Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Зелена светлина за майките пoд наем


Ако семейство, което има репродуктивни проблеми и иска да се сдобие с дете чрез сурогатна майка, то задължително или яйцеклетката, или сперматозоидът трябва да са на един от биологичните родители. 
В противен случай, ако детето е заченато с дарена яйцеклетка или дарен ембрион, а е износено от майка под наем, то ще е ничие, заяви депутатката от „Атака" Калина Крумова. Изискването ще бъде записано между между първо и второ четене на поправките в Закона за здравето.
Крумова е инициатор на промени в три кодекса и два закона, които ще регламентират майчинството под наем. На последното заседание преди изборите здравната комисия прие на първо четене предложените от депутатката от „Атака" промени в Закона за здравето. „Идеята е революционна и много важна", коментира шефката на здравната комисия Десислава Атанасова (ГЕРБ). Тя обаче посочи, че нужните поправки биха станали по-лесно чрез промени в един закон и вписване на промени в преходните и заключителните му разпоредби към останалите отнасящи се към проблема закони.
Депутатите обсъждаха и кой у нас - българският мъж или жена, имат повече репродуктивни проблеми. „Доста често напоследък причината за стерилитет в семейството е от страна на мъжкия пол. Това трябва да го кажем. Мисля, че това е един от проблемите, които трябва да бъдат изчистени", отсече по време на дискусията - д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ).
В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар