Translate

събота, 4 юни 2011 г.

У нас -всяка четвърта жена е жертва на насилие

През 2010 г. 26 497 жени са станали жертва на насилие (или 36% от всички лица, жертви на престъпления), 27 жени са станали жертва на умишлено убийство, има 173 изнасилвания, 61 отвличания. Най-голям процент са жертвите на кражби и грабежи, съобщи във Варна доц. д-р Веселин Вучков - заместник-министър на вътрешните работи, предаде Радио Варна.
От 03.06.т. г. жертвите на заливане с киселина станаха 25, тъй като в София бе залята 22-годишна жена.
Такива видове посегателства има само в Пакистан и Либия. 
Евродепутатът Антония Първанова съиобщи, че 45% от всички жени в ЕС са били жертва на някакъв вид насилие, а всяка пета жена в Европа е обект на домашно насилие. Общите годишни разходи в ЕС, свързани с домашното насилие, се равняват на 16 млрд. евро; над 130 млн. жени и момичета в световен мащаб са били подложени на генитално осакатяване, а в ЕС те са 500 хиляди. Тя заяви, че се очаква решение на Европейската комисия, с което насилието срещу жени да се инкриминира. 
-------
Информационното бюро на Европейския парламент в България организира в рамките на Дните на ЕП във Варна (31 май - 5 юни) кръгла маса на тема "Превенция и европейски политики срещу насилието срещу жените". На нея представителите на неправителствените организации, работещи в областта, евродепутатите Антония Първанова (АЛДЕ) и Мария Неделчева (ЕНП), както и заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков представиха основните въпроси, свързани с насилието, основано на пола, и очертаха политиките и мерките на национално и европейско ниво, които да помогнат за предовратяването на този проблем в съвременното общество, съобщиха от Информационното бюро.
При откриването на кръглата маса, Виолета Симеонова Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, отбеляза, че до момента в България има 25 жени, които са жертви на обезобразяване с киселина - престъпление, което в подобни размери в ЕС съществува само в нашата страна. 

Социалният министър Тотю Младенов увери, от 1 юли минималната заплата ще стане 270 лв.



Той отказа да коментира какъв ще е размерът на компенсациите, които ще получат пенсионерите заради инфлацията. По думите му, еднократната добавка трябва да е диференцирана, което означава да е по-голяма за по-ниските пенсии и по-малка за по-високите.

Да се мият добре и да се белят зеленчуците преди консумация

Това е съвета на епидемиолога д-р Ангел Кунчев.  Според него бактерията се намира в повърхностния слой на зеленчуците и затова препоръча те да се белят, което пък отстранява пестицидите, които се натрупват в кората. Той уточни, че все още не е известно дали бактерията се намира в зеленчуци или може да е във всичко, което се поглъща. Заразяването е типично като за всички чревни инфекции. Между 3 и 10 дни е инкубационният период, но за 3-4 дни се проявяват симптомите. Важното е да се възстанови електролитният баланс, да се приемат течности при заболяване, каза епидемиологът.
Д-р Кунчев  добави, че засега шансът бактерията ешерихия коли да стигне до България е минимален, но все пак идва туристически сезон и не е изключено човек в инкубационен период да дойде в нашата страна.
По думите му заразата не може да бъде предавана чрез кихане и кашляне, а с поглъщане и по-близък контакт.

Глобалният онлайн трафик ще се учетвори до 2015 г.

До тогава броят на устройствата, свързани с мрежата, ще достигне до 15 милиарда, сочи прогноза на компанията Сиско.
В ежегодната си прогноза за развитието на визуалните мрежи, Cisco предсказва, че близо три милиарда души или над 40% от световното население, ще имат достъп до мрежата до 2015 г. През изминалата година персоналните компютри са генерирали общо 97% от потребителския интернет трафик. Очаква се обаче този дял ще спадне до 87% в следващите четири години, тъй като много потребители ще се насочат към смартфоните, таблетите и свързаните с мрежата телевизори, коментират от Cisco. Онлайн видео трафикът, включващ 3D видеоматериали, и HD излъчване, се очаква да се увеличи 14 пъти до 2015 г. в сравнение с миналата година. До тогава всяка секунда по световната мрежа ще се разпространяват 1 милион минути видео съдържание. От Cisco очакват мобилният пренос на данни да се увеличи с 26 пъти за същия период.

петък, 3 юни 2011 г.

СЗО обяви, че е възможно излъчването на джиесемите да е канцерогенно

Не е изключено мобилните телефони да причиняват рак на мозъка.Изводът е направен от Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО на базата на проучвания, реализирани от 31 учени в 14 страни, сред които няма българин. 
Резултатите са представени на среща в Лион, на която според изнесената статистика в света в момента се използват около 5 милиарда клетъчни телефона, като употребата им нараства особено сред младежите и децата. Населението на Земята по данни от 2008 г. е 7 милиарда души.
Специалистите са изследвали въздействието на радиочестотните електромагнитни полета, каквито са тези на безжичните комуникационни устройства. Учените признават, че все още нямат категорични доказателства, че именно мобилните телефони причиняват рак на мозъка, но предупреждават за такава опасност.
Причината е изследване, което показало, че хората, които говорят по 30 минути дневно по GSM в продължение на 10 години, са с 40 на сто по-застрашени от глиома, отколкото останалите.
По данни на екипа от 31 учени през 2008 г. от този вид тумор на нервната система в света са били болни 237 913 души.
Д-р Джонатан Съмет от университета в Южна Калифорния, който е и ръководител на екипа, предупреждава, че трябва да бъдем предпазливи в обобщенията, защото е необходимо да се съберат допълнителни данни.
Екипът от учени смята, че мобилните телефони могат да бъдат класифицирани като вероятно канцерогенни в скала, която Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО прави от 1971 година насам. В нея влизат 400 фактора или агенти, сред които са околна среда, химикали, начин на живот и др. Препоръката на СЗО е да се вземат адекватни мерки за намаляване на риска за здравето вследствие на употребата на GSM-и.

---------
Експертите съветват:
  • всеки разговор по мобилния телефон да не е по-дълъг от 2 мин и ако може да е с хендсфри. 
  • общата продължителност на разговорите по джиесема да е в рамките на 2 часа за едно денонощие.
  • не дръжте апарата близо до сърцето си, което може да е опасно за пациенти със сърдечни импланти. И до гениталиите. При последната ситуация не е изключено да имате проблем с плодовитостта. 
    • нощно време не поставяйте джиесема до главата си или на съседната възглавница, а поне на 50 см разстояние.
    • когато набирате номер на мобилния си апарат, да го държите напред пред тялото, докато видите на дисплея, че сте се свързали с търсения от вас човек. И чак тогава да доближите телефона до ухото си. Същото може да правите и когато отговаряте на обаждане. Първо натиснете зелената слушалка на апарата, изчакайте 1-2 секунди и чак тогава проведете разговора си.