Translate

петък, 28 октомври 2011 г.

Новите разпоредби за здравословно хранене не се спазват


Въпреки новите разпоредби за здравословно хранене забавачки в цялата страна продъл­жават да тъпчат децата с боклуци, е установила съвместна проверка на МЗ с Агенцията за безопасност на храните, проведена от 15 септември до 15 октомври.
Най фрапиращи нарушения, на които проверяващите са се натъкнали са във Велико Търново. В 100 от общо 110 проверени детски градини в града е констатирано, че се дават на децата некачествени и непрепоръчителни за тяхната възраст храни. Менюто включвало основно кайма със соев протеин и млечни продукти с подобрители, овкусители и антиоксиданти. Вместо натурални сокове се предлагали евтини изкуствени сокчета, а в някои от столовете била засечена и боза с изкуствени подсладители - сред които канцерогенния аспартам, цикламат, захарин и др. Конфитюрите и мармаладите пък били с неизвестно количество захар. Макар новите разпоредби за детското хранене изрично да предвиждат калориите и захарта да се отбелязват върху етикета на опаковката. В някои от детските градини, предимно по селата, здравните инспектори се натъкнали и на други нарушения. В една от тях не давали на децата закуска в 10 часа и икономисвали от задължителните в менюто пълнозърнест хляб, овесени ядки и макаронени изделия.
В Благоевград пък инспекторите установили,че в забавачките масово се предлагат храни и консерви без етикети. Като капак не се съхраняват и на правилната температура.
Нарушения показва и проверката в бургаските кухни на детските заведения. В 7 от забавачките било установено, че е занижен приемът на мляко и млечни продукти. А в други шест - недостатъчна консумация на риба. За сметка на това в 5 от детските забавачки имало завишен прием на кайма и колбаси, а в други 7 -прекалени растителни мазнини и захар в менюто. В детски градини във Варна пък на хлапетата се дава замразена риба, макар новият рецептурник изрично да забранява това.
Инспекторите от Агенцията за безопасност на храните са извършили 1891 проверки.
Издали са 464 предписания, 29 акта за административно нарушение и са иззети и унищожени  храни.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар