Translate

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Кулинарен хороскоп за всички зодии

Зодиакалният знак, под който сте родени, определя не само специфичните черти на характера ви. Вкусовите предпочитания и предразположението към определени храни също са зависими до голяма степен от зодията. Всеки зодиакален знак има специфични предпочитания към храната. Изборът на правилна хранителна диета е важен в постигането на здравословен и дълъг живот.
ОВЕН (21. III - 20. IV)
Девиз: “Аз съм”; Елемент: огън; Планета: Марс;
Цветове: наситено червено; Камъни: рубин;
Щастливо число: 8; Цвете: здравец;
Хармонични знаци: Лъв, Стрелец;
Силни страни : точни науки (математика, физика), политика;
Възможни здравословни проблеми : глава, зъби
С какво да се храни
Овните, повече от всички други, трябва да ядат диетични храни. Може да звучи скучно, но Овните трябва да наблягат на овесените ядки, рибата, зеленчуците - особено зеле, репичка, цвекло и да избягват пърженото месо и картофи. Много подходящи за Вас, Овни, са магданозът, копърът и лукът. Трябва да спазвате здравословен режим на хранене и да избягвате да ядете късно вечер.
Какво да пие
Овните лесно се захласват и нерядко силно прекаляват с консумацията на алкохол. Алкохолът може да подтикне Овните към безрасъдни действия. Овните често страдат от безпричинно главоболие, затова трябва да избягват консумацията на червено вино със сирене. По добре за вас, Овни, е да пийнете 1-2 чаши шампанско, то ви понася по-добре. Пияният представител на зодия Овен, преди всичко трябва да пази главата си - подпирайте стените и асфалта с ръце по възможност, не с чело!
Какво да им сготвите
Ако сте поканили на гости представител на зодия овен, най-добре му сгответе сочна мръвка с лютиви подправки. Не забравяйте зеленчуците, обаче, а за десерт сервирайте екзотични сладки и/или плодове.
На масата на Овните
Месо: овнешко, агнешко, ярешко
Плодове: грейпфрут, диня
Зеленчуци: моркови, лук, репичка, пипер
Подправки: пипер, чесън, мащерка, минзухар, джоджен, розмарин, кориандър

ТЕЛЕЦ (21. IV - 20. V)
Девиз: “Аз притежавам”; Елемент: земя; Планета: Венера;
Цветове: розово, зелено; Камъни: изумруд, смарагд;
Щастливо число: 6; Цвете: теменужка;
Хармонични знаци: Дева, Рак, Риби, Козирог;
Силни страни: архитектура, дизайн, музика;
Възможни здравословни проблеми: гърло, кожа, стомах
С какво да се храни
Телците трябва да знаят кога да спрат да се тъпчат - лакомията е сериозен грах! Помнете, че вкусните неща не винаги са здравословни - нещо повече - ако има някаква зависимост между вкуса и здравословността, то тя най-вероятно е обратнопропорционална. Телците се нуждаят от различни плодове: портокали, лимони, ябълки, сливи и круши. Важно е да си изградите навик да допълвате ястията от месо с лека салата с моркови и зеле.
Какво да пие
Пияният представител на зодия Телец е потенциално опасен за хората около себе си. Телците, обикновено спокойни и тихи, могат да се окажат много избухливи под влиянието на алкохола. Телците са фини познавачи на виното - обичат да пийват различни сортове, но най-много им се услаждат вината със силен плътен вкус. Пиянист Телец трябва да пази най-вече врата си.
 Какво да им сготвите
Телците биха се зарадвали на поканата ви за вечеря, но това, с което наистина ще ги впечатлите е разнообразие от традиционни ястия. Първо поднесете гъста супа със сочни парченца месо. За основно ястие - задушено говеждо, а за десерт, изненадайте госта с разнообразие от плодове.
 На масата на Телците
Месо: говеждо
Плодове: ябълки, авокадо, банани, череши, круши, боровинки, ягоди, малини, фурми
Зеленчуци: ориз, спанак, домати
Подправки: копър, магданоз, джоджен, къри, карамфил
 
БЛИЗНАЦИ (21. V - 21. VI)
Девиз: “Аз знам”; Елемент: въздух; Планета: Меркурий;
Цветове: жълто; Камъни: ахат;
Щастливо число: 5; Цвете: момина сълза;
Хармонични знаци: Лъв, Везни, Овен, Водолей;
Силни страни: литература, поезия, журналистика, чужди езици, психология, философия;
Възможни здравословни проблеми: нервна система, бели дробове, рамене, ръце
С какво да се храни
Близнаците трябва да внимават с продуктите, съдържащи белтъчини: яйца, сирене, ядки и кашкавал. Сушените сливи, стафидите и сушените кайсии влияят благоприятно на нервната система на Близнаците. Бихте могли да се глезите с маслини и фъстъци. Понякога можете да похапвате пикантни и горещи ястия с наслада
Какво да пие
Изглежда, че близнаците въобще не ги привличат алкохолните напитки, тъй като те не им влияят на настроението и поведението. В добра компания, е по-добре въобще да не пиете, а да забавлявате хората с разговор на интелектуална тема. Ако все пак решите да се почерпите, наблегнете на сухо бяло вино или мискет. Най-податливи подпийналите Близнаци са към настинките, затова внимавайте и се пазете от студ и течение.
Какво да им сготвите
Близнаците не обръщат внимание на количеството, а се впечатляват от разнообразието. Бихте ги впечатлили с неголяма маса, отрупана с разнообразни ястия от различни страни. Близнаците не се изкушават от сочно, домашно приготвено месо. Те обичат екзотиката.
На масата на Близнаците
Месо: пилешко
Плодове: кайсия, нар
Зеленчуци: боб, карфиол, целина
Подправки: индийско орехче, ванилия, джоджен, сусам


РAК (22. VI - 22. VII)
Девиз: “Аз се съмнявам”; Елемент: вода; Планета: Луна;
Цветове: бяло, сиво; Камъни: кристал, лунен камък;
Щастливо число: 2; Цвете: ралица;
Хармонични знаци: Дева, Скорпион, Риби;
Силни страни: музика, тетър, кулинария, антропология, археология;
Възможни здравословни проблеми: стомах, гърди 
С какво да се храни
По природа Раците са чревоугодници и е абсолютно задължително да спазват диета. Не се отчайвайте, има един продукт, който можете да похапвате без ограничения - диня - тя изчиства организма от токсините и е много полезна за вас. Можете да се глезите със зърнени и морски храни, но в разумни количества.
Какво да пие
Раците трябва да внимават с всякакъв вид алкохол, дори с бирата. Топлосърдечните и добре организирани раци, могат лесно да изпаднат в мрачни настроения при употребата на алкохол. Не бива да пиете младо вино или бира, стомахът ви е много чувствителен. По-добре пийте вермут, но не прекалявайте, защото сте податливи към пристрастяване.
Какво да им сготвите
За раците, приготвянето на месото е истинска церемония. Най-много биха се зарадвали да ги почерпите с морски деликатес. Не биха отказали също плато от миди и лека салата. Раците не крият апетита си към разнообразни сосове и подправки. За десерт сервирайте бита сметана с плодове или сладолед.
На масата на Рака
Месо: омар, речен рак
Плодове: кокосов орех, грозде, лимон, диня
Зеленчуци: зеле, краставица, тиква, картоф, маруля, ряпа
Подправки: лимон, канела, хрян, горчица, мащерка, ванилия


ЛЪВ (23. VII - 22. VIII)
Девиз: “Аз искам”; Елемент: огън;Планета: Слънце;
Цветове: жълто, оранжево; Камъни: рубин, диамант;
Щастливо число: 1; Цвете: невен, слънчоглед;
Хармонични знаци: Везни, Стрелец, Овен, Близнаци;
Силни страни: ръководни постове, театър, дизайн, педагогика;
Възможни здравословни проблеми: сърце, глезени, гръб

С какво да се храни
Лъвовете трябва да включат пилешкото в хранителната си диета, но не бива да се унасят. Трябва да обръщате повече внимание на плодовете - свежи и сушени. Наред с много други зеленчуци, си струва да наблегнете и на тиквата и патладжана.
Какво да пие
Лъвовете трябва да консумират алкохол в умерени количества и да знаят, кога да спрат, тъй като първо, имате податливо сърце и второ, пияният Лъв е жалка картинка в очите на другите. Ако възнамерявате да си пийнете, най-добре наблегнете на качествено вино.
Какво да им сготвите
Лъвовете обичат лукса. Така, ако трябва да подготвите вечеря за Лъв, погрижете се да е изтънчена. Черен хайвер, калкан, сьомга или дивеч с винен сос. Придайте изтънчен завършек с класическа музика.
На масата на Лъва
Месо: дивеч
Плодове: лимони, портокали, ананас, мандарина
Зеленчуци: маслини, тиква
Подправки: пелин, анасон, карамфил, босилек, кориандър, джоджен
ДЕВА (23. VIII - 23. IX)
Девиз: “Аз анализирам”; Елемент: земя; Планета: Меркурий;
Цветове: лилаво, кафяво, морско синьо; Камъни: топаз;
Щастливо число: 5; Цвете: теменужка;
Хармонични знаци: Телец, Козирог, Рак, Скорпион;
Силни страни: медицина, комуникации;
Възможни здравословни проблеми: нервна система, хранопровод
С какво да се храни
Девите трябва да поддържат предимно вегетарианска диета. Забравете за мазното пържено свинско или печено свинско месо. Единствено бихте могли да си позволявате от време на време варено пилешко или задушено говеждо. Можете обаче да не се ограничавате, когато става въпрос за плодове и зеленчуци - яжте на корем!
Какво да пие
Алкохолът има като цяло негативен ефект за Девите. Черният ви дроп "се чувства" изключително зле под влиянието на алкохола, така че ако решите да пийнете нещо, нека е сухо бяло вино. Прекаляването с алкохола води до нередовен стомах при Девите.
Какво да им сготвите
Девите не са чревоугодници по принцип; не би ги впечатлила толкова маса отрупана с деликатеси. Биха се зарадвали на салата със свежи зеленчуци. За основно ястие - задушено говеждо с ориз и зелена салата, би било чудесно. За десерт, най-добре сервирайте плодове.
На масата на Девата
Месо: говеждо
Плодове: праскови, ябълки
Зеленчуци: боб, леща, карфиол, целина
Подправки: цикория, канела, кардамон, ванилия
 
ВЕЗНИ (24. IX - 23. X)
Девиз: “Аз се колебая”; Елемент: въздух; Планета: Венера;
Цветове: светлозелено, розово, светлосиньо; Камъни: изумруд, смарагд;
Щастливо число: 6; Цвете: роза
Хармонични знаци: Стрелец, Водолей, Лъв;
Силни страни: музика, живопис, дипломация;
Възможни здравословни проблеми: глава, кожа, бъбреци
С какво да се храни
Правилото, което Везните трябва да наизустят и да спазват много стриктно е, че не всичко им попадне в ръцете трябва непремено да бъде изядено. На Везните се препоръчват боровинки и капини, тъй като те са предразположени към заболявания на кръвоносната система. Везните трябва да избягват горещите и лютите ястия; по-добре разнообразете менюто си с вкусни сосове и салати за повече витамини.
Какво да пие
Везните често пият, за да поддържат настроението си (и това на компанията), но резултатът често е прекаляване с алкохола. Като правило, Везните не ядат, докато пият и това допълнително спомага бързото им напиване. Махмурлука Везните преживяват горчиво и тежко, както физически, така и морално.
Какво да им сготвите
За Везните не е важно самото ястие, а атмосферата и усещането за хармония. Те обичат различни салати и изискани сосове. Сладкото винаги влияе положтелно на настроението на Везните и го предразполага.
На масата на Везните
Месо: най-добре никакво
Плодове: ябълки, праскови, кайсии, банани, круши, капини, боровинки, малини
Зеленчуци: грах, спанак, домати
Подправки: пелин, мащерка, анасон, карамфил

СКОРПИОН (24. X - 22. XI)
Девиз: “Аз желая”; Елемент: вода; Планета: Плутон;
Цветове: зелено, червено; Камъни: яспис, опал;
Щастливо число: 8; Цвете: хризантема;
Хармонични знаци: Козирог, Риби, Рак, Дева;
Силни страни: медицина, психология, финанси, политика;
Възможни здравословни проблеми: гърло, нос, полова система.
С какво да се храни
Скорпионите трябва да се постараят да обуздаят любовта си към лютото и да не прекаляват с апетитните сосове и подправи при всяка отдала им се възможност. Най-подходящите зеленчуци за Скорпионите са репички, цвекло и зеле. Млечните продукти са полезни за тях, но в ограничени количества; морските деликатеси също (но никога заедно!).
Какво да пие
Скорпионите трябва да са внимателни с алкохола, защото, когато са пияни, лесно губят контрол над емоциите си и биха могли да се наранят. Най-много страдат продуктивните органи при прекаляване с алкохола при Скорпионите. Най-подходящите алкохолни напитки за Скорпионите са шампанско и мискет.
Какво да им сготвите
Скорпионите обожават пикантните ястия. Не се стряскайте от сълзите им, те обичат горчица, пипер, къри. Биха се впечатлили приятно от добре приготвена крем супа за начало и печена риба за основно. За десерт може да предложите крем-карамел.
На масата на Скорпиона
Месо: раци, миди, риба
Плодове: грозде, диня
Зеленчуци: моркови, лук, тиква, чушки, репички
Подправки: босилек, кардамон, кориандър, къри 

СТРЕЛЕЦ (23. XI - 21. XII)
Девиз: “Аз виждам”; Елемент: огън; Планета: Юпитер;
Цветове: тъмно синьо, лилаво; Камъни: сапфир, тюркоаз;
Щастливо число: 3; Цвете: нарцис;
Хармонични знаци: Овен, Лъв, Везни;
Силни страни: философия, теология;
Възможни здравословни проблеми: ханш, бедра, седалищен нерв.
С какво да се храни
За Стрелците най-здравословна е минералната вода - 1-2 бутилки на ден ги кара да се чувстват много добре. За Стрелците, повече от всяка друга зодия, се препоръчва консумацията на варива - грах, леща, боб. Месото е препоръчително да бъде намалено до минимум. Не мислете толкова за вкуса, съсредоточете се върхо ползата от храната. Зелена салата можете да консумирате без ограничение в количеството.
Какво да пие
Стрелците с удоволствие си пийват и тук се крие опасността. Черният дроб често не успява да смогне на апетита на Стрелците към спиртните напитки и това води до заболявания на черния дроб. Червеното вино е полезно, но в ограничени количества.
Какво да им сготвите
Стрелците с същински чревоугодници. Услаждат им се всякакъв тип ястия и обичат да си правят кулинарна екскурзия, опитвайки ястия от различни кътчета на планетата. Пригответе им свинско или пилешко със сладко-кисел сос, а за десерт сервирайте сладкиши.
На масата на Стрелеца
Месо: свинско
Плодове: фурми, смокини, манго
Зеленчуци: артишок, зеле,
Подправки: магданоз, женшен, чесън

 
КОЗИРОГ (22. XII - 20. I)
Девиз: “Аз действам”; Елемент: земя; Планета: Сатурн;
Цветове: черно, сиво, кафяво; Камъни: оникс, черен диамант;
Щастливо число: 4; Цвете: карамфил;
Хармонични знаци: Телец, Дева, Скорпион;
Силни страни: геометрия, икономика, скулптура, архитектура;
Възможни здравословни проблеми: кожа, кости, метаболизъм
С какво да се храни
Когато става въпрос за хранене, Козирозите обичат изтънчеността - красива покривка, сребърни прибори и т.н. Много Козирози страдат от нередовен стомах и затова е важно да обръщат внимание на това какъв тип храни поемат и да спазват разделното хранене. Иначе Козирозите са единственият знак, който може да яде каквото си поиска. Чаша вино преди сдене е дори препоръчителна за Козирозите.
Какво да пие
Както споменахме, за Козирозите чаша вино преди ядене влияе много положително, а при проблеми с храносмилането си е направо задължително, защото действа много благоприятно. Козирозите по правило нямат проблеми с прекомерната употреба на алкохол, тъй като нагласата им към алкохола принципно е безразлична и той не ги привлича особено.
Какво да им сготвите
Козирозите изискват само едно: храната трябва да е вкусна! Както споменахме по-горе обаче, една изискана трапеза определено ще ги впечатли. Сервирайте им агнешко и гъста зеленчукова супа. За десерт няма да сбъркате, ако поднесете черешов сладкиш.
На масата на Козирога
Месо: агнешко
Плодове: пъпеш, дюля, череши
Зеленчуци: цвекло, патладжан
Подправки: анасон, карамфил, магданоз

ВОДОЛЕЙ (21. I - 19. II)
Девиз: “Аз мога”; Елемент: въздух; Планета: Уран;
Цветове: лилаво, зелено; Камъни: кехлибар, аметист;
Щастливо число: 8; Цвете: орхидея;
Хармонични знаци: Близнаци, Везни, Овен, Стрелец;
Силни страни: реклама, медии, астрономия;
Възможни здравословни проблеми: вени, стъпала, сърце
С какво да се храни
Водолеите са от тези хора, които трябва да избягват всякакво сладко от хранителната си диета - кексове, торти, сладки, бисквити - тези храни просто не са за тях. Може би най-полезният плод за вас, Водолеи, е смокинята. На закуска наблегнете на млечните продукти. Не се лишавайте от леки зеленчукови салати, много са полезни за вас.
Какво да пие
Водолеите би трябвало да имат негативно отношение към алкохола, защото той силно влияе на чувствителната им нервна система. Малко шампанско или мискет помагат да се освободите от стреса и служат като добро успокоително, но в никакъв случай не бива да се прекалява.
Какво да им сготвите
Водолеите предпочитат пикник сред природата пред изискана официална вечеря. Те не са претенциозни и лесно им се угажда. Пригответе им вкусни аламинути, морски деликатеси и лека салата, това ще ги зарадва.
На масата на Водолей
Месо: морски деликатеси
Плодове: смокини, пъпеш, дюля
Зеленчуци: цвекло, син домат
Подправки: мащерка, джоджен, магданоз, ванилия

РИБИ (20. II - 20. III)
Девиз: “Аз се надявам”; Елемент: вода; Планета: Нептун;
Цветове: синьо; Камъни: топаз;
Щастливо число: 9; Цвете: водна лилия;
Хармонични знаци: Телец, Рак, Скорпион;
Силни страни: музика, изобразително изкуство, мода, астрология, астрономия;
Възможни здравословни проблеми: нервен стомах, очи, ходила
                                 С какво да се храни
За съжаление Рибите са знакът, който най-често страда от хранителни натравяния. Не бива да консумират консервирана риба, люто и пържени картофи. За сметка на това пържената или печена риба и леките салати им понасят много добре.
Какво да пие
Когато става дума за алкохол, за Рибите е по-добре да пият чиста водка отколкото екзотични коктейли, но разбира се не трябва да се прекалява с количествата. Рибите лесно привикват с алкохола. Освен това са предразположени към натравяне с алкохол, а махмурлука им е много неприятен. Рибите трябва особено да внимават да не смесват алкохола, защото това може да им коства много.
Какво да им сготвите
Рибите, естествено, обичат риба. Но не каква да е риба, а такава, която е приготвена по начин събуждащ фантазии за екзотични места и страни. Пригответе им нещо от китайската или индонезийската кухня - това ще им хареса.
 На масата на Рибите
Месо: риба
Плодове: манго, смокини
Зеленчуци: артишок, зеле
Подправки: мащерка, къри, чесън, пипер









Няма коментари:

Публикуване на коментар