Translate

сряда, 21 декември 2011 г.

Истини и митове за хайвера


Хайверът съдържа около 30% белтъчини, които напълно се усвояват от организма. В него има незаменими аминокиселини, витамини А, В, С, D, минерали, фолиева киселина и лецитин. Хайверът съдържа уникален набор от хранителни елементи и биологично активни вещества. В него липсват вредните мазнини.
От хайвер се напълнява, но само ако се консумира в големи количества всеки ден, при това с дебели филии хляб и то обилно намазани с масло. Ако имате проблеми с наднорменото тегло може да консумирате хайвера, аранжиран върху половинка сварено яйце.
Истина е, че колкото е по-евтин хайверът, толкова е по-ниско качеството му. Хубавият хайвер е без течност в бурканчето, без залепнали зрънца от вътрешната страна като зърната хайвер го запълват плътно.
Мит е, че черният е по-полезен от червения хайвер. Независимо от цвета си хайверът съдържа едни и същи вещества. Факт е, че есетровите риби, които хвърлят черен хайвер, стават все по-малко. Червеният хайвер пък се добива от сьомга и подобните й риби.
За разлика от черния хайвер, червеният е по-вкусен, ако е по-дребнозърнест. Хайверът на сьомговите риби, ако е първокласен, трябва да е с плътни зърна, приятен аромат и да няма напукани зрънца.
Истина е, че хайверът е много хранителен. Тъй като той на практика представлява малки яйца, то като всички яйца е предназначен за развитието на нов организъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар