Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Кандидатите за работа ще минават вече през задължителен медицински преглед за своя сметка


Промяната в Кодекса на труда бе одобрена от социалната комисия в парламента на първо четене. Задължителното медицинско за всички започващи работа е по искане на бизнеса, откъдето твърдят, че нямат поглед върху здравния статус на кандидатите, тъй като данните от периодичните профилактични прегледи при предишния работодател не са достъпни за новия.
Досега в КТ беше записано, че всички работници и служители подлежат само на периодични профилактични медицински прегледи за сметка на работодателя. Все още не е ясно на какви прегледи ще трябва да ходят кандидатите за работа, тъй като това ще бъде регламентирано в наредба на МЗ.
Лични лекари напомниха за дублирането на дейности, тъй като според Закона за здравното осигуряване всеки е длъжен да ходи на профилактичен преглед веднъж годишно, а според Закона за безопасни условия на труд работодателят също е длъжен да осигури профилактични прегледи на наетите от него. Така излиза, че работник, който например е ходил на преглед при сво ОПЛ през януари, отново е на преглед през февруари по линия на работодателя, през април може да му се наложи да потрети, тъй като постъпва на нова работа, а ако е на изпитателен срок и след 6 месеца я смени с друга, да си направи прегледи за четвърти път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар