Translate

вторник, 22 ноември 2011 г.

НЗОК дискриминира възрастните диабетици

Всеки лев, вложен в контрола на болестта, спестява 4 лв. за лечение и рехабилитация на късните усложнения

Близо 250 000 българи не знаят, че са болни от диабет т.е., че са с нарушен диабетен толеранс.
300 000 са диагностицираните с диабет. 3000 пък от тях  са под 18-годишна възраст. А болните от диабет тип 1 (инсулинозависимия диабет и детския диабет)) са между 15 и 20% от общия брой болни.Останалите 80% са с диабет тип 2.
Според доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология, НЗОК дискриминира възрастните диабетици на които се отпускат само на 150 тест-ленти годишно, за самоконтрол на кръвната захар, и затова настояват броят им да се увеличи на 600 при всички пациенти с диабет тип 1 над 18- годишна възраст, които си поставят над 3 инжекции инсулин дневно. А за тези, при които те са 2 пъти на ден, да бъдат 300 тест-лентите на година.
„Настояваме да се даде възможност за отпускане на още 200 допълнителни по препоръка на лекуващия лекар-ендокринолог, като за тях касата плаща 50%", защото всеки лев, вложен в контрола на болестта, спестява 4 лв. за лечение и рехабилитация на късните усложнения, подчерта тя.
Бременните диабетички, които трябва да имат отличен контрол на кръвната захар, също получават по 150 тест ленти на година, а лошият контрол на кръвната захар води до раждане на бебе с наднормено тегло и с аномалии, поясни доц. Коприварова.
Елисавета Котова, председател на национална асоциация на децата и младите хора с диабет, акцентира, че в Европа и в близки до нас държави, диабетикът получава толкова тест-ленти, от колкото се нуждае. Честото мерене на кръвната захар определя добрия контрол, не само при децата, а е валидно за  всички диабетици. Измерването на кръвната захар трябва да се извършва преди всяко хранене и преди всяка инжекция. Това означава, че трябва да се правят 5-6 измервания на ден. В момента тест лентите за децата диабетици, които са 1100 на година, стигат едва за 2-3 измервания, допълни доц. Коприварова.
От асоциацията съобщиха, че декларацията с исканията им, сред които са отмяна на потребителската такса, плащана при личен лекар, да отпаднат всички критерии при изписване на инсулинови аналози при пациенти под 18 години,освидетелстването пред ТЕЛК да бъде веднъж на 10 години, а не на две, както е в момента, изписването на лекарства да става през три месеца, а не през един и др., ще бъде внесена официално в парламентарната комисия по здравеопазване, в НЗОК и МЗ на 30 ноември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар