Translate

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

40% от българите се оплакват от стрес в работата, а 60% -от обща умора


Това показва национално изследване за условията на труд по проект „Превенция за безопасност и здраве". В резултат на напрежението в службата между 20 и 26% от хората имат проблеми със съня и са раздразнителни. Според данните 27% от наетите във всички икономически сектори редовно или понякога работят над 10 часа на ден. Около 30% работят в събота или неделя.
Като цяло служителите имат проблеми със здравето си - около 1/3 със зрението, болки в гърба, мускулни болки и главоболие.
Въпреки тези негативни последици за общото им състояние обаче 87% от анкетираните твърдят, че са удовлетворени от условията на труд.
Парадокс, който се дължи на трудно намерената работа след известен период на безработица и несигурност и на факта, че в кризата водещо е желанието за запазване на работното място, в резултат на което и претенциите към шефа намаляват.
.

-----

Стресът във фронт офисите на банките е огромен, непрекъснатият контакт с клиентите смазва психиката, твърди Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и социалната политика. Същевременно непрекъснатото изкуствено осветление, климатиците, които въртят постоянно един въздух, отключвали редица модерни болести. По алергии например банковите служители вече излизали напред в класациите.
Друг рисков сектор с голямо напрежение е здравеопазването. Заради шума средното училище пък създава най-висок риск от оглушаване. Традиционно застрашаващи здравето сектори са строителството и преработващата промишленост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар