Translate

петък, 18 ноември 2011 г.

Чудодейната сила на Алое Вера


В много домове расте в саксия като декоративно растение, но освен популярно, то е и много полезно. Алоето има 200 разновидности и Алое Вера е една от тях. По външен вид прилича на кактус, но в действителност принадлежи към семейство „Лилии“. Съдържа 20 минерала, 18 аминокиселини, 12 витамина. Източникът на всичките му полезни свойства са листата, които съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.
Алое Вера се прилага външно при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към козметика за кожа има омекотяващо и регенериращо действие, а също така забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне.
Ако обелите кората на алоето, ще видите, че под нея има гелообразна консистенция, която бързо се втечнява. Тя може да се смеси със сок или мляко и да се изпие в натурален вид, но ако не си падате точно по този му начин на вътрешно приемане, може да си набавите алое от търговската мрежа под всевъзможно форми – таблетки, капсули, чай, дори разнообразни напитки с плодови вкусове.
Алое Вера подобрява чернодробните функции, разпалва апетита и стимулира храносмилането. Като активизира дейността а черния дроб, то помага за усвояване на храните и обмяната на веществата. Ето защо се препоръчва при тежест, дискомфорт и подуване на стомаха. Полезно е и за бъбреците особено в съчетание с мляко.
Богатият му състав на минерали като микроелементите кобалт, цинк и мед, витамини и аминокиселини, подсилват имунната система. Кобалтът е важен за изграждане на хемоглобина, затова се препоръчва при анемии,а медните соли в месестите му листа пък предпазват от автоимунни реакции. С други думи алоето чисти кръвта, стимулира имунната система и укрепва организма.
Растението се препоръчва при хора, склонни към чести простуди, синузит и хронични бронхити, цистити и гъбични инфекции.
В народната медицина се използва при запек, псориазис, дерматит и при лечение на тумори. Признато е за едно от най-добрите слабителни средства. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.
Алое Вера има две уникални съставки - ацеманан и алантоин. Човешкият организъм синтезира ацеманан, но само до пубертета. След това той трябва да се добавя с храната, защото е важен за имунитета. Ценното вещество си набавяме още с билката женшен и с месо от акула.
Алантоинът пък не се синтезира от организма на човека, поради което трябва да се набавя с храната. Той има мощни антиоксидантни свойства, пази клетките от окислителния стрес, обезврежда токсичните продукти и стабилизира клетъчния цикъл т. е. действа като имуностимулатор.
-----
Доказани ползи при употреба на препарати съдържащи екстракт от Алое Вера:

-Намалява нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием;
-Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием;
-Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение;
-Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.
---------
Отхвърлени ползи:

-Не подпомага зарастването на кожата след слънчеви и термични изгаряния. Изследванията, проведени с хора, дават основания да се твърди, че екстрактите от алое, приложени върху наранената кожа, не само не подобряват заздравяването, а в някои случаи го затрудняват;
-Няма данни екстрактите от Алое Вера да оказват общ имуностимулиращ ефект.
-------
Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. Запазени египетски стенописи отпреди 6000 години свидетелстват за използването на Алое Вера. А преди 4000 г. шумерите определят растението като „подарък от боговете”.
Апостол Тома (67г. пр. Хр.) пренася знанието за лечебното му действие в Индия и то влиза в лечебната система аюрведа.
Алексaндър Македонски и Христофор Колумб са го използвали при лекуване на рани.
Маите наричат растението „страж на здравето”. А мюсюлманите го определят за символ на пълното щастие. Парацелз го определя пък като еликсир за дълъг живот.
Алоето се използва в китайската древна и модерна народна медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар