Translate

петък, 9 декември 2011 г.

От 2000 г. имаме приета национална скринингова програма за рак на гърдата, но само на хартия


В България няма област, в която новооткритите случаи на рак на гърдата, в късна фаза, да са под 30%. У нас преживяемостта в България е доста по-ниска от страните в Северна и Западна Европа, съобщи доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на „СБАЛО – София”.
Прогнозата е, че през 2012 г. ще имаме около 4000 нови случаи на рак на млечната жлеза гърдата. Годишно смъртните случаи са около 1200.
От 2000 г. имаме приета национална скринингова програма за рак на гърдата, която остана само на хартия. Основната причина за нерадостната статистика е липсата на национален скрининг, посочи тя.
По думите на проф. Роберто Дженари, онколог от Италия, най-висока е заболеваемостта в Западна и Северна Европа, където обаче се наблюдава спад на смъртността, поради ранното диагностициране на заболяването.
Данните сочи, че в Швеция преживяемостта повече от 5 години е 81%, у нас за сравнение тя е - 48%.
В ЕС всяка година се регистрират 350 000 нови случаи на рак на гърдата и 130 000 смъртни случаи.
През месец декември фармацевтичната компания „Астра Зенека” ще проведе кампания в страната, която включва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Тя ще се осъществява в онкологичните диспансери в София, Варна и Пловдив и в университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар