Translate

сряда, 19 октомври 2011 г.

Министър ще топи огромната разлика в доходите на лекарите


И догодина ще работя срещу големите изкривявания във възнагражденията на лекарите, защото разликата в доходите между някои доктори е повече от 10 пъти.
Това заяви пред „Труд" здравният министър д-р Стефан Константинов по повод Деня на св. Иван Рилски, който се чества като професионален празник на белите престилки. „Уважавам правилото по-добрите специалисти да получават по-големи възнаграждения и категорично съм против уравниловката. Но не може да се допускат толкова сериозни разлики в заплащането", добави министърът.
Според него дори само едно малко колело в системата да забуксува, се стига до опасни последствия. „А в последните години не се взема предвид думата на медицинските сестри, лаборантите и другите професионалисти по здравни грижи, те се изолират от обществените дебати, което е голяма грешка", отбеляза д-р Константинов.
Той и екипът му искат през 2012 г. да се въведе нов механизъм за плащане на болниците. „Той ще доведе до по-справедливо разпределение на доходите", категоричен бе Константинов. Министърът предлага болниците да сключват договор с касата за брой пациенти, а не по пътеки. „Така на пациента няма да се гледа като на 1000 или 2000 лв. на цяло, а той ще се лекува, за което в края на месеца лекарят ще бъде възнаграден", каза лекар №1.
Диана Тенчева
В-к " Труд"


Няма коментари:

Публикуване на коментар