Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Бюджетът мина на първо четене

Със 127 гласа „за", 82 „против" и без въздържали се парламентът прие на първо четене проекта за държавен бюджет за 2012 г., внесен от Министерския съвет. Проекта подкрепиха депутатите от ГЕРБ, един от „Атака" и всичките 17 независими, които присъстваха в залата. Против бяха „Коалиция за България", ДПС и „Синята коалиция".
 -----
Със 116 гласа "за", 51 "против" и без въздържали се парламентът прие на първо четене и проекта за бюджет на Националната  здравноосигурителна каса за 2012 г., внесен също от Министерския съвет.
Проекта подкрепиха депутатите от ГЕРБ, един от "Атака" и 9 независими, които присъстваха в залата. Останалите депутати от ПГ на "Атака" не гласуваха. Против законопроекта бяха Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция. 
При обсъждането на първо четене от трите парламентарни групи посочиха, че проектът повтаря тазгодишния бюджет на касата, има отказ от реформиране на здравната система
и се запазва практиката на прехвърляне на средства от здравни вноски от НЗОК към МЗ.
Д-р Ваньо Шарков от "Синята коалиция" подчерта, че бюджетът на НЗОК за 2012 г. всъщност е съобщение на правителството, че системата ще продължи да функционира в същите параметри, както по време на тройната коалиция. По думите му бюджетът показва отказ от реформи, няма ресурси за структурна реформа, нито за електронно здравеопазване, нито за промяна на финансирането. Според него и през следващата година се предвижда НЗОК еднолично да определя броят и стойността на направленията, без промяна остават и бюджетите на РЗОК, а общинското здравеопазване отсъства като политика в него и остава да се спасява или да се погубва.
Д-р Нигяр Джафер от ДПС определи проектобюджета на НЗОК като бюджет на статуквото, но не на стабилност, а на потъването и на затвърждаването на страната като отделяща най-малък дял от БВП в ЕС за здравеопазване. По думите й делът за здравеопазване за следващата година се намалява до 4 процента от БВП. А за втора поредна година НЗОК в условията на криза става донор на държавния бюджет. Тя също констатира липсваща реформа и несигурна база на проектобюджета на НЗОК, заради повишаващия се брой неосигурени лица, които в средата на тази година са вече около 2 млн. души. Разчетите обаче са направени при 6,3 млн. здравноосигурени лица. Д-р Джафер посочи, че за първи път са отделени пари за първична помощ и за профилактика, но изрази опасения, че това може да се окаже опит за блокиране на тези неизползвани средства.
 
Според Мая Манолова от "Коалиция за България" с бюджета на НЗОК правителството слага край на обещанията, с които ГЕРБ дойде на власт, че ще реформира здравната система.
Реформата е няма в числата на този бюджет на НЗОК, няма я електронната здравна карта, няма ги диагностично свързаните групи, няма я реформата в спешната помощ и хората ще продължат да си доплащат и за лекари-специалисти и за здравни изследвания, посочи тя. По думите и продължава порочната практика на прехвърляне на средства от НЗОК към МЗ и с пари от здравни вноски ще се покриват нужди на здравнонеосигурените и ангажименти на българската  държава. По този начин се ощетяват българските граждани, които плащат своите осигуровки, тъй като тези 100 млн. лева са техни пари, и те представлява 6,5 млн. направления за лекар специалист, т. е. още
един преглед на здравноосигурен при специалист или лабораторно изследване, посочи още Манолова. Тя отбеляза, че се лимитират и средствата за болни от редки заболявания и изрази недоумението си от липсата на логика и в предложението новооткритите болници в рамките на една година да не могат да сключват договор със Здравната каса.
Депутатът от ГЕРБ д-р Пламен Цеков определи предложението на правителството за разпределение на средствата за /НЗОК за 2012 г., като бюджет на реалността.
Той посочи, че в някои от критиките на опозицията има доза истина, но не може да се съгласи, че проектобюджетът няма да обезпечи здравната система и ще доведе до хаос. По думите му въпреки консервативния държавен бюджет, се запазва финансирането на здравната система т.е. има достатъчно средства, заделени за болничната, извънболничната специализирана помощ и за първичната извънболнична помощ.
А с прехвърляне на дейностите по финансиране на хемодиализата и лечението на онкоболните към НЗОК се прави реална стъпка, която не извършиха много правителства, тъй като тя ще поеме целия обем на здравноосигурителни плащания, а
МЗ ще се отърси от несвойствени дейности. Той посочи, че е съгласен с критиките на опозицията за включеното в законопроекта ограничаване на правата на новосъздадените лечебни заведения, които са получили разрешение а извършват медицински дейности да сключват договори за финансиране от НЗОК и изрази надежда между първо и второ четене да се намери по приемливата формулировка.Д-р Цеков смята, че следващата година здравеопазването няма да бъде по-лошо от тазгодишното като бюджета ще им даде отсрочка и спокойствие от около 7-8 месеца, през която да предприемат решителни мерки.
По думите му, ако управляващите не въведат електронна здравна карта и не започнат да работят по диагностично свързаните групи, в началото на 2013 г. няма да имат убедителни мотиви да кажат, че правят нещо смислено в здравеопазването.
Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов определи бюджета като отражение на възможностите на държавата по време на световната и европейска криза. Според него вкарването на онкозаболяванията и хемодиализата в дейностите, финансирани по НЗОК, е стъпка за здравява здравноосигурителния модел, която казва на хората, че трябва да се осигуряват, за да ползват медицинска помощ.
Хората трябва да знаят, че здравето е пари и трябва да си внасят както си плащат за леката кола, така да си плащат и за здравето, заяви той. По отношение на ограничението за новосъздадените болници, д-р Константинов каза, че това е грижа за за бюджета, която трябва да се защити. Трябва да има предвидимост, каза още министърът и добави, че е съгласен с изказаните тези, че това не е най-добрия вариант, а е кризисна мярка и като такава трябва и да се разглежда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар