Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Женит по-лесно губят гласа си при скандал


Всеки десети футболен фен прави кръвоизлив или полип след 1,5 ч викане на стадиона
Свикнали сме да възприемаме гласа си за даденост и увлечени във всекидневните ангажименти, се сещаме за него само когато вирус ни го отнеме през зимата. Всъщност гласните струни са един от най-фините механизми в човешкия организъм и за да са в кон-диция, са нужни специални грижи и внимание.
В "производството" на човешкия глас участват над 40 мускула, което го прави уникален, обяснява проф. Досьо Досков, завеждащ единственото в България отделение "Заболявания на гласа и гласова рехабилитация" в столичната болница "Царица Иоанна" (ИСУЛ). Контролират го 2 центъра в кората на главния мозък. Те дирижират белите дробове, които дават енергията на гласа, ларинкса с гласните гънки, който го озвучава, и резонаторите - устната кухина с артикулиращия апарат, фаринкса и носната кухина, които моделират разговорната и певческата реч.
До 7-годишна възраст гласовият диапазон е една октава -т.е. 7 тона.
Много често малки момиченца и момченца, увлечени в стремежа си да имитират любимия си певец, излизат от тези рамки и дори са насърчавани от родителите за изява в различни радио- и тв предавания, казва специалистът. Затова често се стигало до дрезгавост и дори образуване на възли.
Виковете и крясъците сред подрастващите също не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. При тях рязко се повишавал тонусът на гласните гънки, при което те започвали да се "удрят" една в друга и да образуват възли.
Пубертетът е ключов по отношение на гласа при момчетата. За период от 6 месеца до 1,5 г. заради повишения тестостерон редом с буйното израстване на височина и окосмяването, гласовите гънки стават 2 пъти по-дълги и 1 път по дебели. Затова те започват да трептят по-бавно и да произвеждат звук с по-ниска честота. Гласът мутира и спада с 1 октава. Напъването през това време и свръхамбициозните сценични прояви водят до образуване на полипи, възли и кръвоизливи.
"Има подобен риск и при възрастни, които в желанието си да блеснат в поредното тв шоу, надценяват възможностите и уменията си - твърди проф. Досков. - Актуални в момента предавания като "Гласът на България" и "X фактор", търсещи таланти, за съжаление не правят филтър за здрав гласов апарат и слабата вокална подготовка на някои участници може да доведе до нарушения."
Правилната фонация не е вродена, тя се постига с правилно дишане с диафрагмата
и коремните мускули и включва активно използване на резонаторите. Често това умение отнемало години труд, какъвто голяма част от аматьорите въобще не си правели.
Проблеми с гласа могат да създадат и най-невинни на пръв погред ситуации като ходенето на мач например, предупреждава специалистът. Специално изследване установило, че след 1,5 ч викане на стадиона 40% от феновете получават преходни смущения и дрезгавост, а 10% - органични - полипи, кръвоизливи.
Жените трябва да пазят гласа си особено в първите 1-2 дни на месечния си цикъл заради повишената опасност от кръвоизливи. Задължително е да се внимава и през последните месеци на бременността заради повишения прогестерон и през климактериума, когато отпадат женските полови хормони.
Най-висок е рискът от заболяване при т.нар. гласово-речеви професии - певци, артисти, учители, журналисти, свещеници, телефонисти, преводачи. Част от тях нямали и представа от правилно гласопроизвеждане и натоварвали само гласните гънки, дишайки грешно, без да използват резонаторите. Особено често това се случва при чалга изпълнителите, които нямат професионална подготовка, и учителките, казва Досков.
Гласова патология може да се получи и когато един певчески глас не е определен правилно от вокален педагог. Ако например мецосопран изпълнява репертоар, подходящ за сопран, проблемите са неизбежни.
За началниците в армията, за треньорите викането е почти задължителен елемент от работата, което често ги праща със сериозни отклонения при лекаря, твърди фониатърът.
Стресът също може да остави човек безмълвен. Най-характерната проява в случая е сценичната треска, при която певец или актьор внезапно изгубва гласа си, излизайки пред публиката. Това по-често се случвало при жените и на нервна почва - при конфликти със съпруга, при служебни неприятности, при загуба на близък.
Вредните изпарения са пагубни за гласа и косвено могат да причинят рак, предупреждава фониатърът. Става дума за системно наличие на прах, химикали, бензин или масло, както и дългогодишно пушене. Според статистиката на онкологичната клиника на ИСУЛ 90% от оперираните от рак на ларинкса са пушачи,а 60% са шофьори и работят с гориво-смазочни материали, казва проф. Досков.
В 90% от случаите единственият симптом за рак е дрезгавият глас. Когато той не се възстанови повече от 20 дни, това е тревожно особено при мъже над 40 г. Ако не се вземат бързи мерки, възниквали и трудности в дишането, което налагало т.нар. трахеотомия - пробиване на дупка в трахеята. При навременно диагностициране и операция 65% от пациентите с рак на ларинкса живеят над 5 г., което за онкоболен е равносилно на оздравяване, обясни проф. Досков. Рядко се получавали метастази, тъй като хрущялната кутия на ларинкса пречела.
Загубеният глас може да се възстанови.Хората с отстранени гласни връзки се научават да говорят с хранопровода си или чрез електронни устройства, подобни на звукови апарати - от тях излиза звук, артикулиран от органите в устната кухина, и така се получава глас. Макар и по-слаб и по-нисък, той е напълно достатъчен за комуникация и за връщане на пациента към нормалния живот.
Често при операция на щитовидната жлеза се получават едно-или двустранни парези на гласните гънки. Това може да е в комбинация със затруднено преглъщане и дори с проблемно дишане. Рехабилитацията не възстановява напълно подвижността на струните, но подобрява гласа.
В-к „24 часа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар