Translate

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Дянков ни обеща “Солунската митница”, ама след 5-6 години


Засега над 47% живеят в мизерия с доходи под 270 лв. месечно, твърди КНСБ.

Малко след като премиерът Борисов заяви, че бъдещите поколения ще му благодарят, че е стискал и затягал коланите, ковчежникът на кабинета конкретизира обещанието:
"След 5-6 години българите ще са по-богати от гърците, защото южните ни съседи са живели близо 20 години извън възможностите си." Тъй каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ.
Миналата седмица пак той посочи в интервю за "Ди Велт", че кризата, която разтърсва Гърция, е от полза за България, а българите "до известна степен са щастливи от нещастието на гърците".
Дянков не казва ще можем ли са си купим остров Тасос или някой - кой да е от всичките над 3 хиляди гръцки острови. Не казва дали пък няма да си вземем на изгоди цени ако не Солун и Кавала, то Лерин, Кукуш, Воден или поне Солунската митница. Но е чудесно, че ни осведомява кога ще забогатеем - само след някакви си 5 - 6 години. Оптимизмът на Дянков може да се мери единствено с този на Симеон, който обеща да ни "оправи" за 800 дни. Но за посоченото време Кобургът забрави за останалите, а уреди само себе си.
"Проектобюджетът за следващата година е възможно най-добрият в условията на криза. Той съдържа в себе си достатъчно буфери, за да може българската икономика да удържи и при лош сценарий за европейските икономики", заяви вицепремиерът.
В държавната хазна за 2012 година са вписани 4 милиарда от еврофондове, които ще се инвестират в инфраструктура и човешки ресурси. Дали обаче ЕС ще налее въпросните милиарди? И дали ние ще ги усвоим? Е, това не е толкова важно, колкото, че те са заложени в бюджета. Социалните разходи се увеличават за сметка на тези за МВР и отбраната и това ще бъде тенденция и за 2013 година, обеща Дянков.
В отговор на обещанията за светлото бъдеще синдикатите извадиха мрачната статистика на печалното настояще, която показва, че при сегашните цени 2124 лв. на месец са нужни за издръжката на едно четиричленно семейство. Т.е. в края на септември трябват минимум по 531,04 лв. за един член на семейство (двама възрастни и две деца), сочи Институтът за синдикални и социални изследвания на КНСБ. Според националната статистика средната работна заплата за страната през юни 2011 г. е 690 лв. - знае се, че в едно семейство работят двама или един, т.е. средните доходи са в най-добрия случай около 1300 лв. или около 800 лв. под посочения от синдикатите минимум.
Темпът на нарастване на издръжката на човек не е висок спрямо юни - 0,5 %, но това се дължи на летния спад в цените на някои храни - особено плодовете и зеленчуците. Тенденцията за поскъпване обаче остава. Върху нея ще рефлектира и поредното увеличение на цените от 1 октомври т. г. на природния газ и топлоенергията.
За година обаче цените на хранителните стоки са скочили с 9,7 %. Високите цени естествено водят до свиване на потреблението до размерите на половин хляб и кофичка кисело мляко. И докато режем от яденето, не пропускаме да си плащаме осветление, отопление и енергия, които са нараснали с 2,3%. С толкова са се увеличили и разходите ни за здравеопазване.
Ако живееш с 200 лв. на месец, значи си беден, твърдят синдикатите. От общо 2,2 млн. пенсионери у нас 1,3 милиона получават месечно суми до 200 лв. и в момента кабинетът умува откъде да търси пари, че догодина да ги направи поне 200 лв. на месец. Само че и с 200 лв. месечно човек си остава беден - независимо дали си пенсионер или работещ. Според КНСБ 27.5 % от домакинствата в страната живеят на границата на бедността (доход на човек до 199,52 лв.). Тревожното е, че със средства под минималните за страната - 270 лв., оцеляват около 47 % от домакинствата у нас.
И докато чакаме правителството да "вдигне" я пенсиите, я минималната работна заплата, доходите продължават да показват срамно ниско нарастване - с 3,8%. С малко повече се е увеличила средната заплата за страната през второто тримесечие - с 5,7%. Обяснението е в спада на заетостта - за последната година 31 000 души са останали без работа. В бюджетните организации има задържане на заетостта, но пък падат работните заплати с минус1,6%.
Равносметката към момента е, че 114 666 българи получават минималната залата от 270 лева (от 1 септември), а 680 000 лица, или 1/3 от общия брой на заетите, работят в икономически дейности с ниска работна заплата. Това са възнаграждения под 75% от средните за страната.
По данни на Световната банка повече от половината български домакинства нямат никакви спестявания. Тези, които имат някакви, ги теглят, за да се справят със сметките. Данните показват, че обемът на теглене на спестяванията значително надвишава този на внасяне на нови.
"Един от заявените приоритети в бюджет 2012 беше стимулирането на вътрешното потребление. Като гледаме бюджета обаче, не ни става ясно как ще се случи това, при положение, че липсва ръст на доходите", коментира шефът на КНСБ Пламен Димитров. 
 --------
Трайно поскъпват Яйцата, млякото, токът и парното.

Тенденция на плавно, но трайно увеличение, бележат цените на следните хранителни продукти:
Най-висок ръст на цените в края на III-то тримесечие е отчетено в групата "Яйца" с 13.6 %, а спрямо аналогичният месец на предходната година има отбелязан ръст с 12.1 %.
Регистрирано е повишение в групата "Риба и рибни продукти" с 2.6 % през III-то тримесечие, а спрямо същият период на миналата година е отчетено поскъпване с 10.7 %. При годишна база чувствително е нараснала цената на скумрията с 14.4 % и на сребрист хек с 6.5 %.
Чувствително поскъпване се наблюдава при цените на хомогенизирани бебешки, детски и диетични храни - средно с 3.0 %.
При хлебните и тестени изделия повишението е с 2.6 %, като основно това се дължи на темпа на нарастване на цените на макаронените изделия с 6.5 %.
В групата "Мляко и млечни продукти" като цяло е регистрирано повишение от 1.6 %, докато на годишна база нарастването е с 13.7 %. Умерено повишение от 0.9 % се наблюдава при пресните и кисели млека, докато при сирената нарастването е с 2.1%, а на годишна база тези темпове са съответно с 11.9 % и с 15.2 %..
Трайно е покачването на разходите, свързани с поддържането на жилищата, отопление и осветление. За едногодишен период разходите за поддържане на жилището са нараснали с 5.6 %, а тези за "Осветление, отопление и енергия" - с 2.3 %. Това поскъпване се дължи основно на покачване на цените от 1 юли т.г. на природния газ (с 4.71 %), а с увеличението от 1 април става общо с 9.39 %), на електроенергията (с 2 %), и на топлоенергията (средно с около 5 %). Това са основните фактори, които влияят за поскъпването на издръжката на живота. Този факт е силно обезпокоителен, защото ценовата динамика и през следващите месеци ще продължи след поредното увеличение от 1 октомври на цените на посочените важни за домакинствата стоки (природен газ с нови 6.67 %, топлоенергия средно с около 5 %).
Поскъпване се отчита при групата "Образование, свободно време и развлечения" - с 1.9 %. В по-голяма степен то се влияе от поскъпването на ученически пособия и канцеларски изделия със 7.2 %, учебници и речници в диапазон от 3.8 % до 7.4 %.
Повишение на цените се забелязва и в групата "Лична хигиена и здравеопазване", където средното поскъпване е с 2.0 %, но основно то се формира от ръста в здравеопазването с 2.3 %. Това се дължи в голяма степен на нормативното обвързване с МРЗ на някои здравни услуги, в резултат на което е регистрирано увеличение при болничните услуги със 7.5 %, на лекарските услуги с 1.8 %.
Като цяло в групата "Транспорт и съобщения" се отчита ръст от 1.4 %, но той основно се формира от ръста на транспорта с 1.7 %, докато при съобщенията не се отчитат ценови изменения. По-характерни ценови покачвания в групата през тримесечието са регистрирани при автомобилни бензини и моторни масла - средно с 1.4 %, при пътнически такси с 3.1 %, поддържане и ремонт на транспортни средства с 1.9 %.

Няма коментари:

Публикуване на коментар