Translate

петък, 18 ноември 2011 г.

Плодът на дюлята има запичащо действие, а семената и противовъзпалително


Дюлята има високото съдържание на пектин, от 1.1% до 3.75% в плодовете, който действа, като метла в организма и изчиства отпадъчните продукти от червата, включително и холестерина. Пектинът се свързва и неутрализира радиоактивните елементи кобалт и стронций, а също така и тежките метали олово и живак.
Освен на много пектин плодът е богат на витамин С, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор, органични киселини, дъбилни вещества и целулоза.
Дюлята действа противовъзпалително и има щадящ ефект върху стомашната и чревната лигавица. Още Хипократ е препоръчвал жълтия плод като средство, тонизиращо стомашно-чревния тракт. Поради високото съдържание на танини народната медицина го използва под формата на сиропи и желета за тонизиране на храносмилането.Дюлята регулира храносмилането, подтиква пикочоотделянето, подобрява сърдечната дейност, укрепва кръвоносните съдове, предотвратява атеросклерозата и склонността към затлъстяване. Тя действа добре при сърцебиене, махмурлук, при повръщане, слабост и жълтеница.
Препоръчва се при разстройство, тъй като действа затягащо поради благоприятното съчетание на танин и пектин. Подходяща е за лечение на заболявания на белите дробове, черния дроб, дихателните пътища и при възпаление на тънките черва. Чаят от дюли помага пък при нервни и тревожни състояния, безсъние и лош дъх в устата. С дюлева отвара се плакне уста при възпаление на венците.

Според историците Парис е дал не ябълка, а дюля на Афродита като признание, че тя е най-красивата богиня на света.

Именно дюлята е станала „ябълката на раздора” между най-красивите богини Хера и Афродита, тъй като по това време в Троя още не са се отглеждали ябълки, а освен това по времето на управлението на цар Соломон е имало закон, според който младоженците трябвало да ядат дюли в деня на сватбата си, за да имат щастлив семеен живот.

------

·         Суровата дюля не е подходяща при остри стомашно-чревни инциденти и при хроничен запек;.

·         Сварена или печена, но след дълбоко изрязване на околосеменните участъци, е препоръчителна при сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, ставни заболявания;.

·         Под формата на сок, нектар или фино пюре е уместна консумацията на плода при затихващи остри чревни възпаления, стабилизираща се вече язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при хроничен колит с разстройство;.

·         Най-богати на слуз са семките и околосеменните участъци. Народната медицина прилага дюлевата слуз при очни възпаления. Слузното вещество оказва омекчаващо, противовъзпалително действие върху възпалените лигавици на дихателните пътища и храносмилателния тракт;.

·         Семената на дюлята се използуват при остри възпаления на дихателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно чревния тракт. За целта се накисват само и единствено целите семена, а не начупените, тъй като амигдалина в ендосперма на семето може да предизвиква отравяне.

------

-Една чаена лъжичка от целите семена и семенните кутийки се киснат 1-2 час в 300 мл. вряла вода, като от време на време се разклаща. Слузестият извлек се прецежда, подслажда се с мед или небет шекер и се пие по 1 каф. чашка 4 пъти на ден преди ядене при всички видове кашлица. бронхит, гастроентерит, спастични колити, задух, пресипнал глас

-За външно приложение, при лечение на локални изгаряния по кожата и за премахване на неразположението, предизвикано от нейното напукване, също се използва слузест разствор. За целта 5 гр. семена се накисват в 100 мл. вода до желиране. Той има ефект и при косопад - към настойката се прибавят боракс с глицерин и спирт.

------

Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав премине в жълтеникав, а мъхът по тях се е намалил и лесно се премахва. По същото време семената са се оцветили в тъмнокафяво. Не трябва да се берат с дълги дръжки, защото клончето носи цветни пъпки.
При брането трябва да се пази мъхът, който обвива и пази плодовете от загниване. След това ги наредете в съдове, постлани с хартия. Най-добре е да оставите плодовете на температура 6-8 градуса и относителна влажност на въздуха 90-92%. При такива условия дюлите бавно дозряват и се запазват в добър вид поне до края на декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар