Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Данъчните проверки на зъболекари, гинеколози и пластични хирурзи са пред финализиране


Повече от 100 представители на тези професии ще отнесат глоби заради закъсняла или ненаправена регистрация по ДДС. Причината е, че след като доходът на собственика от клиниката надхвърли 50 000 лв., той е длъжен да се регистрира пред НАП. Много често обаче това не се случвало. Глобата е 1000 лв. и служебно вписване.
Актове, които разкрият над 12 000 лв. укрити данъци, ще преминат в ревизии. На нередовните ще се съберат и данъци и осигуровки със задна дата, като те ще бъдат изчислени по метода на аналогията. Известни имена в пластичната хирургия ще бъдат привиквани да обясняват и собствеността си - къщи, коли и влогове в банки. Ще им се наложи да доказват и приходи от чужбина, тъй като някои имали ангажименти в чужди клиники, където били викани за операции и консултации.
Масовата акция стартира през 2010 г., след като специалният софтуер на данъчните ги посочил като рискови браншове. Причината - в частни клиники и зъболекарски кабинети се правели обороти в размер на хиляди левове, но на касовите апарати при случайни проверки се показвали 10 пъти по-малки суми.
“Един от фрапиращите случаи например се оказала пластична хирургия в столицата, която обявила пред данъчните средномесечен приход от 500-600 лв., а след като инспектори на НАП престояли в нея 3 седмици, се оказало, че дневните приходи стигат до 5000 лв.”, дадоха пример инспектори от НАП. Сходно било укриването на обороти и при гинеколозите и зъболекарите.
Вече близо година върви и проверка на екстрасенси, врачки, гадатели. Забавянето се дължи на това, че данъчните водят служебна кореспонденция с общините дали проверяваните от тях са платили патентния си данък, който е от 3000 до 5000 лв. за година. След като се установи дали са изрядни пред кметствата, се проверява дали оборотите им са надхвърлили 50 000 лв., за да влязат в ДДС регистъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар