Translate

петък, 9 декември 2011 г.

Болниците ще бъдат задължени да закупуват всички медицински изделия

Новите промени в Закона за медицинските изделия и Закона за здравето, които правителството одобри, предвиждат болниците да бъдат задължени да закупуват всички медицински изделия, използвани за лечение на пациентите им, които ще им се предоставят на същите цени.
Целите са, както да бъде ограничена спекулативната „гаражна търговия” с медицински изделия от определени фирми и изкуственото завишаване на цените им с цел печалба на гърба на болните хора, така и да се актуализират и детайлизират изискванията за търговия с медицински изделия на територията на страната.
Освен това се улеснява и режима на издаване на разрешения за търговия на едро с медицински изделия, като в някои от случаите той ще бъде уведомителен, което от своя страна ще доведе и до по-конкурентни цени и по-малко злоупотреби при поръчките.
Министерският съвет (МС) прие на 07.12. т. г. Тарифа за таксите, които се събират по Закона за медицинските изделия. Размерите на таксите за регистрация и издаване на разрешения и удостоверения по реда на Закона за медицинските изделия са съобразени изцяло с нормите на ЕС. Те ще варират от 100 лв. за регистрация на имунохематологични и имунодиагностични изделия до 3000 лв. за разрешение за провеждане на клинично изпитване на медицинско изделие и 5000 лв. за разрешение за търговия на едро с медицински изделия. Таксите са разходоориентирани. Събраните средства ще внасят като приход в бюджетите на Изпълнителната агенция по лекарствата и към държавната агенция за метрологичен и технически надзор в зависимост от извършените от тях дейности, съобщиха от МС.
 ----------------

Промените в Закона за лечебните заведения, Закона за медицинските изделия и Закона за здравето ще засегнат най-вече болничната помощ. Основните цели са осигуряването на по-добро и ефективно здравеопазване и ограничаване на схемите за източване на НЗОК заяви здравният министър д-р Стефан Константинов, след заседанието на МС на 07.12.т.г..
Ще бъде изготвена и подробна Национална здравна карта, представяща цялостната работа и ефективността на болниците по области. В почти всички лечебни заведения се регламентира възможността да има еднодневно лечение. Това ще стимулира добрите практики. “Така лечебните заведения ще се конкурират, за да докажат, че са достатъчно добри да получат финансиране”, каза д-р Константинов. По този начин в големите градове със свръхконцентрация на болници ще се достигне и до намаляване на броя сключени договори с НЗОК.
“Има 9 области в страната, сред които София, Пазарджик, Пловдив, където имаме свръхпредлагане на болнични услуги, така че ясно е, че ако някой иска да работи с НЗОК, той трябва да покаже по-добри резултати и да обяви, че това е болницата, която трябва да сключи договор, а някой да отпадне. Касата вече няма да е задължена да сключва договор с всяка новопоявила се болница. Ще стимулираме тези, които могат да предлагат бързо лечение - за един ден, а не задължително да казваме: "Всеки пациент трябва да отиде да лежи по 5 - 10 дни в болницата, или няма платим" - разясни здравният министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар