Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Съмнителните пътници - в митничарски списък

В него ще се отбелязват и пренасяните от тях пари. Това гласят промени във Валутния закон, приети на второ четене от бюджетната комисия в НС. 
Ако митничар има съмнения за даден пътник или информация за извършване на незаконни дейности, ще има право да го разпита за произхода и предназначението на парите, които носи, дори сумата да е под 10 000 евро. 
При преминаване на границата трябва да се декларират суми над 10 000 евро. Ако не го направите, глобите са от 1000 до 3000 лв. за граждани и от 2000 до 6000 лв. за фирми плюс конфискация на пренасяните пари.
Прагът за пренасяне на пари, но само при наличие на удостоверение от данъчните за липса на задължения, се вдига от 25 000 на 30 000 лв.  Банките и останалите доставчици на платежни услуги ще водят регистри за всяка сделка между местни и чуждестранни лица, както и за всеки презграничен превод на стойност над 100 000 лв. Пред БНБ ще се декларира и всяко откриване на сметки в чужбина, емитиране или покупка на ценни книжа в чужбина без съдействието на местен инвестиционен посредник. 
------
Бюджетната комисия прие  на първо четене и законопроекта за публично-частните партньорства. Бизнесът и държавата ще могат да изпълняват съвместно проекти за изграждане на болници, училища, затвори, производство и пренос на ток и др. Партньорствата ще са със срод от 3 до 35 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар