събота, 12 ноември 2011 г.

Обучение на пациенти със захарен диабетв клиника по ендокринология на УМБАЛ „Александровска”

През последните десетилетия на ХХ век се наблюдава експлозивно нарастване на честотата на това заболяване, предимно за сметка на диабет тип 2. През 2010 г. от диабет в света са засегнати 285 милиона хора, представляващи 6.6% от населението във възрастта 20-79 г. Oчаква сe цифрата през 2030 г. да нарасне до 438 милиона.
У нас към 2009 г. честотата на заболелите във възрастта 20-70 г. е 9%, а общият брой болни е 519 500 души. Около 90-95% от пациентите имат диабет тип 2, който по-рано е наричан „неинсулинозависим”, „възрастов” и т. н. По-малко са пациентите с диабет тип 1 - “инсулинозависим”, “младежки” и др..
Основният проблем при захарния диабет са неговите късни усложнения, които водят до инвалидизация и влошават прогнозата на пациента. Най-съществен фактор за предотвратяване на острите и хронични усложнения е добрия контрол на кръвната захар. Този контрол зависи от една страна от активността на лекуващия екип, и от мотивацията на пациента сам да си помогне от друга. Независимо от големия брой съвременни медикаменти, една от най-съществените предпоставки за успеха на лечението е пациентът да бъде обучен в това как активно да участва в лечението си, спазвайки диета, физическа активност и правилен прием на лекарства.
-------
14 ноември е обявен за Световния ден за борба с диабета в чест на рождението на д-р Фредерик Бантинг - един от създателите на инсулина, от 2006 г. с резолюция на ООН.  В седмицата преди този ден, в Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Александровска” по традиция се проведе безплатен курс за обучение на пациенти със захарен диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар