Translate

петък, 8 април 2011 г.

„24 часа" прави конкурс за най-добрите лекари


Конкурс „Лекарите, на които вярваме" започва днес вестник „24 часа", навръх празника на здравния работник.
„Ще попитаме читателите ни на кои доктори имат доверие. Ще чакаме писмата им по пощата, на имейла, кореспондентите ни в страната също ще набират информация", съобщи главната редакторка на вестника Данка Василева, представяйки проекта на здравния министър д-р Стефан Константинов, който ще го подкрепи.
„Кампанията е изключително навреме, защото напоследък се наложи мнение сред колегите, че медиите са срещу тях. Но не е така - когато има добри новини, медиите ги отразяват. Когато има лоши - също", отбеляза д-р Константинов. Според него лекарят може да бъде оценен най-добре именно от пациента.
Екипът на вестника, здравният министър и Огнян Донев, съсобственик на „Труд" и „24 часа", решиха обществен съвет от лекари от цялата страна да обобщи резултатите от кампанията и да посочи победителите. А те ще са в две категории - извънболнична и болнична помощ. „Опитът за манипулации в конкурсите идва, когато има награда. Но при нас тя е морална", заяви Огнян Донев по време на дискусията за прозрачността на проекта.
Здравният министър не пропусна да се пошегува:
„Като се знае какви са цените за реклама в медиите, не е сигурно."
Венелина Гочева, вицепрезидент на издателския борд на Вестникарска група България, каза, че „Лекарите, на които вярваме", ще е най-дългият конкурс у нас. Той ще продължи цяла година и на 7 април 2012-а ще се обявят и отличат 100-те български лекари, на които пациентите имат доверие.
В-к "Труд"

Само 2% от хората в България са се обърнали към съда заради нарушени здравноосигурителни права

Сочат данните от проучване, представено от д-р Алексей Пампоров  на семинар "Правни стандарти и способи за административна и съдебна защита на ползвателите на здравни услуги". Според изнесените данни най-голям е процентът на потърсилите защита на правата си от директорите на здравни заведения-37 .
24% от анкетираните пък са се обърнали директно към НЗОК.Над 46% от анкетираните посочват грубия или нелюбезен персонал като основно нарушение на здравните им права.  31.5% от тях смятат, че са лошите хигиенни условия. 26% посочват закъснялото или отказано лечение поради липса на направления . Около 16% заявяват, че правата им са били нарушени заради нерегламентирани плащания за лекар, сестра или санитар.
Повече от 65% смятат, че медицинската помощ в страната ни е  достъпна, а 72% я определят и като качествена.

07.04- Световен ден на здравето

Въведен е през 1948 г. на датата, когато е създадена Световната здравна организация (СЗО). Всяка година денят се отбелязва под различен девиз. Този път темата е резистентността към антимикробните препарати.

ПРЕМИЕРЪТ И МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТКРИХА ОБНОВЕНАТА КЛИНИКА ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ НА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”

Официални гости на събитието бяха още посланикът на Франция – Филип Отие и съпругата му г-жа Мариан Отие, която е лекар-офталмолог, видни офталмолози от страната и чужбина и др.
Реновирането на Очна клиника стартира през август 2008 г. Ремонтираните 2280 кв.м площ са на стойност 2 млн. 105 хил. лева. Средствата са отпуснати от МЗ. Закупените с капиталови разходи апаратура и оборудване са на стойност 581000 лв., от които 36000 лв. осигурени от МОН за учебни цели.
В новоизградените пространства са разположени хирургичния блок на клиниката с шест операционни зали, учебни зали и кабинети. В клиниката вече има отделен етаж за обучение на студенти и специализанти.Извършена е цялостна подмяна на подовата настилка, на дограмата и на няколко вида инсталации (електрическа, отоплителна, ВИК, сигнално-известителна, инсталация за медицински газове) на стационара и операционния блок на Очната клиника.
С направената реконструкция на стационара легловата база се увеличи на 60, а новоизграденият хирургичен блок ще позволи да се извършват по 2500 - 3000 операции годишно.
10 млн. лв. от еврофондовете могат да бъдат насочени за нова техника в очната клиника на Александровска болница, обяви здравният министър д-р Стефан Константинов.

10 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ШИЗОФРЕНИЯТА

Шизофренията е сериозно психично заболяване, което засяга 1% от общата популация и води до сериозна инвалидизация и дезадаптация на пациентите.
През първото тримесечие на годината през Психиатричната клиника на Александровска болница са преминали 340 болни, 1/3 от които са с диагноза Шизофрения. Засегнатите са предимно млади хора, 60% мъже.
Към клиниката по Психиатрия е разкрит Център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства, в който в момента живеят 7 души. За хоспитализираните болни са разработени рехабилитационни програми - психообучителни програми за шизофрения, за депресия, за тревожност, релаксация, музикотерапия, музикални образователни програми, а също и социален клуб за изписаните болни.
По повод Световния ден за борба с шизофренията, Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска" обявява 9 април (събота) за ден на отворените врати. От 10.30 часа е предвидена програма с участието на музиканти и танцова група, среща с екипа на клиниката.

четвъртък, 7 април 2011 г.

Медитацията - по-ефикасна дори от морфина

Практикувана дори и от начинаещи, медитацията
облекчава болката, установиха американски учени, цитирани от АФП. Тя е дори по-ефикасна от морфина и други силни аналгетици, които най-често намаляват болката с около 25 %, съобщи д-р Фадел Зейдан от Баптисткия медицински център в Уейк форест, Северна Каролина.
С медитация силата на болката намалява с близо 40 %, а свързаният с нея дискомфорт с около 57 %.
Изследването е направено с 15 доброволци, които никога преди това не са медитирали. След четири учебни сеанса мозъчната им дейност е проследена с магнитен резонанс, докато към крака им са поставяли затоплящ инструмент, достигащ температура 48 градуса.
Резултатите от магнитния резонанс показват, че медитацията намалява болката, в някои случаи, дори до 93 процента.

Смартфоните и сайтовете на социалните мрежи се превръщат в следващата голяма цел на кибер престъпниците

Годишният анализ на най-голяма фирма за антивирусен софтуер сочи, че новите технологии все повече се използват за разпространение на вируси. Потребителите на мрежи като Facebook, Twitter
, както и мобилната операционна система на

Google и Android, се оказва, че са най-уязвими, съобщава Би Би Си.
Независимо от това обаче, броят на атаките остава по-малък в сравнение с други онлайн престъпления, например като тези извършвани чрез електронната поща.

Познатите уязвими места на мобилните операционни системи са нараснали от 115 през 2009 г. до 163 през 2010 г.

Най-малко шест разновидности на зловреден софтуер са били скрити в приложения, разпространени чрез китайски сървър.
Няколко вида зловреден вирус са открити и в iPhones, но са засегнати само няколко устройства, които са убягнали от проверките за сигурност на Apple.

Появи се нова болест - "Фейсбук депресия"

Социална изолация, ниско самочувствие и много време пред компютъра са трите симптома на съвременната болест "Фейсбук депресия", твърдят от Американската академия по педиатрия.
При диагностициране на детска депресия се включват въпроси за социалните мрежи като Фейсбук, пише списание "Pediatrics", публикувало изследването на американски експерти.

Лекарите правят това по две причини. Първата е, че прекомерната употреба на социалните мрежи може да бъде симптом за емоционално смущение и второ, защото мрежата служи като пространство, в което можем да промени реални си облик, място, където оформяме вкусове, срещаме приятели и партньори, споделяме фобии и др.

Фейсбук депресията може да се появи при деца, които прекарват прекалено много време в социалната мрежа, пише БГНЕС. Започват да изпитват затруднения при реалното общуване, появяват се проблеми със съня и липса на апетит.

Докладът на лекарите посочва и още няколко големи риска за децата. Те могат да бъдат подложени на тормоз в мрежата и измами. Авторите на изследването посочват и предимствата от използването на Фейсбук. Според тях той увеличава креативността, чувството за принадлежност към дадена група и насърчава индивидуализма и социалните отношения между равни.

Тези положителни аспекти на мрежата бяха анализирани от експерти от Университета Корнел в САЩ. Според тях Фейсбук е мощен инструмент за добро самочувствие.
Darik News

сряда, 6 април 2011 г.

В България са направени между 5 и 6 млн. аборта през последните 5 – десетилетия

Това съобщи проф. Стоимен Иванов, главен секретар на БДАГ. По думите му тази цифра е българският холокост. Според него с премахването на нежеланата бременност жените сериозно са задълбочили демографската криза в страна.
Според проф.Тодор Чернев,зам.-председател на БДАГ, демографската криза у нас отдавна е прераснала в катастрофа.
Добрата новина е, че през последните години, абортите намаляват. През 2001 - 2005 г. у нас са извършени между 65 000 и 70 000 аборта. През последните две години техният брой е спаднал двойно т. е. бременността си са прекъснали между 35 000 и 37 000 жени подчерта доц. Милко Сираков, началник на Трета гинекологична клиника по „Репродуктивна медицина”в УАГ „Майчин дом”, член на БАСПСЗ и БДАГ.
Преди 10 години ситуацията беше много тревожна, имаше много повече аборти, отколкото раждания в България. Сега вече бройката на абортите е една трета от броя на ражданията в страната, съобщи той.

Според специалистите у нас много повече аборти се извършват сред млади, непълнолетни момичета, отколкото сред по-възрастните жени. Така например в една от водещите болници в София през миналата година са извършени около 550 легални аборта, от които 335 на млади момичета.
Освен това броят на абортите в ранна възраст е доста по-голям от този в ЕС, но не е по-голям от броя на абортите в страните от ОНД и тези извън евросъюза. Криминалните аборти в страната са единици и то при съвсем непросветените жени, отчетоха те. Голяма част от нерегламентираните, рискови аборти се извършват в частни клиники и болници, най-често на жени в напреднала бременност над 3-ят месец, които вече не могат да абортират законово. В тези болнични заведения обаче съществува сериозен риск за живота им, тъй като там често липсва реанимационно отделение и при евентуално усложнение след манипулацията не може веднага да им се окаже необходимата лекарска помощ, предупредиха специалистите. Като друг сериозен проблем те посочиха стерилитетът, равен като процент при жените и мъжете, имащ пряка връзка с абортите и полово предаваните инфекции.
В повечето европейски държави широко разпространен е медикаментозния метод на прекъсването на бременността, но не по-късно от 8-ата гестационна седмица. Във Франция например 54% от абортите се извършват по този нехирургичен път, който е по-безопасен и няма усложнения, които се проявяват след хирургичната интервенция като например перфорация на матката, засягане на червата и дори перитонит, посочи проф. Стоимен Иванов. У нас от две години въпросът с медикаментозния аборт и легализацията на медикамента е поставян многократно, но въпреки това препаратът, за ранно прекъсване на бременността, все още не е регистриран в страната. Причината е корупционни практики, както и съпротива от страна на повечето гинеколозите, които ще загубят приходи в дейността си.

Използването на планова контрацепция като метод за предпазване от нежелана бременност у нас е около 10 пъти по-ниско от средното за Европа

Това стана ясно, при обявяването на старта на националната анти-аборт кампания “Не оставяй живота си на случайността”, на 04.04.т.г.. ”
Кампанията е организирана от Българско дружество по акушерство и гинекология (БДАГ) и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСПСЗ) и има за цел - повишаване здравната култура на младите хора в България, по-голяма осведоменост и предоставяне на надеждна и достоверна информация относно начините за предпазване от нежелана бременност и най-често предаваните полови инфекции.
Над 50% от тийнейджърите в страната се информират по проблемите на сексуалното здраве най-вече от интернет. Ето защо новия уеб сайт www.antiabort.bg ще бъде техен незаменим консултант в тази област.
Сайтът предоставя още и информация за това към кого могат да се обърнат те за съвет и как да намерят най-близкия до тях акушер-гинеколог.
Данните от проведена през 2010 г. анкета в 60 елитни гимназии в страната, сред 2655 ученички от десети клас показват, че 60% от тях смятат, че най-сигурната контрацепция е презервативът. 12% се предпазват от бременност чрез прекъснат полов акт. Над 34% от запитаните не посещават акушер-гинеколог, а 31.5% от тях прибягват до лекарска помощ само при оплаквания. Особено притеснителен е и фактът, че около 35% от анкетираните не използват никакви средства за предпазване от нежелана бременност. Културата на гимназистките у нас по сексуално-здравните въпроси е много ниска, е основния извод от анкетата.
Специалистите от БДАГ и БАСПСЗ са убедени, че сексуалното образование като част от задължителната програма в училище е най-добрият път за намаляване на абортите сред младите момичета. В Швеция, Дания, Норвегия например децата още от ранна училищна възраст, след 9-10 годишна възраст, вече имат уроци по сексуално здраве и хигиена на живот. В резултат на това като цяло в скандинавските страни броят на абортите е минимизиран до такава степен, че дори е проблем да се покаже манипулацията на студентите-медици.
…………………………………………

Световният ден на здравето, 7 април, тази година е посветен на антибиотиците

и засилващата се тенденция да си ги предписваме сами, съобщи националният консултант по микробиология доц. Тодор Кантарджиев.
Според статистиката българите приемат 80% от антибиотиците в домашни условия, а едва 20% от тях се поставят в болниците. В западноевропейските страни употребата на антибиотиците извън болничните лечебни заведения достига дори до 95%. Това показва, че е изключително важно употребата на антибиотици да става само по лекарско предписание и след микробиологично изследване, каквато е и практиката в икономически развитите страни. У нас, само в изключителни случаи, лекарите назначават антибиотик след микробиологично изследване. Най-често антибиотикът се изписва по субективна преценка на лекаря. Наблюдаваната опасна тенденция в страната показва, че пациентите много често прибягват до самолечение и си купуват свободно в аптеките антибиотици, дори от най-високия клас, без те да са им предписани от медицински специалисти. Обемът на продадените антибиотици по време на грипна епидемия пък се увеличава в пъти. В тази връзка от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) съобщиха, че започват още по-усилено да контролират и санкционират свободната продажба на лекарства, за които се изисква рецепта.
Данните от направените проверки на ИАЛ за миналата година показват, че две трети от нарушенията в аптеките са именно за даване на лекарства с рецепта без клиентът да е имал такава. От 228 наказателни постановления, 157 са били за отпускане на лекарствени продукти без рецепта, а наложените санкции са в размер на 600 000лв. Според Закона за лечебните средства в хуманната медицина санкциите за такова нарушение варират между 1000 и 3000 лева, съобщи Александър Янков, директор на ИАЛ. За да редуцира това явление, през 2011 г., от ИАЛ започват тематична проверка в аптеките за това дали се дават медикаменти по лекарско предписание без рецепта. Инспекторите от агенцията ще следят и дали лекарствата се продават от фармацевти. Специално внимание ще се обърне на денонощните аптеки. От ИАЛ имат и подкрепата на МЗ за промяна в устройствения си правилник, така че да се удвои броят на инспекторите по аптеките. В момента те са 12 за цялата страна.


-------------------------------
Неправилната употреба на антибиотиците е изключително тревожна тенденция в целия свят, която води до развитието на резистентност към тези медикаменти, тоест те спират да действат и бактериите продължават развитието си. В различните страни нивото на резистентност зависи от 3 фактора – употребата на антибиотици без лекарска рецепта, използването им в селското стопанство и антибиотичната политика в болниците. По отношение на резистентност България е в "златната среда" сред страните на ЕС. Това означава, че в България нивата на резистентност към антибиотици все още не са високи, но в съседни на нас държави като Гърция и Македония те вече са много по-високи, поясни доц. Цветан Велинов от Националната референтна лаборатория. Най – високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорини втора и трета генерация, някои аминогликозиди и др., тъй като през последните 20 години те са използвани най-нерационално т. е. изписват се масово и организмът привиква бързо към тях. Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. Основен фактор при селекцията на резистентни бактерии в случая се явяват антибиотиците. Рискови фактори за заразяване с резистентни бактерии са болничен престой повече от пет дни, екстремна възраст, хронични болести, често повтарящи се инфекции, лечение в последните 90 дни с антибиотици, назначаване на ниски дози антибиотици, нерационални курсови (много кратки или прекалено дълги), неправилен прием, назначаване на антибиотик без нужда (при вирусни инфекции) и др. Инфекциите причинени от такива бактерии се лекуват по-дълго, с комбинация от няколко антибиотика, често тези болни подлежат на хоспитализация.
За да не се стига до болнично лечение хората трябва да употребяват антибиотици само по лекарско предписание и то за конкретния случай. Антибиотик помогнал на пациент преди година, сега при друга инфекция може да не е ефективен. При съмнение за инфекция всеки трябва да търси медицинска помощ, а не да се самолекува, съветват специалистите.
Доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология, подчерта, че някои антибиотиците обезсилват действието на противозачатъчните средства например и така може да се стигне до нежелана бременност. А при други комбинации се нарушава съсирваемостта на кръвта.За справяне с проблема резистентност той препоръча възпрепятстване на самолечението с антибиотици, добрата дезинфекция в болниците, както и специално обучение на медицинския персонал.

------------------------------------------------------.
Какво представляват антибиотиците и как действат?
Антибиотиците са лекарства от групата на антиинфекциозните агенти, които убиват бактериите или подтискат техни основни жизнени функции. Към групата на антиинфекциозните лекарства са още антимикотиците (действат срещу гъбички), антивирусните и антипаразитните медикаменти и ваксините. Антибиотикът се свързва със структури само в бактериалната клетка, които са уникални и нямат аналог в клетките на хората и животните, затова са ефективни и сравнително ниско токсични. У нас има разрешени за употреба 61 вида антибиотика. Те се продават под 197 търговски имена и 375 лекарски форми.

Омбудсманът се застъпи за пациентите с ревматологични заболявания

На 25-ти февруари 2011г. Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) внесе жалба до Омбудсмана на Републиката заради проблеми с доплащането за биологични средства (антицитокинови медикаменти). Припомняме Ви, че и до момента пациентите трябва да доплащат близо 600лв. за тези лекарства, които са най - модерната терапия, прилагана за ревматоиден артрит, псориатричен артрит и болест на Бехтерев. За повечето пациенти тази сума е непосилна, което ги кара да се откажат от лечение.
ОПРЗБ получи отговор от Омбудсмана, в който се казва:
"Проблемът, който излагате в жалбата си - невъзможността на десетки хиляди пациенти с ревматологични заболявания да получат адекватно лечение, поради високата цена на антицитокинови медикаменти, ме накара да се застъпя за разрешаването му."
Омбудсманът е дал своята препоръка на министъра на здравеопазването да бъде обсъдена 100-процентовата реимбурсация на биологичните средства. "Надявам се, благодарение на вашата загриженост за съдбата на ревматологично болните и с предприетото от мен, да се направи една важна стъпка за подобряване на живота на значителен брой пациенти - граждани на Република България" - пише още в писмото до ОПРЗБ

Първа кардиохирургична операция в историята на Бургас

Екип от кардиохирузи на Кардио Центьр „Понтика” направиха първата сърдечна оперция в Бургас на жена на 64 години, на която замениха увредена аортна клапа. В рамките на някоко дни бяха извьршени още седем операции, като две от тях на пациенти с остри животозастрашаващи сьрдечни проблеми.


Гражданите от Бургас вече могат да разчитат на модерно кардиохирургично лечение и няма да се налага да пътуват из цялта страна за животоспасяващи сьрдечни операции.
Кардио Центьр „Понтика” разполага с ултра модерен операционен блок с две зали за кардиохирургия в близост до ангиографската лаборатория, което е златен стандарт в обслужването на пациентите сьс сърдечно-съдови заболявания, сьобщи д-р Тодор Якимов, началник на отделението по Кардиохирургия в новата специализирана клиника. „Искам с гордост да заявя, че вчера спасихме възрастен мьж на 80 години в тежко сьстояние с триклонова коронарна болест, на който поставихме троен аорто-коронарен байпас и сега вече е в стабилно сьстояние и няма опастност за живота му”, добави д-р Якимов.
В Специализираната Болница по кардиохирургия и кардиология „Понтика” лекарите вече прилагат пълния обем сърдечна хирургия за възрастни: аортокоронарен байпас, както в условията на ЕКК /екстракорпорално кръвообращение или т.нар. „апарат сърце-бял дроб”/, така и на „биещо сърце” с използване на артериални съдове; клапни протезирания, клапно съхраняващи операции, обемредуциращи операции на лявата камера и др.
Отделението поема и спешни състояния като инфаркт на миокарда, дисекация на аортата и работи в тясна колаборация с отделението по инвазивна кардиология.
Към кардиохирургичното отделение функционира и високоспециализран сектор по реанимация и интезивни грижи с 8 легла за наблюдение и интензивно лечение на оперираните пациенти. В екипа на отделението по кардиохирургия като консултанти ще оперират и изтькнатите специалисти проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и д-р Димитьр Николов, началник на отделението по кардиохирургия в Болница Токуда.
В Кардио Център „Понтика” може да се лекува всеки здравноосигурен българин с направление от личния си лекар.

За информация и записване са разкрити следните номера: 056/ 893 860, 056/ 893 861 и централа 056/ 893 862.