Translate

сряда, 21 декември 2011 г.

Течните сапуни увеличават риска от инфекциозни заболявания


Те не убиват бактериите по ръцете, категорични са американски изследователи. Специалистите предупреждават, че рискът от заразяване с инфекции дори става по-голям, когато си измиете ръцете с течен сапун.
Когато учените направили експеримент с различни сапуни, се оказало, че броят на вредни микроорганизми по повърхността на ръце, мини с течен сапун, се увеличил средно 26 пъти.
Вестник "New York Times" преди време финансира изследване за безопасността на твърдия сапун и сравнението му с течния. В изследването той бил покрит с бактерии E.coli и P. aeruginosa в концентрация 70 пъти по-висока, отколкото те присъстват на повърхността на необработен сапун. Участниците в експеримента измили ръцете с него. По ръцете на нито един от тях не са били открити тестваните бактерии, което доказва, че при правилно миене на ръцете, тоест добро втриване в продължение най-малко на 20 секунди, твърдият сапун е изключително ефективен по отношение на бактериите.
Още по-стряскаща е ситуацията, ако си миете ръцете в обществена тоалетна. По ръцете може да имате повече микроби след измиването им там, отколкото преди те да бъдат измити, категорично са изследователи. Микробите от обществената тоалетна може да влязат в организма и през порязвания на кожата и други наранявания.
Около 25% от проби на течен сапун, събирани от обществените тоалетни в пет града в САЩ, съдържат нездравословни нива на хетеротрофни и колиформени бактерии.
Обществените тоалетни са били категоризирани от офиси, здравни центрове, ресторанти и магазини. Обществени тоалетни, в които има запечатани патрони със заместители на сапун са по-малко опасни от тези с презареждащи се контейнери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар