Translate

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Отдели 1 час от деня си за спорт!


Включи се в старта на Националната информационна кампания от тематични прояви, насочена към лицата с намалена двигателна дейност на работното място!

СЗО препоръчва най-малко 30 минути умерена физическа дейност (спортна и друга) на ден за възрастни и 60 минути за деца.
Министерството на физическото възпитание и спорта развива проект, чиито цели са: постигане на по-висока информираност относно ефектите на двигателната активност за подобряване на здравето и качеството на живот на лицата с намалена двигателна дейност на работното място и повишаване на двигателната активност на лицата с намалена двигателна дейност на работното място
Според изследвания у нас около 55% от населението в активна трудоспособна възраст -18-65 години изобщо не спортува. Спортните практики не присъстват в бита на близо 54% от държавните служители и на 52% от заетите в частния сектор. Изобщо не спортуват пък 1/3 от младите на възраст между 18 и 25 години, близо 48% от хората на възраст между 26 и 35 години, приблизително 57% от тези във възрастовата  група 36 и 45 години, 2/3 от тези на възраст между 46 и 55 години и почти 71% от хората между 56 и 65-годишна възраст.
Работниците и служители със силно намалена двигателна дейност на работното им място
са:
заетите в сферата на компютърните технологии;
банковите служители и заетите в сферата на икономиката,
административните служители,
заети в сферата на транспорта, служителите в търговския бранш, заетите в сферата на услугите, заети в педагогическия сектор
заети в обувната промишленост, текстилната промишленост, медицинския сектор. Спортът представлява разрастващо се социално и икономическо явление със значителен принос към стратегическите цели на Европейския съюз за постигане на солидарност и благополучие. Той създава значими ценности като отборен дух, солидарност, толерантност и честна игра, които способстват за личностното развитие и реализация. Европейската комисия признава съществената роля на спорта за европейското общество, особено когато тя трябва да се доближи до гражданите и да разрешава въпроси, които пряко ги засягат.
Как в Европа се справят с този проблем?
В служба «Преводи» на Европейския парламент в Люксембург всеки вторник и четвъртък между 12 и 13 часа, служителите в администрацията, които прекарват 8 часа на ден седнали на бюро пред компютър използват 1 час от свободното си време, за бърз пробег или разходка на бърз ход в съседния парк. Това повишава работоспособността им и подобрява кръвообръщението им. Винаги бихме могли да посветим всяка свободна част от деня си за разходка на път за вкъщи вместо да използваме градски транспорт или да потънем в задръстванията с колата.
Да поиграем в събота или неделя с децата е добър пример за това как да променим по-позитивен начин живота си.
Решението
Активност
Вие сте: мъж/жена между 30 и 45 години, работите в офис/зад бюро и работното ви време е от 09:00 до 18:00 часа. Имате силно натоварена седмица и през уикендите предпочитате да си починете в хоризонтално положение с книга в ръка или пред телевизора. Препоръчителен спорт: фитнес
Времетраене
Два пъти седмично х 1 час 1 час е времетраенето на една тренировка, отделете около 1,5 часа, за да имате време да се преоблечете и загреете. Вие ще тренирате 2 часа седмично, 8 пъти в месеца или 16 часа на месец.
Препоръчителна цена
Средната препоръчителната цена за едно посещение във фитнес зала е 8 лева. Ако закупите абонаментна карта за 8-те месечни посещения, които ще направите, ползвате отстъпка от цената. Така можете да тренирате 16 часа месечно за 50 лева.
Лидери на мнения
Корпоративни решения за ползата от спорта
Вестник 7 дни спорт организира конкурс за спортна фирма на месеца: Дай своето решение. Ако във Вашата фирма бъде организиран спортен кът или фитнес зала, можете да участвате в класацията за най-иновативна и спортна компания на месеца. Изпратете своито идеи как офис пространството да се отвори за иновативни решения в областта на спорта. Не е ли по-добре фирмата да предлага "зелен кът на спорта" в офис пространството, вместо кафе? Това е добре за изграждането на силен отборен дух в службата.
За ползата от храненето: как да отслабнем, докато се храним
Не правете нищо друго, докато се храните. Бъдете концентрирани и съзнателни, когато сте на масата и се храните, за да намалите до известна степен механичното хранене, което се получава като мислите за други неща. Добър начин да се справите с това е като превърнете времето си за хранене само във време за хранене, а не да четете вестник и да гледате телевизия. Колкото по-добре се справяте, толкова по-рядко ще усещате, че в момента се храните!
Хранете се бавно и усещайте вкуса на всяка хапка. Ето още един съвет, който можете да си запишете, факт е, че ако дъвчете храната бавно и цялостно, като оставяте вилицата си между хапките и ако й се наслаждавате в истинския смисъл на думата, можете свалите килограми. Ето защо. Мозъкът получава информация, че сте се наяли едва след 20 минути хранене.Това е времето, необходимо на един хормон да свърши работата си и да каже на мозъка „Достатъчно!". Затова тези, които се хранят бързо, често преяждат преди мозъка им да получи сигнал, че не са гладни повече. Може да стигнете доста далеч в подобряването на контрола върху апетита, като се възползвате от чудесната комуникационна мрежа на организма, но трябва да й дадете достатъчно време, за да проработи! Също така бавното хранене и усещането на храната действа добре срещу несъзнателното, механично ядене, заради, което най-малкото сте напълнели.
Пийте вода. Наистина, водата може и въздейства на изгарянето на мазнините. Осем чаши на ден е минимумът и това не е достатъчно за повечето хора с наднормено тегло.
Използвайте зелеви листа вместо хляб. Може да използвате марулеви листа, но червеното зеле е по-добро. Можете да направите „сандвич" от каквото си искате месо - пиле, пуйка, шунка, - като го увиете в голямо, твърдо зелево листо или външно листо на маруля. Пробвайте пиле с няколко резена авокадо или говеждо с домат. Имайте го в предвид, когато си носите храна от вкъщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар