Translate

понеделник, 14 ноември 2011 г.

На 14.11.отбелязваме Коледните Заговезни. Това е последният ден, в който може да се яде месо т.е. да се блажи.  
 По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно.
40 дни пост в чест на раждането на Иисус Христос започва на 15 ноември. Наричат го "четиридесетница на ап. Филип", защото е непосредствено след деня в памет на свети апостол Филип.Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.Рождественският или Коледен пост е по-лек от Великденския, защото в определени дни може да се консумира риба и рибни продукти. 
През първата седмица  на Коледния пост, от 15 ноември до Въведение Богородично, и през последните дни на поста от 20 до 24 декември, както и в дните сряда и петък до Коледа се консумира само растителна храна с олио т. е. спазва се  така нареченият строг пост .
По време на постите до 24 декември-Бъдни вечер  разрешава се риба и вино, без сряда и петък-дните за строг пост . Рибата  задължително се слага на трапезата и на Въведение Богородично, и на Никулден, 6 декември, когато се разрешава и вино.Безгръбначните животни - охлюви, миди, октоподи, калмари се считат за постни храни и са разрешени през целия пост.
През  дните на Рождественския пост не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.
Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост.
Венчавките са забранени от началото на коледните постидо Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.
Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - само в петъчните дни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар