Translate

сряда, 16 ноември 2011 г.

За общата медицина-не съществуват граници и езикови различия

Общата/Фамилната Медицина през ХХІ век ще бъде медицината, без която човекът не може, тя ще бъде ежедневната, най-близка до хората медицина, която ще лекува, предпазва и образова”, с тези думи д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, откри Втората конференция на Асоциацията на лекарите по Обща/Фамилна медицина от Югоизточна Европа. Той допълни, че за общопрактикуващите/фамилните лекари и тяхното изкуството да практикуват медицина, не съществуват граници и езикови различия, защото единствената цел е да се помага на хората.
Във форума участие взеха над 650 семейни лекари от България, Сърбия, Македония, Косово, Албания, Турция, Черна Гора, Словения, Босна и Херцеговина и др. държави.
Както перфектната подготовка и сериозна научна програма, обхващаща интересни и важни за работата семейния лекар презентации, като етичния аспект в ежедневната дейност на лекарите, научните изследвания в областта на общата медицина, за диагностиката, лечението и рехабилитацията на редица заболявания така и дискусиите, в организираните кръгли маси, по време на които беше обсъдено качеството в общата медицинска практика, коментираха се данни от ново проучване за насилието над лекарите, духовните аспекти в холистичния подход в общата медицина и др. ще се помнят дълго.
Доц. Даница Ротар от Словения, представи анализа на данните от първото анкетно проучване, проведено преди половин година сред ОПЛ от Словения, Македония, България, Черна гора и Турция, по повод на насилието, с което се сблъскват лекарите в практиките си. Около 63 % от анкетираните посочват, че насилието в различните му прояви расте. Най-често в отговорите си лекарите са отбелязали сблъсък с неприлични коментари, оспорване на диагнозата, обиди, замеряне с предмети и др. Не малък процент от ОПЛ подчертават, че са се сблъсквали с физическо насилие и дори нараняване от страна на своите пациенти. При анализа на тези тревожни данни е посочено, че една от основните причини за агресията се крие в недостатъците на здравната система (ограничен достъп, липса на добри условия и апаратура, многото бумащина и др.).
Не по-малк обезпокоителни са и данни в представените два научни доклада от д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ.
Данните от собствените му проучвания сред българските ОПЛ показват, че около 75 – 80 % от тях страдат от стрес, като близо 20 % са засегнати от тежката му форма.
По думите му при над половината от семейните лекари се диагностицира т.нар. „Синдром на изпепеляването”, чиито проявления са емоционалното изтощение, деперсонализацията, депресиите и др.
Специалният гост на конференцията проф. Константин Д. Малин от Канада презентира своята гледна точка за „Реенгизирането на Общата медицина“. Той сподели по какъв начин в неговата държава се постига „рефреш“ на специалността, за да привлича, да става интересна и атрактивна, тъй като „мястото на фамилните лекари е основополагаща за системите на здравеопазване“ и се налага непреставаща грижа за тяхното развитие, подчерта той.
За председателя на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа д-р Любин Шукриев от Македония, квалификацията на семейните лекари остава най-важната задача. В тази връзка той разказа за постигнатото при тях. За да се развива продължаващото обучение за фамилните лекари в страната му, вече са излезли от печат няколко учебника, които се разпространяват безплатно и в тях за удобство на лекарите е събран целият преподаван материал по фамилна медицина.
В рамките на форума, по време на специална тържествена церемония бяха отличени лекарите с принос за организацията и за нейното развитие, бяха връчени и традиционните годишни награди на НСОПЛБ– призът „Семеен лекар на годината” и награждаването на носителя на титлата „Активист на годината”.
Д-р Димитър Петров, общопрактикуващ лекар в село Дралфа, Търговишко стана новия „Семеен лекар на 2011 година“, а за най-активен член на НСОПЛБ беше отличена д-р Валя Станчева от Хасково

Няма коментари:

Публикуване на коментар