Translate

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Българите водят нездравословен начин на живот, живеят в стрес и се хранят с лоши храни


Това са част от  констатациите на известната тибетска лечителка д-р Пема Тсетсо, която за втори път гостува на Центъра за алтернативна медицина "Ели Логинова" и има преки впечатления от ежедневните контакти с болните си пациенти за българския начин на живот. 
В медицинския център на Далай Лама в Дхарамсала д-р Пема се е занимавала с лечението на онкоболни, както и с обновяването и осъвременяването на тибетската книга на здравето, която датира от 9-10 век и крие хилядолетни познания за човешките болести и как да се предпазваме от тях.
В началото на обучението тибетската медицина обръща внимание на риториката и изказът, с които лекарят трябва да се обръща към пациента. Следва обучение за изучаване на човешкото тяло и едва в края тибетската медицина учи как се правят билките и билковите смеси, разказва д-р Пема.
Според нея тибетската медицина работи само с пресни билки, които се берат в
определено време и при определени условия. Тибетската медицина не използва за лечение сухи билки. Билковите смеси се правят стъпка по стъпка в продължение на три месеца, като често в тях се добавят фини примеси от злато, платина или диаманти, уточнява д-р Пема. Самата тя първо определя енергийния статус и баланс на болния и едва след това предлага съответното лечение с билки.
Според тибетската медицина голяма част от заболяванията на съвременния човек идват от неправилното хранене, например късната вечеря. Хора, които имат слабо храносмилане, трябва да се хранят не по-късно от 19 часа вечерта. Затова тибетските лекари препоръчват на всеки диета, която е добре да се спазва, както и храни, които да избягва.
Трябва също да се стараем да поемаме по-естествена храна, която не е обработена химически.
 
Преди години не е имало чак толкова химически обработена храна и хората са били по-здрави, твърди тибетската лекарка.
Мнението на д-р Пема е, че една от причините за многото заболявания на българина е прекалената употреба на сурови плодове и зеленчуци. Тибетската медицина определя, че в суровата храна има студена енергия и когато човек консумира такава храна, тялото се активира, за да затопли тази енергия, което пък намалява защитните сили на човешкото тяло. Храната трябва да е топла, за да предаде необходимата топлина и на тялото, а не тялото да губи енергия за това, е логиката на тибетската медицина. Вероятно по тази и други причини в Тибет много малко хора страдат от онкологични заболявания, смята д-р Пема Тсетсо. 
------
От близо две години тибетските лечители идват в София от световноизвестния медицински център на Далай Лама в Дхарамсала, Индия и това е уникален начин българите да бъдат лекувани от най-добрите специалисти в областта на нетрадиционната медицина, уточнява ръководителят на центъра Ели Логинова.
Според нея българският пациент трябва да знае, че в Центъра за алтернативна
медицина той няма да получи "хапче за здраве" и да се излекува на следващия ден. Хомеопатията е философия и начин на живот, които пациентът би трябвало да приеме, ако иска лечението му да бъде успешно, категорична е Логинова.
Тя обаче е убедена, че държавата ни трябва да положи още много усилия и да осъвремени законите в областта на здравеопазването, за да може да се доближи до европейското ниво в областта на хомеопатията. В нормалните европейски държави съответните здравни каси имат сключени договори с хомеопатичните общества и там всеки лекар-хомеопат може да си получи парите от държавата след извършено хомеопатично лечение.
България е на светлинни години от това НЗОК да сключи договор с българското хомеопатично общество и да плаща на лекарите-хомеопати за прегледани и излекувани пациенти, смята тя. А трябва да е така, защото всеки пациент трябва да има право да избере начина, по който да бъде лекуван, както и лекар, който да го лекува, убедена е лечителката. По тази причина в центъра за алтернативна медицина има класически лекари, които подпомагат хомеопатите при лечението на пациентите, твърди Логинова.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар