Translate

сряда, 16 ноември 2011 г.

Европейският парламент призна лекарите ни от всички специалности за равнопоставени на техните колеги от Евросъюза

Това стана с резолюция препоръка, която евродепутатите приеха на 15. 11 т. г., по инициатива на британската депутатка Ема Маккларкин.
Съгласно нея за в бъдеще лекарите от всяка държава от ЕС ще могат да бъдат наемани в друга, без да им се налага да си доучват.
Досега, независимо че европейската диплома е валидна навсякъде, заради разлики в учебните програми се налагаше лекарите от някои специалности да слушат лекции допълнително в приемащата ги страна, тъй като хорариумите, колоквиумите и практическите занятия не отговаряха по брой на тези у нас.
Към момента такива проблеми предимно имаха нашите ОПЛ над 40-годишна възраст, тъй като до стартирането на здравното осигуряване през 1998 г. специалност обща медицина не съществуваше. От пет години тя вече се изучава в медицинските ни университети.
Препоръчителната резолюция на Европарламента предвижда в бъдеще кандидатите за работа в друга страна да минават само на интервю за ниво на владеене на езика в страната, в която ще практикуват. Тя се отнася още за зъболекарите, архитектите и строителните инженери.
Опростяването на системата за признаване на дипломите ще помогне на близо 50% от младите европейци, които според скорошно проучване заявяват, че искат да работят в чужбина, съобщиха от ЕП.
С резолюцията се предлага също така да се създаде доброволен професионален паспорт, свързан с електронната система за обмен, свързваща компетентните органи в целия ЕС, известна като Информационна система за вътрешния пазар (ИСВП), което би позволило безпроблемен обмен на информация между компетентните органи. Евродепутатите призовават също комисията да определи насоки по отношение на сроковете, в които кандидатите да очакват да получат решение от властите.
Те настояват и за по-добър обмен на информация между държавите членки за лекари и други специалисти, които са обвинени в професионални нарушения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар