Translate

сряда, 30 ноември 2011 г.

Първият български журналист, носител на световната награда на Световната коалиция за борба с белия дроб, е Деяна Павлова


Това стана известно, в последния ден от Месеца за информиране за рак на белия дроб.
Наградата на Деяна Павлова бе връчена от г-жа Таня Андреева, началник политически кабинет на министъра на здравеопазването на специална церемония, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ).
Със своя материал С увереност и упорство докрай Елена пребори рак на белите дробове, публикуван във в. Телеграф, и получил Националната награда за най-добро информиране за рак на белия дроб 2010, Деяна Павлова печели и световния приз след гласуване от всички 30 организации-членки на коалицията. Годишните награди на Световната коалиция за борба с рака на белия дроб се връчват от 2006 г. насам в целия свят и чрез тях се оценява журналистическият професионализъм и майсторство при поднасяне на информация за рисковете, свързани с рака на белия дроб – за натрупания опит, за проблемите и победите на хората с тази диагноза.
Националната журналистическа награда, за най-добро информиране за рака на белия дроб, грабна Мариана Тодорова от в. Монитор за материала си Проф. Даниел Петров и неговата битка с рака.
-----
Фокусът на второто издание на конкурса в България са положителни истории за победа над болестта. Той се организира от (АПОЗ) и приятели, член на Световната коалиция за борба с рака на белия дроб, в партньорство с Астра Зенека България.

За Световната коалиция за борба с рака на белия дроб
Световната коалиция за борба с рака на белия дроб е създадена през 2001 г. и обединява 30 неправителствени пациентски организации от Аржентина, Австралия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Норвегия, САЩ, Словения, Франция, Швеция, Швейцария, Япония. Целта на организацията е да подобри качеството на живот на болните от рак на белия дроб по света, като информира открито обществото за техните проблеми, намали предразсъдъците към заболяването им, да подсили тяхната мотивация да бъдат инициативни пациенти, по-активни в своето лечение, както и да въздейства за промяна на законодателството в горепосочените страни по отношение на оптимизацията на лечението и здравеопазването като цяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар