Translate

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Зъбната профилактика на децата започва още от майчината утроба


Българските деца - с най-болни, криви зъби и с най-тежки деформации на челюстта в Европейския съюз

На 19.12.2011 г.. в зала „Александър” на хотел „Радисън Блу” се състоя кръгла маса, организирана от Българския зъболекарски съюз (БЗС).
Целта бе да се информира обществеността за проведеното у нас тази година силанизиране на дълбоки фисури и ямки на първите постоянни молари на деца и други дейности в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г., както и да се изнесат данни за състоянието на оралното здраве на децата в България, след проведеното проучване.
Дейностите по тази програмата са свързани с: установяване състоянието на оралното здраве при деца чрез провеждане на национално епидемиологично проучване и национален ситуационен анализ на оралното здраве по стандартни показатели на децата до 18 годишна възраст; повишаване нивото на информираност сред населението за оралните заболявания, със специална насоченост към родители, учители, бременните, децата и учениците относно правилна устна хигиена, правилно хранене, значението и средствата за орална профилактика; запечатване (силанизиране) на дълбоки фисури и ямки на първи постоянни молари с цел намаляване интензитета на зъбния кариес на първите постоянни зъби.
Във форума участие взеха представители на МЗ, на Комисията по здравеопазването към 41-во НС, на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), на Факултетите по дентална медицина, национални консултанти, съсловни и неправителствени организации.
От изнесените данни стана ясно, че 211 лекари по дентална медицина са силанизирали зъбите на 16 982 деца на възраст 5-9 години, в периода м. октомври – м. ноември 2011 г., в рамките на националната програма, която се изпълнява съвместно от МЗ, МОМН, националните консултанти и лекари по дентална медицина.
Данните сочат още, че 25% от младежите до 18 години в страната са с поне един изваден зъб, а всяко трето дете няма четка за зъби и никакви навици за орална хигиена.
Повечето мият зъбите си по веднъж на ден, ако изобщо ги мият, а тези, които ползват четката и пастата за зъби по два пъти дневно, са доста по-малко. Плачевно рядко се сменят и четките за зъби, което трябва да става на месец-два, коментира д-р Борислав Миланов, председател на БЗС.
В същото време една трета от малчуганите са с рано придобити ортодонтски аномалии. Тези изменения се дължат на вредни навици и лош начин на хранене. Смученето на биберон, натопен в мед, смученето на палеца, бутането на зъбките с език, както и третата сливица и дишането с отворена уста са част от причините за изкривяването на зъбите.
През тези два месеца нито едно дете не е върнато от кабинета на денталния лекар, включително и деца от ромски произход.
Най-добри резултати са постигнати в градовете София, Пловдив и Варна.
Програмата ще бъде подновена в края на февруари 2012 г., краят й е през 2014 г., съобщи д-р Николай Шарков - координатор на програмата.
По думите му зъбната профилактика на децата започва още от майчината утроба като през бременността трябва да се повиши консумацията на мляко и млечни продукти заради калция. Храненето през първите месеци трябва да достави някои незаменими аминокиселини, за да се изградят правилно костите и зъбите на плода.
За много деца посещението беше първа среща със зъболекаря, каза проф. Мария Куклева, национален координатор по програмата. Хората се оплакват, че нямат пари за зъболекар, но се оказва, че не водят децата си на дентален лекар дори за услугите и лечението, които са включени безплатно за сметка на здравната каса, подчерта тя. Българските родители не знаят кога да заведат детето си за първи път на зъболекар, нито как да изградят хигиенни навици за устната кухина, бе единодушното мнение на денталните лекари, участващи в пресконференцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар