Translate

вторник, 22 ноември 2011 г.

ДСБ: БСП няма право да гласува против бюджета на ГЕРБ за здравеопазване, тъй като той е копи-пейст от техния през 2009 година


ДСБ настоява да бъде спрян заложеният в бюджета на НЗОК за следващата година трансфер на около 100 млн.лв. от касата към МЗ. Те са внесли в парламента предложения за промени в законопроекта за бюджет 2012 на НЗОК между първо и второ четене.
Сред тях е премахване на клаузата,съгласно която здравната каса не може да сключва за една година договори с новооткрити болници, съобщи на пресконференция Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ.
Според десните е необходима и промяна в начина на финансиране на лекарствената политика - да се прекрати процедурата по трансфер на заплащането на медикаменти от МЗ към НЗОК, докато не бъде намерена ясна финансова процедура, тъй като този механизъм сега излиза доста по-скъпо, обясни той и даде за пример 2010 г., когато лекарства за онкоболни са били закупувани от МЗ и тогава това е струвало а бюджета около 40 млн. лв. След като през 2011 г. тази дейност за същата лекарствена позиция се покрива вече от НЗОК излиза с  около 22-25% по-скъпо. По принцип идеята е правилно
действие, но са необходими точни финансови правила, коментира Москов.
Според ДСБ предвиденият за 2012 г. бюджет за здравеопазване е писмена декларация за отказ от реформа. Не са заложени механизми за стабилно функциониране на лекарствената политика, системата ще продължи съществува в същите параметри, което ще доведе до продължаване на разграждането на здравно-осигурителния модел и
ще лиши много хора от достъп до здравни услуги, посочи Москов.
По думите му, ГЕРБ излиза от коловоза на реформаторските усилия и припознава политиката на БСП като своя. А БСП няма право да гласува против бюджета на ГЕРБ за здравеопазване, тъй като той е копи-пейст от техния през 2009 година.
Според него, ако се направи сравнителен анализ между бюджета на тройната коалиция за 2009-а и този на настоящите управляващи за 2012-а, лесно може да се види, че е еднакво разпределението на отделните пера, както и отделните суми. „Финансира се една и съща система по един и същ начин“, обясни Москов.
Ситуацията след изборите, свързана с намерението за вдигане на пенсионната възраст от догодина, тъмносините разтълкуваха като опит на управляващите първо да всеят страх, а после да представят крайния резултат като личен компромис на премиера Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар