събота, 28 май 2011 г.

Водата редуцира теглото


Ако 30 минути, преди всяко хранене,  и 2.5 часа след това пиете по 2 чаши вода тя ще ви засити и ще приемате толкова храна, колкото ви е необходима. Повишеният прием на вода сам по себе си пък ще започне да редуцира телесното ви  тегло и за по-малко от три седмици ще свалите между 3.5 и 6 килограма. Това първоначално отслабване се дължи на премахване на вече ненужната течност, която при дехидратация се събира в тъканите. 

Джипито на плевенско село преглежда пациенти веднъж седмично в стаята на кварталния полицай

. От 6 месеца там лекарят на с. Горталово обслужва своите 200 пациенти.

Промените в очите говорят за различни заболявания


Често виждаме някаква промяна в нашите или в очите на близките ни хора. Информацията обаче е тази, която може да ни помогне да вземем своевременно мерки. Но, с уговорката, че тези външни призна и нямат претенция за диагнози.
Сълзящите очни ябълки заедно със зачервените съдове на роговицата например говорят за развиваща се глаукома. Ако кожата под очите има виолетов или кафеникав цвят, трябва да проверите бъбреците си, гликозата в кръвта и щитовидната жлеза, За проблем с щитовидната жлеза говори и изпъкналата очна ябълка.
При силно подпухнали клепачи се замислете за жлъчката - може да имате камъни, Тъмни петънца под очите пък говорят за камъни в бъбреците.
Вътрешната повърхност на клепачите на здравия човек имат розов цвят, Ако този цвят стане червен, много вероятно е да има разстройство в кръвообращението, нарушения в храносмилателната или половата система.
За анемия сигнализира белезникавият цвят на вътрешността на клепачите. Ако това е съчетано и с необяснима умора, направете изследване на кръвта.
Червено-жълтият оттенък говори за разстройство в работата на бъбреците, черния дроб, далака, задстомашната жлеза или сърцето.

С напредването на възрастта човек става все по-малко „воден" Докато човешкият ембрион е съставен от 95% вода, а в организма на детето се съдържат 70-80%, то с напредването на годините това количество се свежда до 50-70%.
Добре е да се знае, че най-силно освежаващ ефект водата има при 7-11 градуса температура. Тази вода се усвоява най-лесно и бързо от организма. Когато е по-топла от 15 градуса, вкусовите й качества се влошават и тя не може добре да утолява жаждата.
Мъжете по-често от жените страдат от обезводняване, въпреки че поемат следно по половин литървода повече. Те обаче губят и доста повече течности, така че водният им баланс често се оказва на минус.

Водата не само пречиства организма, но води и до подобряване на настроението и самочувствието


Настроението на човека зависи директно от изпитото от него количество вода, се твърди в ново американско изследване. Учени от университета „Тафт" са категорични, че
поемането на малко течност води до умора, лошо настроение и заядливост, но когато редовно се пие от прозрачната течност, настроението се подобрява.
Експертите провели опити с 31 студенти доброволци, които в продължение на 60-75 минути активно да се занимават с физически упражнения, основно с аеробика. На една от групите те са давали да пие съвсем малко, а другите имали свободата да пият вода на воля.
Резултатите показали, че лишените от живителната течност, бързо изпаднали в лошо настроение. Започнали да се оплакват от умора, дори депресия, да проявяват признаци на объркване, злоба и заядливост.
Чрез експеримента учените доказали, че обезводняването влияе и на способността за мислене, макар и не толкова значително.Според тях човек трябва да поглъща поне 8-9 чаши вода дневно. Особено през лятото с настъпването на горещините.
Друго британско изследване, направено с деца, пък показва, че успехът на учениците има връзка с изпитите от тях през деня чаши вода. Онези, които пиели по 8 чаши, се съсредоточавали по-добре и получавали по-добри оценки.

Спасителите на плажа съветват:


   Не влизайте рязко в студената вода. Когато тялото е загрято, а водата е например    18°-209,     при хвърляне в морето или в язовира се стига до сериозен шок за организма, не е изключено и спиране на сърдечната дейност. По тази причина трябва да се гмурваме бавно и внимателно.
   Не правете скокове с главата надолу от скали или от други възвишения в заблатени и мътни води.
• Не претоварвайте надуваемите лодки, „банани" и водни   колела.   Задължително си поставяйте спасителни жилетки при качването върху тях, защото те създават измамно чувство за сигурност.
  Родителите постоянно да следят къде се намират децата им на плажа или щом влязат във водата.

С ПОСЕЩЕНИЕ В СЪРБИЯ И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЗАПОЧНА ОБИКОЛКА НА Д-Р АНДРЕЙ КЕХАЙОВ И ПРОФ. ЙОВАН ТОФОСКИ В СТРАНИТЕ ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА


Д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейския Медицински Форум (ЮЕМФ) и председател на Сдружение „Български лекар” и проф. Йован Тофоски, вицепрезидент на ЮЕМФ и председател на Македонската медицинска асоциация са на посещение в Сърбия, където проведоха среща с председателя на Общото събрание и управителния съвет на Сръбската лекарска камара. На срещата присъства и председателят на камарата за Белградския регион. Гостите бяха запознати с устава и дейността на камарата. По време на срещата бяха засегнати и въпроси, касаещи непрекъснатото обучение, квалификацията на лекарите и качеството в медицината.
Сръбската лекарска камара само преди няколко месеца се присъедини към ЮЕМФ и ще вземе активно участие, включително с лектори, във Втория международен медицински конгрес на Форума, който ще се проведе в Несебър в периода 7 – 11 септември тази година. Основните теми на конгреса са
·         Диабет и усложнения
·         Сърдечносъдови болести
·         Инфекциозни болести
·         Онкологични болести
Ще се проведе и кръгла маса на тема „Здравни реформи и финансиране”.
В рамките на посещението в Сърбия ръководството на ЮЕМФ посети заводи за производство на медицинска апаратура и за производство на лекарства.
Д-р Кехайов получи и покана за участие във Втория конгрес на лекарите от Босна и Херцеговина, който започва утре и ще продължи до 29 май. Той се организира от Медицинската асоциация на Босна и Херцеговина под егидата на Академията на науките и изкуствата, Министерството на здравеопазването и социалните грижи и Министерството на науката и технологиите. На конгреса ще присъстват всички официални институции, включително министрите на здравеопазването и на науката. За участие в конгреса е поканен и председателят на организация на лекарите от Германия. Д-р Кехайов ще изнесе доклад за българското здравеопазване и ролята на институциите.

14 –годишни младежи са активни пушачи от години

Над 480 души на възраст между 10 и 73 години си направиха безплатни измервания на издишан въздушен поток, съдържание на въглероден окис, кръвно налягане и теглото в „Деня на здравето” в Борисовата градина в София, проведен на 28.05. т.г...  На тези, чиито показателите на издишания въздушен поток излизат от границата на нормалните стойности им бе препоръчвано да се консултират със специалисти. Не малко бяха и хората, които знаеха за своите респираторни проблеми, но се тестваха профилактично.
mladeji testvat zdravoslovnoto si sastoyanie
Тийнейджъри на 14-16 години показаха данни на активни пушачи, с високи стойности на въглероден оксид в дробовете.
-Пуша от 11-годишен, понякога по кутия – две на ден, каза 15-годишния Кристиян, който не пожела да бъде сниман, за да няма проблеми с баща си. Той обаче призна, че е стреснат от резултатите от измерванията. Други младежи не бяха толкова откровени и споменаха, че пушат „само по цигара на седмица”, макар че показателите им бяха на активни пушачи (11- 20ppm) или пушачи (7-10 ppm).
-Шокирана съм, това са много млади хора, а пушат вече от години и дробовете са им буквално задръстени с въглероден окис, сподели кардиологичната медицинска сестра Виолета Иванова, която извършваше част от измерванията.
Официалните данни сочат, че всяко пето българско дете е запалило първата си цигара преди 10-годишна възраст, но това което сега видяхме на безплатните измервания - на 14 години вече да са с показатели на активни пушачи – това е много тревожен факт и обществото трябва да се замисли сериозно над това, коментира още тя.
Организатор на социалната инициатива „Ден на здравето” е Софарма АД.

ОТГОВОР НА ОТКРИТО ПИСМО ОТ КОНФЕДЕРАЦИЯ „ЗАЩИТА НА ЗДРАВЕТО”


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Изпълнителна агенция „Медицински одит” е създадена на основание Закона за здравето.

Една от стратегическите цели на Агенцията е да стимулира всички партньори в здравеопазването – съсловни организации, пациентски организации, научни дружества, държавни и общински органи и организации и др. - да работят за подобряване на качеството на медицинското обслужване.

През м. март 2010г., веднага след структурирането си, Агенцията отправи покани до представителни организации за защита правата на пациентите, които да участват като наблюдатели в извършваните проверки.

На поканата отговориха четири пациентски организации, една от които е Конфедерация „Защита на здравето”.

На базата на официално разменена кореспонденция, за времето на своята дейност от м.март 2010г. до момента, Агенцията активно си взаимодейства с представители на много пациентски организации.

Агенцията, заедно с представители на пациентските организации, участваха в 4 кръгли маси, организирани от Омбудстмана на страната, свързани с правата на пациентите, защита на хората в неравностойно положение, законодателни промени в тези области.
Агенцията участва в различни събития – конференции, семинари и др., организирани от неправителствени организации в областта на защита правата на пациентите.

Агенцията е един от инициаторите на обществената и междуинституционална дискусия по повод лекарските грешки -  определение, структура, видове, правови разпоредби.

За периода м.март 2010г. – м.април 2011г. в Агенцията чрез пациентски организации са постъпили 12 сигнала за различни нарушения на закона. /При общ брой над 800 на сигналите и жалбите от граждани за същия период/. В 8 от случаите са назначени проверки, които са установили – в 4 случая – сигналите са основателни, в 4 случая – не са установени нарушения. Един сигнал е анонимен и на пациентската организация, която го препраща е отговорено, че няма основание за извършване на проверка. След разглеждане на 3 от случаите се установи, че описаните в тях нарушения не са от компетентността на Агенцията и материалите са изпратени на съответните институции /Комисия за защита от дискриминация, НЕЛК и др./.

От самото си създаване ИАМО е обект на интерес от страна на медии, общество и неправителствени организации поради факта, че основната цел на институцията е насочена към осигуряване на достъпна и качествена медицинска помощ и защита правата на пациентите.

Агенцията е част от държавната администрация и като такава е длъжна да спазва законите на страната. Една от формите на обществен контрол върху дейността на Агенцията е публичността и достъпът до информация.
На интернет-страницата на Агенцията – www.eama.bg – се публикуват:
-          тримесечни отчети за резултатите от извършваните проверки;
-          доклади за дейността на агенцията;
-          доклади от тематични проверки – диализно лечение, трансплантации, ин-витро лечение, спешна помощ и др.
-          доклади от случаи с голям обществен интерес /Случая Гери/;
-          списък на проверените лечебни заведения за болнична помощ по области – Приложение към настоящето писмо;
-          презентации, чрез които Агенцията официално обявява своите становища по различни проблеми /напр. „Лекарски грешки”/;
-          график на плановите проверки.
На интернет-страницата са публикувани Стратегията за развитие; годишните доклади за дейността на Агенцията; целите на Агенцията за 2011г. и отчета за тяхното изпълнение през 2010г.
Агенцията извършва проверки по сигнали и жалби на граждани и юридически лица, свързани с медицинското обслужване, при спазване на българските закони.
При получаване на сигнал или жалба се извършва служебна проверка по допустимост и компетентност. Когато се констатира, че установяването на твърдяните обстоятелства е от компетентността на Агенцията, се назначава проверка и определя състава на комисията.

По смисъла на Закона за защита на личните данни, проверките, които се извършват в лечебните заведения, условно могат да бъдат разделени на два основни вида – такива, при които се работи с лични данни на пациенти /качество на лечение, права на пациента, проверка пътя на пациента и др./ и проверки, свързани със съотвествието на качеството на медицинското обслужване с медицинските стандарти, съответствие на организацията, управлението, структурата на лечебното заведения със закона и др. дейности, посочени в чл. 116б от Закона за здравето.

През 2010г. се извърши проверка на част от Комплексните онкологични центрове /бившите Онкодиспансери/ с участието на представители на пациентски организации. Проверката обхващаше спазване правата на пациентите, достъпа до лечение, но като дейност на лечебното заведение, без събиране на лични данни за пациентите.

В случаите, когато се извършва проверка по сигнал или жалба, препратени от пациентска организация, Агенцията уведомява жалбоподателя за резултатите от проверката и пациентската организация, но при спазване на ЗЗЛД.

Справката в деловодните регистри показва, че Конфедерация „Защита на здравето” е сезирала Агенцията един единствен път за периода 01.03. 2010г. – 16.05.2011г.
Сигналът от 13.01.2011г., който Конфедерация „Защита на здравето” изпрати до Агенцията по повод смъртта на М.Д. на 24 години, се провери между 21-25.03.2011г. от комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор. В хода на проверката беше проверено медицинското досие на пациента, пътя на пациента и дейността на трите лечебни заведения, в които е наблюдаван и лекуван. В нормативно определените срокове на лечебните заведения са връчени констативни протоколи. За констатирани нарушения на едно от лечебните заведения е съставен акт за установено административно нарушение, който е връчен в началото на м.май 2010г. След изтичане на законово определените срокове за представяне на възражения и обсъждане на всички събрани материали от проверката беше изготвен отговор до Конфедерация „Защита на здравето”. До майката на починалия пациент отговор не е изпратен, т.к. Агенцията не разполага с нейните данни.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Мисията на ИАМО е да работи за непрекъснатото подобряване на качеството и безопасността на медицинското обслужване на гражданите  и да стимулира промени в здравеопазването, чрез които да се гарантира достъп на българските граждани до качествена, безопасна, ефективна и ефикасна медицинска помощ.

ИАМО е активен субект в обществото, който е инициатор и модератор на конструктивен диалог между институциите и представителите на различни неправителствени организации, които защитават правата на пациентите съобразено с българските закони, поради което държи на коректност, безпристрастност и законосъобразност на своите действия и очаква реципрочно отношение и поведение от страна на пациентските организации.
 
ПРИЛОЖЕНИЕ

СПРАВКА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ, В КОИТО СА ИЗВЪРШЕНИ ПРОВЕРКИ ПРЕЗ 2010 Г.

ОБЛАСТ
ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
БРОЙ ПРОВЕРКИ
БЛАГОЕВГРАД
МБАЛ Благоевград
7

МБАЛ "Иван Скендеров"  - гр. Гоце Делчев
1

"МБАЛ Пулс"
1

"МБАЛ Свети Врач" - гр. Сандански
1
БУРГАС
"МБАЛ - Бургас"
4

"МБАЛ - Айтос"
1

Междуобластен диспансер за ОЗ
1

"СБАЛ по пневмофтизиатрични заболявания"
1
ВАРНА
МБАЛ "Света Марина"
5

МБАЛ "Света Анна"
5

СБАЛК
2

СБАЛДБ "Д-р Лисичкова"
1
ВЕЛИКО ТЪРНОВО
"МБАЛ д-р Ст. Черкезов"
2

"СБАЛ по кардиология"
2

МБАЛ "Св. Иван Рилски" - гр. Г. Оряховица
1

КОЦ
1
ВИДИН
МБАЛ "Света Петка"
3

МБАЛ "Ек. Антим I"
2
ВРАЦА
МБАЛ "Христо Ботев"
2

МБАЛ-Мездра
1

МБАЛ "Оряхово"
1

КОЦ
1
ГАБРОВО
МБАЛ "Д-р Тота Венкова"
3
ДОБРИЧ
МБАЛ „Добрич”
1
КЪРДЖАЛИ
МБАЛ „Ат. Дафовски”
1
КЮСТЕНДИЛ
"МБАЛ – Д-р Стоян Станев" - гр. Бобов дол
1
ЛОВЕЧ
"МБАЛ Проф. Д-р Параскев Стоянов"
2

МБАЛ Луковит
1
МОНТАНА
"МБАЛ д-р Ст. Илиев"
1

"Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" - гр. Вършец
1
ПАЗАРДЖИК
"МБАЛ - Пазарджик"
2

"МБАЛ Хигия"
2

"МБАЛ Ескулап"
1

МБАЛ "Здраве"
1
ПЕРНИК
"МБАЛ Рахила Ангелова"
1
ПЛЕВЕН
"УМБАЛ Георги Странски"
5

"СБАЛ по кардиология"
2
ПЛОВДИВ
"УМБАЛ Свети Георги"
4

"МБАЛ Пловдив"
2

"СБАЛССЗ Св.Иван Рилски"
1

"МБАЛ-Асеновград"
1

"Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" - с. Баните
1

СБАЛ по УНГ "Св. Св. Козма и Дамян"
1

МБАЛ "Медлайн"
1

"СБАЛ по АГ "Селена"
1

Областен диспансер за онкологични заболявания със стационар - Пловдив
1
РУСЕ
МБАЛ - Русе
2

СБАЛК "Медика Кор"
1
СИЛИСТРА
МБАЛ Силистра
1
СЛИВЕН
МБАЛ "И. СЕЛИМИНСКИ"
1
СМОЛЯН
МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"
1

Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" - с. Нареченски бани
1
СОФИЯ
МБАЛ "Света София"
1

ВМА
6

УМБАЛСП "Н. И. Пирогов"
6

УНСБАЛ -СБАЛССЗ "Св. Екатерина"
3

УМБАЛ "Света Анна"
7

УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"
3

УНКБ
3

УМБАЛ "Александровска"
6

МБАЛ "Токуда болница София"
7

I-ва САГБАЛ "Св. София"
1

"СБАЛОЧ -Зрение"
1

УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА "ЛОЗЕНЕЦ"
2

"СБАЛИПБ Проф. Иван Киров"
3

СБАЛ по онкология
1

СБАЛ "Св. Лазар"
1

II САГБАЛ "Шейново"
1

МВР БОЛНИЦА
1

СБАЛДБ "Акад. Иван Гешов"
3

МБАЛ "Доверие"
2

"МБАЛ Св. Иван Рилски"
2

Национална многопрофилна транспортна болница " Цар Борис III "
1

ЛЗ към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/
1

"V МБАЛ- СОФИЯ" ЕАД
1

"II МБАЛ-СОФИЯ" ЕАД
1

СБАЛО - Горна Баня
1

ОДПЗС
1
СОФИЯ ОБЛАСТ
"СБПФЗДПЛР ЦАР ФЕРДИНАНД -І"
1
СТ. ЗАГОРА
"МБАЛ Проф. Ст. Киркович"
4

"СБАЛ по кардиология"
1
ТЪРГОВИЩЕ
"МБАЛ-Търговище"
1

"Специализирана хирургична болница за активно лечение - Папуров"
1
ХАСКОВО
"МБАЛ-Хасково"
1

МБАЛ "Св Екатерина" -  гр. Димитровград
1
ШУМЕН
"МБАЛ-Шумен"
1

"КОЦ-Шумен"  ЕООД
1
ЯМБОЛ
МБАЛ "Св. Панталеймон"
2

"СБАЛ по кардиология"
3