Translate

събота, 8 октомври 2011 г.

Лютите чушки намаляват лошият холестерол

 Родината на лютите чушки е Америка. Те са плодове на тропически храст от рода Capsicum, но днес се отглеждат почти по всички географски ширини. Нещо повече дори някои сортове се употребяват и за украса.
Лютивият вкус на лютите чушки се дължи на фенолното съединение капсацин. Колкото е по-люта чушката, толкова повече капсацин се съдържа в нея. Лекарите отдавна са доказали болкоуспокояващият му ефект и това свойство на съединението е причината то да се използва при лечението на болки в ставите и костите.
С други думи капсацин, когато се приема вътрешно стимулира мозъка да произвежда ендорфини като успокоява болката.
Червеният им цвят пък е доказателство за високото съдържание на провитамин А, който увеличава съпротивителните сили на организма срещу респираторни инфекции, засилва имунната система, действа благоприятно върху растежа на косата и костите. Комбинацията на витамин А с високото съдържание на витамин С обуславя противовъзпалителното действие на лютите чушки, които принципно са по-богати на витамин С дори от лимоните.
Освен това консумацита на тези пикантни зеленчуци може да се отрази благоприятно и на обмяната на мастните вещества, тъй като ускоряват метаболизмът. Освен като стимулант за храносмилането те се използват и при превенция от сгъстяване на кръвта и съсиреци.
Мерната единица за лютивината на чушките се нарича сковил (SHU).

Няма коментари:

Публикуване на коментар