петък, 3 юни 2011 г.

СЗО обяви, че е възможно излъчването на джиесемите да е канцерогенно

Не е изключено мобилните телефони да причиняват рак на мозъка.Изводът е направен от Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО на базата на проучвания, реализирани от 31 учени в 14 страни, сред които няма българин. 
Резултатите са представени на среща в Лион, на която според изнесената статистика в света в момента се използват около 5 милиарда клетъчни телефона, като употребата им нараства особено сред младежите и децата. Населението на Земята по данни от 2008 г. е 7 милиарда души.
Специалистите са изследвали въздействието на радиочестотните електромагнитни полета, каквито са тези на безжичните комуникационни устройства. Учените признават, че все още нямат категорични доказателства, че именно мобилните телефони причиняват рак на мозъка, но предупреждават за такава опасност.
Причината е изследване, което показало, че хората, които говорят по 30 минути дневно по GSM в продължение на 10 години, са с 40 на сто по-застрашени от глиома, отколкото останалите.
По данни на екипа от 31 учени през 2008 г. от този вид тумор на нервната система в света са били болни 237 913 души.
Д-р Джонатан Съмет от университета в Южна Калифорния, който е и ръководител на екипа, предупреждава, че трябва да бъдем предпазливи в обобщенията, защото е необходимо да се съберат допълнителни данни.
Екипът от учени смята, че мобилните телефони могат да бъдат класифицирани като вероятно канцерогенни в скала, която Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО прави от 1971 година насам. В нея влизат 400 фактора или агенти, сред които са околна среда, химикали, начин на живот и др. Препоръката на СЗО е да се вземат адекватни мерки за намаляване на риска за здравето вследствие на употребата на GSM-и.

---------
Експертите съветват:
  • всеки разговор по мобилния телефон да не е по-дълъг от 2 мин и ако може да е с хендсфри. 
  • общата продължителност на разговорите по джиесема да е в рамките на 2 часа за едно денонощие.
  • не дръжте апарата близо до сърцето си, което може да е опасно за пациенти със сърдечни импланти. И до гениталиите. При последната ситуация не е изключено да имате проблем с плодовитостта. 
    • нощно време не поставяйте джиесема до главата си или на съседната възглавница, а поне на 50 см разстояние.
    • когато набирате номер на мобилния си апарат, да го държите напред пред тялото, докато видите на дисплея, че сте се свързали с търсения от вас човек. И чак тогава да доближите телефона до ухото си. Същото може да правите и когато отговаряте на обаждане. Първо натиснете зелената слушалка на апарата, изчакайте 1-2 секунди и чак тогава проведете разговора си.

Електромагнитните полета на мобилните телефони могат да причинят рак


Според доц. Мишел Израел е ръководител на Българския комитет за защита от нейонизиращи лъчения към СЗО и неин представител у нас, електромагнитните полета на мобилните телефони могат да причинят рак на централната нервна система и на слухово-вестибуларния апарат.
Става дума за два вида тумори - съответно злокачествен и доброкачествен, показват резултатите от извършени изследвания след употребата на джиесеми повече от 8 години, уточни   той. 
Първият вид тумор, който могат да причинят мобилните телефони, е т. нар. мозъчен рак. Той се нарича глиома и обхваща мозъчните клетки невроглии (те са със звездовидна форма.Другият тумор е доброкачествен, той е на акустичния нерв, т. е. променя слуховия анализатор. 
Дългото използване на джиесема затопля мозъка. Меките му тъкани се загряват допълнително с 0,1-0,2 градуса повече от обичайната температура, каза доц. Израел, базирайки се на резултатите от проучванията, на които стъпва и СЗО. 
Според него мозъкът има достатъчно добро оросяване и тази топлина бързо се разсейва, но все пак поддържането на по-високата температура на меките тъкани е вредно. Изследванията, специално посветени на загряването на мозъка вследствие на употребата на мобилни телефони, продължават да се правят в цял свят.
Не на последно място има данни, че честото говорене по джиесем води до поведенчески промени при младежите. Например като нарушен сън, агресивност...
Затова е най-добре деца, юноши, бременни, кърмачки, възрастни хора със заболявания да употребяват по-рядко GSM, каза още в заключение доц. Израел.
---------
Съветът на Европа (СЕ) планира да призове за забрана на мобилните телефони и безжичния интернет в училищата в своите 47 членки.
.Осемдесет и четирима членове на комисията от държавите членки на СЕ са гласували единодушно по проекторезолюция за забрана на мобилните устройства в училищата. В проекторезолюцията се иска още ясно етикетиране на продуктите, които излъчват електромагнитни вълни; информационна кампания сред младите за потенциалната опасност за здравето от безжичните устройства; сериозни проучвания върху влиянието на антенните предаватели на мобилни вълни върху хората.