Translate

вторник, 15 ноември 2011 г.

Нова опасност е надвиснала над бащите, които отказват да признаят бащинството си


Заплахата е под формата на нов тест за ранно установяване на бащинството, който дей­ства още в 12-ата седмица от бременността на майката, пише „Кориере дела сера", като се позовава на публикация в сп. „Ню сайънтист". Тестът, който констатира кой е бащата на бебето още преди малчуганът да се е родил, е дело на специалисти от американска компания, специализирана в разработката на подобен род тестове, наречена „ДНК диагностичен център" със седалище в град Файърфийлд в щата Охайо.
Изследването се извършва чрез взимане на кръв от бъдещата майка, когато тя е в 12-ата седмица от бременността. После от кръвната проба се отделя ДНК на майката от ДНК
на плода. Накрая ДНК на плода се съпоставя с ДНК проба от предполагаемия баща.
Тестът е скъп - 1625 долара - но благодарение на него бащинството няма да се установява чрез инвазивни процедури по време на бременността с цел взимане на клетки от фетуса, при което има риск от аборт.
Новият тест вече е бил изпитан върху бременни доброволки и 1000 мъже, избрани на произволен принцип и бъдещи бащи. Той точно е показал кои от тези 1000 мъже са бащи на бъдещите малчугани и кои нямат нищо общо с тях. Преди броени дни американски учени обявиха, че тестове, които реагират на зародишите клетки в майчината кръв след седмата седмица на бременността, ефикасно определят пола на бебето и рисковете от генетични заболявания, припомня „Кориере дела сера".

В-к "Струма"

Няма коментари:

Публикуване на коментар