Translate

неделя, 20 ноември 2011 г.

Продължителността на живота е висока, а нивото на затлъстяване ниско в страните Китай, Сингапур и Япония.


Знаете ли защо това е така и на какво се дължи? Ами на някои особености в техните национални кухни, които позволяват жителите на тези държави да са по-здрави и да живеят по-дълго.
В Япония нивото на затлъстяване е едва 1, 5 %, а средната продължителност на живота е 79 години за мъжете и 86 години за жените. Японците използват в кухнята си изключително много зеленчуци, богати на витамини и минерали като тиквички, зеле, броколи и др., както и небезизвестното в света суши и ориз. Оризът освен другите си доказани положителни свойства не съдържа холестерол и наситени мазнини, лесно се усвоява и рядко предизвиква алергични реакции. Затова той е в основата на много диети. В Япония суши по оригинална рецепта се прави със сурова риба. Рибата и соевите продукти им доставят необходимите белтъчини, а въглехидратите си набавят от традиционните спагети от елда.
Характерно за японците е, че те стават от масата не когато не могат вече нищо да поемат от преяждане, а когато усещат лек глад. Научно доказано е, че на мозъка са му необходими двадесетина минути, за да разбере, че сте се нахранили.
В Сингапур нивото на затлъстяване е 1, 8 процента, а продължителността на живота е 82 години. Тук оризът е господар на трапезата и той се консумира ежедневно на закуска, обяд, и на вечеря, а месото рядко присъства. Оризът се разнообразява с морски дарове, риба, пресни или задушени зеленчуци.Морските дарове - калмари, скариди, октоподи и всички останали обитатели на океана са доставчици на лесноусвоими белтъчини. Освен това те ни зареждат с цинк, калий, калций, кобалт, фосфор, селен и други важни микроелементи. Това повишава имунитета, стимулира мозъчната дейност и защитава от инфекции и преждевременно стареене. В Сингапур не прекаляват и с десертите, които често биват заменени от пресни тропически плодове. Така сингапурцити получават големи дози безхолестеролови полезни мазнини, белтъчини и витамини и доживяват до такава почтена възраст, без да имат проблеми със сърцето и стомаха.
В Китай нивото на затлъстяване е 1, 8 %, а средната продължителност на живота – 73 години.
Менюто на китайците се състои 2/3 от зеленчуци, плодове, пълнозърнести кълнове и бобови растения. Основа на ястията са китайското зеле, соята, чесънът, джинджифилът – всичко, което съдържа минерали, белтъчини и витамините К, В и Е.
-----
Знаете ли, че:
-В Европа рибата за суши се осолява, опушва, маринова или се подлага на термична обработка. Така се удължава срокът на годност на продукта и се намалява рискът от отравяне и зараза;
-Изключително вкусно е сушито със сварени скариди и пушена риба;
-Мит е, че от суши се напълнява. Само няколко рола са необходими, за да се почувства човек напълно заситен;
-Морските дарове, които се използват за суши, не съдържат мазнини, но са богати на белтъчини, затова много лесно засищат гласа. Петдесет грама суши съдържат едва шестдесет калории.

Няма коментари:

Публикуване на коментар