
Болестите, провокирани от не балансирания хранителен режим, влошават значително качеството на живот на човека, заяви д-р Катя Тодорова, ендокринолог от СБАЛАГ „Майчин дом“, която се спря на необходимия прием, както на пълноценна храна, така и на допълнителна комбинация от витамини. Мултивитамините Centrum® например осигуряват всички необходими витамини и минерали, които балансирано се грижат за виталната ни енергия, имунитета, здравата кожа, коса и нокти, действат като протекция срещу вредното действие на околната среда, спомагат да имаме здрави очи и здрава костна система, да сме по-работоспособни, концентрирани и внимателни, както и да имаме по-добра функция на сърдечносъдовата система. Съвременната висококалорична храна би могла да задоволи нашите потребности от витамини, но това в никакъв случай не се отнася за храните фаст-фуудс. Витамините не заместват храненето, каза в заключение тя.
------
  • 80-90% от българите пият витамини, но тези, които са склонни към белодробни емболии не бива да прекаляват с тях;
  • непълноценното хранене на бременните жени,  липсата на витамини  се отразяват на плода и всичко това води до метаболитни нарушения;
  • в отварата на не изчистения пълнозърнест ориз се съдържат субстанции, които увеличават жизнената сила и човешката енергия;
  • салициловата киселина се предлага да бъде нов вид витамин;
  • при онкологични заболявания е препоръчителна употребата на витамин С в големи дози, за възстановяване енергията на непоразените клетки и увеличаване общо на съпротивителните сили на организма;
  • витамини Д и К, при жените над 50 год. възраст, са  задължителни, за превенция и профилактика на заболяването остеопороза;
  • витамините имат невропротективен  ефект при болни с Паркинсон или Алцхаймер; 
  • Синтетичните витамини не са вредни, но комбинацията им с неподходяща храна води до напълняване;
  •  кашлицата е симптом, за който най-късно се търси лекарска помощ;
  • при 40% от кашлящите хора това се дължи на заболяването ГЕРБ;
  • кашлят хората с бронхиална астма, но и тези, които злоупотребяват с алкохол, кашлят още пушачите, както и червоугодниците;
  • при пушачи, приемащи витамини А и С, рискът от  карциногенни образувания се повишава;
  • 7% от населението у нас има ежедневни, а 14% най-малко един път седмично също има нарушения във функциите на долния сфинктер на хранопровода и при дисфункция част от храната се връща обратно и предизвиква парене, блки зад гръдната кост, кашлица дори ерозия на зъбния емайл.
 

Logitech представи линията си от безжични слушалки


Logitech (SIX: LOGN) (NASDAQ: LOGI) представи два нови модела безжични слушалки, с удобен дизайн, всеки от които предлага кристален стерео звук, на който да се наслаждавате с часове.
Благодарение на технологията, която оптимизира звука и намалява фоновия шум, можете напълно да се потопите в музика, игри или разговори.
Безжичните слушалки на Logitech осигуряват надеждна връзка и притежават презареждаща се батерия с дълъг живот, така че да можете да слушате, разговаряте и играете по-дълго.
За нас е вълнуващо да представим тази линия от слушалки, разработени за хората, които не биха направили компромис с качеството на звука за сметка на удобството на безжичната връзка,каза Винсент ван Рей, Регионален продуктов мениджър за „Гласов достъп“ в Logitech. “Потребителите могат да изберат слушалките, които най-много им допадат в зависимост от техния бюджет и типа устройство, което използват. Без значение кой модел ще предпочетат, те ще получат върхов продукт, който изпъква пред останалите на пазара, добави той.
------
Logitech® Wireless Headset H600 предлага безжичен звук за разговори и музика на вашето PC. Просто включете миниатюрния нано приемник в USB порт и забравете за него. Лазерно настроените говорители намаляват изкривяванията, така че да се насладите на чисти разговори и стерео звук, докато специалният микрофон за потискане на шума намалява фоновия шум. При това не сте вързани за бюрото си: можете да се движите на разстояние до 10 метра от компютъра в зависимост от настройките и условията на средата. Презареждащата се батерия ви позволява да слушате и разговаряте до 6 часа, а регулируемата лента за главата и слушалки ви осигуряват комфорт. Слушалките се сгъват, подобно на очила, което позволява лесното им съхранение и транспортиране. Лесно е да се свържете и да превключвате между поддържаните PC-та, таблети и смартфони с помощта на вградените на самия корпус контроли на Logitech® Wireless Headset H800. Лазерно настроените говорители и вграденият еквилайзер обещават богат цифров  стерео звук, а наличният микрофон за потискане на шума намалява фоновия шум. Движете се в разстояние до 10 метра от компютъра, докато сте свръзани към нано приемника или към произволно устройство по Bluetooth. Слушайте и разговаряйте по-дълго с презареждащата се батерия, която издържа до 6 часа, докато регулируемата лента за главата и слушалки ви осигуряват комфорт. Когато сте готови да се заемете със следващата си задача, просто сгънете слушалките, така че да не заемат място.
Logitech Wireless Headset H600 и Logitech Wireless Headset H800 са на пазарите в Европа от септември на препоръчителни цени съответно 119 лв. и 199 лв с ДДС.
------
Logitech е световен лидер в продуктите, които свързват хората с цифровите преживявания, които са важни за тях. Развивайки различни платформи в областта на компютрите, комуникациите и развлечението, комбинацията от хардуер и софтуер на Logitech осигуряват и подобряват цифровата навигация, музиката и видео развлеченията, гейминга, присъствието в социалните мрежи, аудио и видео комуникациите в Интернет, видео сигурността и наблюдението, контрола на домашните забавления. Основана през 1981 г., Logitech International е швейцарска публична компания, чиито акции се търгуват на швейцарската SIX Swiss Exchange (LOGN) и на американската фондова борса Nasdaq Global Select Market (LOGI).