Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Прекомерната консумация на шоколад може да повиши риска от инсулт


Поради многото калории, мазнини и захар в него, сочат резултатите изследване на шведски учени, които са публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология.
Най-здравословен е черният шоколад, който при умерена консумация, може да има дори превантивен ефект срещу развиването на сърдечно-съдови заболявания.
В проучването са взели участие около 33 хиляди жени на възраст от 49 до 83 г. Сред групата на тези, консумирали средно по 45 гр. шоколад седмично, е имало по 2.5 инсулта на 1000 - срещу 7.8 на 1000 при консумиращите до 8.9 гр. седмично.
Сузана Ларсон от Кралския институт в Стокхолм обаче се застрахова, че изследването им не доказва, че ако се похапва редовно шоколад, човек ще получи обезателно мозъчен удар, но със сигурност между двете има връзка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар