Translate

неделя, 20 ноември 2011 г.

Зелето редуцира теглото


Обикновеното белокочанно и червеното зеле са най – широко разпространенит видове, които са ни най-познати. Има още броколи, зимно къдраво зеле, китайско зеле Bok Choy и Напа, което се използва предимно в азиатската кухня. Лечебните свойства на зелето са известни още от древността, и в народната медицина от древността се използва за лечение на стомаха и черния дроб. Сред зелето с най-ценни лечебни свойства е бялото зеле. При някои хора зелето води до намаляване на телесното тегло. Това се дължи, както на съдържащия се в зелето витамин С, който спомага за изгарянето на мазнините, така и на витамин В, намаляващ стреса и усилващ метаболизма. Витамин С в този зеленчук спомага още за повишаване на имунитета и за премахването на токсините от тялото. Зелето е източник на витамин А, от който човешкото тяло се нуждае за здрава кожа и очи, а съдържащия се в него витамин Е спомага за повишаването на въздуха в кръвните клетки. Достатъчното количество на витамин Е в едно тяло, предотвратява акнето. Фибрите и желязото  в зелето спомагат за храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро здравословно състояние.
Напоследък бе установено, че то може да понижи риска от някои форми на тумор като тумор на дебелото черво и рак на гърдата.
------
-Една купа със зеле съдържа само 15 калории.Това определено е най – ниско калоричната храна, която се използва в  някои диети.
-Пиенето на сок от зеле спомага за лечението на стомашни и чревни язви.
-Киселото зеле не само запазва, но и повишава запасите си от полезни вещества. В този случай се отделят специфичните млечнокисели бактерии, които единствено “консервират”, т.е. запазват витамините. Млечните бактерии подобряват дейността на стомаха и червата, помагат за прерабоването на храната и подобряват имунитета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар