Translate

петък, 2 декември 2011 г.

Пациенти от цялата страна отказват лечение, заради зачестилите информации за лекарски грешки в медиите

В България е създадена обстановка, в която става унищожаване на медицината, чиито носители са лекарите

Средната майчина смъртност в България е 13 на 100 хил. души, според данни на Световната здравна организация


Последните няколко месеца, а и преди това, буквално се разрази кампания срещу лекарското съсловие, на места достигаща до истерия. Ние не сме божества, хора сме и нищо човешко не ни е чуждо. Случват се грешки. Но лошо е когато те са умишлени, но още по-лошо е, когато са от некомпетентност. Не знам за кого е от полза лекарят у нас да бъде така нападан и унизяван, при положение, че ой работи 24 ч. в денонощие, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Населението сега е изпаднал в такъв стрес, че отказва да бъде лекувано, алармираха на пресконференция от БЛС.
Според д-р Цветан Райчинов, председател на съсловната организация, с оставката си бившия директор на столичната АГ-болница „Шейново” д-р Иван Костов е станал изкупителна жертва. „Този човек нямаше вина, но за да успокои общественото мнение се принуди да подаде оставка. Той е добър лекар и със сигурност няма да остане безработен”, каза председателят на БЛС. Проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на СБАЛССЗ „Света Екатерина“, го допълни, че обикновено в една нагнетена обстановка обикновено най-невинните опират пешкира. Той бе категоричен, че ако Дайнов само един работен ден да изкара в тяхната болница ще си промени мнението за лекарския труд и българските лекари.
Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, обяви, че оставката на д-р Костов е морален жест, защото едва ли е толкова виновен, и вече дори му е предложил работа при тях. Заяви, че във всяка болница има смъртни случаи, като в тези с над 300 легла всеки ден умират по 8-15 пациенти. Броят на смъртните случаи е един от показателите, че тази болница е добра, уточни той като подчерта, че само и единствено във ВМА има апарат за спасяване на родилки със сепсис.
Личното му мнение бе, че кампанията трябва да е насочена по-малко към критики спрямо лекарите и повече спрямо системата, за да започне тя да работи по-добре. Изборът на екип определи като дискриминационен акт и обида за лекаря.
По думите на проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към БЛС, лекарите ще издържат на натиска на властта, на МЗ и на другите институции, но не разбира, защо в тази игра са въвлечени и пациентите и заяви категорично, че няма друга държава в света, в която да съществува сегашното положение, каквото е в България.
Той продължи, че у нас е създадена обстановка, в която става унищожаване на медицината, чиито носители са лекарите, изрази учудване, че днес все още има жени, които раждат в къщи, както в 19 век и призова медиите да не съобщават за лекарски грешки, преди те да бъдат доказани, защото ако се притискат носителите на медицина нищо добро не очаква обществото ни..
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов съобщи, че имал информация за три жени, които отказали животоспасяващо лечение, след като прочели как бременна жена е била грешно интубирана. Зам. председателят на Дружеството по акушерство и гинекология проф. Тодор Чернев пък сподели, че всекидневно получавал обаждания от болници в страната, които искали да превеждат родилки в столицата за най-малките усложнения. Нямаме капацитет да поемем този наплив, призна той и подчерта, че ежедневно попадал и на уплашени жени, което се отразявало на плода, на майката и на работата на акушер-гинеколозите. Затова представители на лекарското съсловие поискаха медиите да съдействат за преустановяване на обществената психоза, свързана с лекарски грешки. Според него в България над 30% от ражданията през последните години са с Цезарово сечение, докато в скандинавските страни са около 17-18%. Усложнените раждания като многоплодна бременност или седалищното прилежание не са проста работа. Много от младите лекари не са обучени да водят такива раждания и е много по-лесно за тях да направят Цезарово сечение, а това е една много сериозна коремна операция, при която има опасност за майката", каза проф. Чернев. Все повече болни хора се отказвали от лечение заради масирана кампания на властта и медиите срещи лекарите. От БЛС дадоха пример с починал 32-годишен мъж, отказал коронарография. "Трябва да се спре психозата, която възникна.
Специалистите бяха единодушни, че основният проблем е грешната реформа в здравеопазването, прекъснатата връзка между доболничната и болничната помощ и липсата на адекватно финансиране. Те бяха единодушни още, че стандартите за поведение в акушерството и гинекологията трябва да се спазват на 100%.
-----
България е на последното-28 място в Европа по отношение на раждаемостта.
Средногодишната майчина смъртност в България е 13 на 100 хил. души по данни от 2008 г. на Световната здравна организация (СЗО).
За 2009 г. в страната ни починалите родилки са четири, през 2008 г. - пет, през 2007 г. - девет, а от началото на тази година досега - шест, сочи статистиката.
Мъртвородените деца за 2009 г. и за 2008 г. са малко над 500.
Майчината смъртност в Австрия и Белгия на 100 хил. раждания е пет, във Франция - осем, в Гърция - девет, в Румъния - 27, във Великобритания - 12, в САЩ - 24, в Турция - 23, а в Афганистан - 1400, посочи за сравнение д-р Райчинов.
За последните две години има влезли в сила пет присъди за отнемане на лекарски права за от 1 до 5 години.



Няма коментари:

Публикуване на коментар