Translate

вторник, 22 ноември 2011 г.

Движението гори хормоните на стреса


Паническите атаки вгорчават живота на цялото семейство

Сърцебиене, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, усещане за страх без видима причина. Сякаш ей сега ще припаднем или ще ни се случи нещо много опасно и страшно. Мисълта тече бързо и хаотично и търси изход. Явяват се болки в тила, областта около сърцето, силно гадене. Сънят е нарушен - или заспиването е проблематично, или идват внезапни събуждания, при които човек губи чувство за реалността. Налягат го песимистични мисли и усещане, че „никога няма да се оправи”. Доскоро важните и съществени неща постепенно губят смисъл пред страха от това да не ни се случи. Най-мощното противодействие на паническите атаки е движението. То гори хормоните на стреса. Нужно ни е особено през есента и зимата, когато денят е по-къс, светлината - оскъдна.Това допълнително разстройва хормоните.Доста хора преживяват една или няколко панически атаки и с това се разминават - забравят за тях и са щастливи. Други обаче  развиват паническо разстройство, което минава във фаза, когато развиват страх от страха, т.е. страх от евентуалния страх, който всеки миг може да се появи. Ако например сте преживели паническа атака в кола, докато сте чакали пред светофара, вие можете да развиете страх при всеки следващ светофар и започвате да избягвате тези ситуации. От това страда работата, приятелствата - също, а бракът е подложен на сериозно изпитание.
Много хора се събуждат от пристъпи на ужас по време на сън. Често те са толкова мъчителни, че се страхуват да заспят отново, и така постепенно се изтощават напълно. Ако тези симптоми са ви познати и са ви се случвали или ви се случват често, то бихте искали да си обясните какво се случва с вас.
Хората с повишена тревожност често носят ментално и телесно напрежение. Често те са твърде напрегнати, с блокирано дишане, мускулни „брони” и блокажи...Който не го е изпитал, не може да разбере. За да се промени състоянието, е нужно да се излезе от порочния кръг.
Безпричинните пристъпи от страх са сериозен проблем за мнозина и могат да причинят сериозни проблеми – провал на изпит, блокаж при изява пред много хора. Вариантите са различни.
Всъщност паническите атаки не са безпричинни. Те може да имат връзка с минали събития – катастрофа, внезапна смърт на близък човек или приятел, грижа за тежко болни и т.н.
Често те са свързани с разстройство в регулирането на вегетативните функции. То е функционално нарушение от страна   на сърдечносъдовата, но и на всички други системи в организма.
Представете си, че в час пик се повреди светофар на голямо, възлово кръстовище. Какво се случва – задръстване, нервно свирене с клаксони, възможна е дори катастрофа. Нещо подобно се случва и в човешкия организъм, когато вегетативната нервна система не работи хармонично. А това е системата, която  осигурява живота - вегетативна. Тя регулира работата на сърцето, артериалното налягане, процесът на дишане, адаптацията към околната среда, промените във времето, към стреса. И при грешки в настройките кръвообращението, топлообменът, храносмилането и какво ли още не се нарушават.
Някои хора се раждат с повишена чувствителност. В повечето случаи обаче сами си го правим. Водещо е обездвижването от детска възраст. След това стресът, прекомерното натоварване в службата, недостигът на дневна светлина разстройват хормоните и включват вегетативната дистония. Като „заквасква” на тежкото състояние идва липсата на положителни емоции и стрес. За това състояние допринасят и хормоналните пренастройки в пубертета, по време на бременността, в следродовия период, както и преди менопаузата и по време на климактериума.

Признаци, които ги издават

студени длани и стъпала
повишено потене
учестен или забавен пулс
нестабилно кръвно
болки в лявата гръдна половина
затруднения при дишане
пристъпно главоболие и       световъртеж
бързо настъпваща умора и лош сън
„безпричинно”повишаване на       температурата,гадене, запек, болки в корема
чувство на тревога, вътрешно      напрежение, раздразнителност

Дълбоко дишане регулира ритъма на сърцето

Лесно може да овладеем пристъпа на паника с дишане. Има много варианти, но лесен за разбиране и изпълнение е този, който прилича на дишането при гмуркане под вода.
За целта поемате бавно и дълбоко дъх, пълните гърдите и го задържате, колкото успеете, без да усетите порив на задушаване. За да разтворите целия обем на белите дробове и добре близо до нас да има саксия с индрише, босилек или лимон. Приятният им свеж аромат стимулира дълбокото дишане.  
Добре е това дишане да се упражнява минимум 1-2 пъти дневно през деня по 10-15 минути и да се прилага незабавно щом усетите признаците на панически пристъп, преди той да се е разгънал.
Това може да успокои реакциите от страна на сърдечносъдовата система – сърцебиене, промени в артериалното налягане, стягане в гърдите и т.н. А справим ли се с тях, е напълно възможно да преодолеем и кризата. А помощ може да дойде от билки и хомеопатични лекарства, които регулират функциите и помагат за овладяване на пристъпа.

Д-р Атанас Михайлов
В-к „Монитор”

Няма коментари:

Публикуване на коментар