Translate

четвъртък, 22 декември 2011 г.

60 депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд заради трансфера на 100 млн. лв. от НЗОК към бюджета на МЗ


Те атакуват текстове в Закона за бюджета на НЗОК, с мотива, че парите, които на практика се конфискуват от държавата, са събрани от здравните вноски на осигурените граждани и трябва да отидат само за финансиране на дейности, поети от здравната каса, а не да се прехвърлят по сметките на министерството и да се използват неясно за какво.
В мотивите си депутатите са записали, че е недопустимо тези средства да се използват за финансиране на държавни дейности, каквито са тези на МЗ. Те определят прехвърлянето на парите като принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди, което противоречи на принципите на правовата и социалната държава.
Депутатът проф. Любен Корнезов определи като недопустимо и изказването на премиера, че опозиция е превърнала КС в „изтривалка". Повод за изказването на Борисов бяха събраните подписи отново от БСП и ДПС за даването на пенсионните промени на Конституционния съд. "За пръв път чувам такава обида, нанесена на българския Конституционен съд, недопустимо е един министър-председател, пък и всеки един от нас, да мисли, че българският Конституционен съд е изтривалка. Това е българският орган, който бди за спазването на конституцията".

Няма коментари:

Публикуване на коментар