Translate

събота, 17 декември 2011 г.

Глоба и за работник хванат да работи без договор

Глоба и за работещите без сключен трудов договор, а не само за работодателите, предвиждат промени в Кодекса на труда, гласувани от НС на второ четене. 

Санкцията за работника ще е глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност. Парите ще се превеждат във фондовете на ДОО и НЗОК.
В момента наказанието за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.
Идеята бе съвместна на синдикатите, бизнеса и правителството с цел да се дисциплинират и наетите.
Работодател вече няма да може да уволнява подчинен заради това, че е изпълнил условията за пенсиониране. 
-----
Новата система за заплащане в администрацията се отлага с 6 месеца . Тя предвижда отпадане на добавката за прослужено време и възнагражденията на чиновниците да се оформят от основна заплата и постоянни и плаващи бонуси.
Всяко ведомство ще може да използва до 70% от фонда си за заплати за основните месечни възнаграждения и постоянни бонуси, а останалите ще се харчат за допълнителните стимули.
Според експертите на финансовия министър Симеон Дянков това няма да доведе до намаляване на чиновническите заплати.
Най-високото възнаграждение от заплата и бонуси ще е 3500 лв. Сега максималната основна заплата е 1860 лв. Освен това шефовете ще могат да дават до 100% върху заплатата като постоянен бонус с цел задържане на особено ценни служители. Сега с двойни заплати са само отговарящите за еврофондовете служители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар