Translate

сряда, 21 декември 2011 г.

Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути

Гледането на телевизия отнема няколко години от живота ни. За това предупреждават австралийски учени, които създадоха таблици за продължителността на живот на база на информация, предоставена от Австрийското статистическо бюро.
Данните, събрани от повече от 11 000 телевизионни зрители над 25-годишна възраст сочат, че възрастните австралийци са гледали телевизия близо 9.8 милиарда часа за 2008 г.
Резултатите от проучването сочат, че тези, които гледат средно по 4.8 часа телевизия на ден, живеят с около 5 години по-малко в сравнение с хората, които изобщо не гледат.
Всеки час, прекаран пред телевизора след навършването на 25 години, скъсява живота с 22 минути.
Седенето пред телевизора далеч не е здравословно занимание. Колкото повече телевизия гледаме, толкова по-малко физически упражнения извършваме и толкова повече сме склонни да ядем некачествена храна в промишлени количества. Комбинацията от заседнал начин на живот, нездравословна диета и затлъстяване е предпоставка за развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.
За всеки 2 часа прекарано време пред телевизора, рискът за развитие на диабет се покачва с цели 20%, сърдечносъдовият риск - с 15%, а рискът от настъпване на смърт - с 13%. Базирайки се на тези резултати, изследователите изчислили, че ако 100 хиляди души намалят престоя си пред телевизора поне с два часа, ще бъдат предотвратени 176 нови случаи на диабет, 38 случаи на фатални сърдечносъдови заболявания и 104 случаи на преждевременна смърт. А средната продължителност на живота би била по-дълга с 1.8 години за мъжете и с до година и половина за жените, ако нямаше телевизия.
Още през 1970 г. професор на име Вернер Халперин прави заключения на база изследване, според което бързите промени на звуци и картинки по телевизията могат да предизвикат неврологични нарушения, както и синдром на дефицит на вниманието при малки деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар