Translate

понеделник, 14 ноември 2011 г.

Бюджет 2012 не е бюджет на статуквото на стабилността, а на статуквото на потъването

Това заяви  д-р Нигяр Джафер от ДПС по време на обсъждането в здравна комисия, на първо четене, на Законопроекта за бюджета на НЗОК 2012 г., внесен от Министерски съвет. .
Няма реформа в този бюджет. Има просто прехвърляне на отговорности, заяви още тя. Според нея, ако за хемодиализа сега са давани 66,2 млн. лв., в бюджет 2012 на НЗОК  са заложени 57,5 млн. лв., а ако за онколечение преди две години са давани 65-70 млн. лв., то сега са отделени 57 млн. лв.За реформи изобщо  не може да се говори, защото стъпките, които МЗ предприема, са връщане с 22 г. назад, бе категорична д-р Джафер.   Въпросът и  по каква система ще работят болниците и къде са диагностично-свързаните групи, очаквано си остана без отговор.
Здравният министър д-р Стефан Константинов обаче контрира, че за догодина има повече пари за болнична и за дентална помощ, както и буфер от 10% резерв. 
И д-р Николай Шарков, зам.председател на БЗС, бе недоволен от проектобюджета .Той заяви, че увеличението на парите за дентална помощ с 1,3 млн. лв. е малко и меко-казано не звучи сериозно. Той  призова, между първо и второ четене, да се направи вътрешно преразпределение на средствата.
Д-р Константинов категорично отхвърли  тобвиненията, че не се правят реформи в сектора. 
По думите му през т. г. за първи път от 10 години насам са намалели хоспитализациите и търсенето на бърза помощ, което говори, че това, което МЗ прави е правилно.

-------
Пред Българско национално радио, програма "Хоризонт", той заяви, че естествено по-голям бюджет би го зарадвал повече, но при условие че не се знае утре какво ще се стане в Европа, запазването на нивото от тази година може да се  тълкува като малък успех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар