Translate

сряда, 14 декември 2011 г.

Бургас бе отличен като най-зелен град за 2011 година


Бургас, Стара Загора, Хасково, Велинград, Лясковец и Павел баня са най-зелените градове в България за 2011 година. Градовете получиха призове „Зелена България" за реализирани инициативи, свързани с опазване на околната среда. Бургас бе отличен като най-зелен град с население над 200 000 души, заради 11-те километра велосипедни алеи, които бяха изградени в последните години, както и проектът на общината за предлагане на велосипеди под наем.
За последните 4 години в Бургас са засадени 2000 нови декоративни дървета и 3000 бр. храсти. Изградени са нови паркове и е подобрена поддръжката на старите. В тях се монтира енергоспестяващо осветление и икономична поливна система. В града са направени оградени площадки за разходка на кучета.
Гордост за Бургас е напълно обновената Морска градина. Благоустроени са парковете „Росенец” и Минерални бани. Там са направени барбекю зони, които се превърнаха в любимо място за отдих през лятото.
С помощта на Община Бургас бе спечелен и се изпълнява проектът „Живот за бургаските езера” на Българско дружество за защита на птиците.
Бургас е един от първите градове в България с приет общ устройствен план. Той предвижда не редуциране, а увеличаване на зелените пространства.
Призът бе връчен на кмета на града от бъдещия президент на страната Росен Плевнелиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар