Translate

събота, 17 декември 2011 г.

Парламентът прие на второ четене бюджетът на НЗОК за догодина


Бюджетът на НЗОК за 2012 г. предвижда разходи и трансфери за 2,633 млрд. лв.

 
2 млн. лв. в бюджета на НЗОК догодина ще бъдат заделени за ваксиниране срещу рак на маточната шийка на 12-годишни момичета. Предложението на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов бе прието с консенсус от всички парламентарни групи при второто четене на бюджета на НЗОК в пленарна зала.
Парите ще влязат в НЗОК като трансфер от МЗ и ще са за сметка на част от предвидените средства за здравнонеосигурени родилки, които вместо 5,4 млн. лв. ще са 3,4 млн.
Най-вероятно сумата няма да покрие изцяло ваксините и НЗОК ще плаща 50% от им, но българският парламент дължи това на децата, коментира д-р Нигяр Джафер от ДПС.
Средствата за лечение на редки заболявания да не могат да надхвърлят 39 млн. лева, гласува мнозинството в парламента.
Според опозицията от БСП и ДПС разписването на такъв таван е противоконституционно и дискриминационно. Сините настояха сумата да е 10% от здравноосигурителните плащания за лекарства за домашно лечение и медицински изделия, което не бе прието.
В бюджета на НЗОК е записано, че планираните приходи за догодина са 2,633 млрд. лв. (приходите от здравни вноски са 1.673 млрд. лв., а трансферите за здравно осигуряване са 941,1 млн. лв.), от които 1,673 милиарда лева ще са от здравноосигурителни вноски.
2,2 млрд. лв. ще отидат и здравноосигурителни плащания. 169 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, като в това число са и близо 60 милиона лева за профилактика, а за СИМП – 171 млн. лева. За медико-диагностични дейности ще се изразходват 71.5 млн. лева. Това ще даде възможност за осъществяването на медицинска помощ в не по-малък обем и качество от тази година. Също така ще гарантира функционирането на дежурните кабинети на общопрактикуващите лекари, което значително улеснява непрекъснатия достъп до медицинска помощ.
В частта на болничната помощ е предвидено увеличаване на разходите спрямо 2011 г., поради прехвърляне финансирането на определени медицински дейности от МЗ към НЗОК, и средствата предвидени за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ възлизат на 1,168 милиарда лева. Необходимите средства за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания са 40 млн. лв., а по 57 млн. лв. са предвидени а пациенти на хемодиализа и за химиотерапия на злокачествени заболявания, в болничната помощ.
Въпреки критиките на опозицията мнозинството прие и 100 млн. лв. от бюджета на НЗОК за догодина да бъдат трансферирани към МЗ.
БСП, СДС и ДПС се противопоставиха на този текст с мотива, че в бюджета не е записано за какви дейности ще бъдат дадени тези средства. От опозицията изразиха опасения, че с пари от здравните осигуровки на българите може да се плащат процедури, които не са покрити от НЗОК т. е. ще се използват за неосигурителни плащания.
Средствата за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са увеличени с около 104 милиона лева в сравнение с миналата година и са в размер на 495 милиона лева.
6 милиона лева повече ще получат по лекарите по дентална медицина за допълнителна профилактика. Парите за тях през 2012 г. ще са 101,394 милиона лева.
Резервът на НЗОК за непредвидени и неотложни разходи е 261 478 000 лв.

--------------
Населението на България по статистика е 7.4 млн. души, но реално внасящите здравноосигурителни вноски през последните години са около 6.3 млн. души, или здравно неосигурените лица са около 1.1 млн. души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар