Translate

вторник, 15 ноември 2011 г.

Експерти развенчават 5 мита за храненето


Не всички мазнини са вредни, зехтинът не може да замести останалите видове олио


Учени  предупреждават, че в доста модното напоследък залитане по здравословно хранене има съвети, които всъщност са митове, достойни за развенчаване. И посочват пет такива.
Първият е за големия враг холестерола, до чието натрупване водят мазнините. Има два вида холестерол - „лош" и „добър". Първият се съдържа в животински продукти като месо, сирене, чиято прекормерна консумация води до запушване на кръвоносните съдове и натрупването на холестерол в черния дроб.
Вторият е полезен, защото спомага за изчистването на „лошия" от артериите и кръвта и той се образува от съдържащите се в рибата, жълтъка, орехите наситени мазнини, които не могат да се нарекат вредни.
Вторият мит е за зехтина като най-полезен вид олио. Без да се отричат ценните му качества трябва да се знае, че други видове - като лененото и соевото масло, слънчогледовото олио, съдържат 2-3 пъти повече полезни вещества, а  освен това са и по-ниско калорични от зехтина.
Специалистите предупреждават да не се залита по прехваленото въздействие на глада. Ползите от спазването на нискокалорийна диета също са мит, защото тя лишава организма от незаменимите мазнини, витамини и аминокиселини. А това е особено опасно за хора, изложени на стрес. И никога не бива да се забравя и това, че спирането на приема на храни, които водят до образуването на холестерол, не гарантира, че той няма да се натрупва по друг начин в организма ви.
Поговорката „закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си" определено е остаряла, категорични са учените. 
Съвременният човек, живеещ в градски условия, който си ляга късно вечер, а сутрин не прави гимнастика, няма нужда от обилна закуска. В XXI век здравословното сутрешно хапване задължително трябва да се състои от плодов или зеленчуков сок, кисело мляко с мед или с овесени ядки и мюсли.
Храненето след 18,00 ч не бива да е табу. Към правилото да не се вечеря след този час трябва да се придържат тези, които спазват режим за отслабване. За останалите то не важи. Интервалът от над 4-5 часа между храненията крие опасност от повишаване на количеството инсулин в кръвта и изпитването на „вълчи глад". В такова състояние човек винаги преяжда, което неизбежно води до повишаване на теглото. Важното е след 18,00 ч. храната, която приемаме, да е лека - не мазно месо, риба, зърнени продукти, зеленчуци и плодове .

Няма коментари:

Публикуване на коментар